Obavijesti

Sport

Komentari 20

Uhićenja u Fifi: Raskrinkao ih je ozvučeni doušnik FBI-a...

Uhićenja u Fifi: Raskrinkao ih je ozvučeni doušnik FBI-a...
1

Sepp mi je posudio 20.000 franaka i rekao mi da zadržim novac. Ma on je pošten čovjek, a love ima i previše, rekao nam je bivši hrvatski izbornik, Ćiro Blažević...

VIDEO

U maniri najboljih vesterna Amerikanci su, a tko drugi, ‘počistili’ nogometne kriminalce iz Fife. Tri su godine službenici FBI-ja prikupljali dokaze, a onda su jučer u šest sati ujutro ušetali u luksuzni ciriški hotel, počeli kucati na vrata i hapsiti.

Uhićen je sam vrh krovne svjetske nogometne federacije, sedmero ljudi, među kojima su i dva potpredsjednika Fife, Jeffrey Webb i Eugenio Figueredo. Predsjednik Sepp Blatter nije među osumnjičenima, nije zasad.... 

U akciji je sudjelovala i švicarska policija, a uhićeno društvo morat će odgovarati na niz optužbi, od primanja mita, reketarenja, pranja novca, korupcije... Dečki su za razne poslove i usluge ‘podmazani’ sa 150 milijuna dolara. Ono što je najstrašnije u cijeloj priči jest saznanje da su mito i korupcija zapravo uobičajeni obrazac ponašanja u Fifi. Istraga je pokazala da čelni ljudi kontinuirano primaju novac za ‘usluge’ više od 20 godina.

Ćiro: Blatter nema veze s tim

- Uvjeren sam da Sepp Blatter nema veze s tim. A ovo što se dogodilo u Zürichu potvrda je da bez dokaza ne uhićuju samo Hrvati nego i Švicarci. Blatter je pošten čovjek, njemu ne treba novac jer ga ima i previše. Jednom prilikom posudio mi je 20.000 švicarskih franaka, a kad sam mu ih išao vratiti rekao mi je da zadržim novac. Inače, njegov otac, kojeg sam odlično poznavao, držao je pola kantona Valais - istaknuo je Ćiro Blažević.

Uz američku, svoju istragu je paralelno vodilo švicarsko odvjetništvo. Švicarci su se orijentirali na nečasne radnje, odnosno trgovinu glasovima, oko dodjele domaćinstva SP-a 2018. i 2022. godine, koje su u dobili Rusija i Katar.

Za Fifu je istragu o korupciji i kupovini glasova vodio Michael Garcia, bivši odvjetnik savezne države New York. Njegovo izvješće imalo je više od 300 stranica, a čelnici Fife objavili su skraćenu verziju tog izvješća uz zaključak da nema osnove za oduzimanje domaćinstva Rusiji i Kataru. Garcia se žalio i tražio da se objavi cjelokupno izvješće s točnim zaključcima, no kad je odbijen, podnio je ostavku.

- Pozdravljamo ovu akciju, mi smo i potaknuli pokretanje istrage. Možda nije dobra za našu reputaciju, ali je dobra zbog čišćenja naših redova - rekli su iz Fife.

Blatter i još desetorica članova izvršnog odbora u srijedu ujutro satima su odgovarali na brojna i opsežna pitanja FBI-ja i švicarske policije.

Izbor predsjednika u petak

- Ovo je tužan dan za nogomet - rekao je jordanski princ Ali bin Husein, jedini Blatterov protukandidat na predsjedničkim izborima u petak.

Usprkos uhićenjima u Fifi se ponašaju kao da se ništa posebno nije dogodilo. Uopće ne razmatraju otkazivanje ili odgodu izbora.

- Nitko od nas nije znao da će se ovo dogoditi, pa ni ja. Da sam znao, sinoć bih ranije otišao u krevet. Skupština? U petak će se održati kako je i planirano. Tajming policijske akcije i nije baš najbolji, ali što je, tu je. Svi optužuju Fifu, a mi smo zapravo žrtve u cijeloj priči - rekao je Walter De Gregorio, glasnogovornik Fife, dodavši da Rusija i Katar neće izgubiti domaćinstva.

Ozvučen na sastancima

- Blatter ne pleše u uredu od sreće, ali je miran. Usredotočen je samo na petak i izbore.

Gotovo za nepovjerovati, Fifa proživljava najozbiljniju krizu u povijesti i gotovo je pred raspadom, a Blatter razmišlja o petom mandatu. Tipično za njega. Od 1998. je na vlasti i usprkos brojnim skandalima i optužbama održao se na vlasti. Sve je probleme uvijek rješavao novcem, a iz FBI-ja kažu da Fifa u rezervi ima čak 1,5 milijardi dolara.

Za većinu dokaza zaslužan je Chuck Blazer, bivši član Fifina izvršnog odbora. On je postao doušnik FBI-ja te je na sastanke odlazio ozvučen. Amerikanci su se zainteresirali za mito i korupciju jer su se dečki iz Fife dogovarali na američkom tlu, dok su isplate išle preko američkih banaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju