Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Bake su u formi: Oživite tijelo i um fitnessom u trećoj dobi

Bake su u formi: Oživite tijelo i um fitnessom u trećoj dobi
3

Korektivna gimnastika, koja je u redovnoj ponudi većine gimnastičkih studija, Puljanki Eldi Čerini značajno je usporila osteoporozu, a fitness je odličan za starije

VIDEO

Iako je ušla u osmo desetljeće života, Elda Čerina (79) iz Pule ne propušta otići na trening već 17 godina.

Dva puta tjedno po sat vremena vježba korektivnu gimnastiku koja joj, kaže, jako pomaže u brojnim zdravstvenim teškoćama koje neminovno pogađaju one u trećoj životnoj dobi.

- Osim vježbanja u dvorani s kolegicama, svako jutro vježbam sama kod kuće 20-ak minuta. Odlično se osjećam, sama hodam i, što je najvažnije, vježbanjem sam spriječila napredovanje osteoporoze - kaže Elda, koja na trening u aerobik studio Pump’n’jump uvijek ide pješice.

- Ima nas puno koje vježbamo godinama i tu smo kao jedna velika obitelj. Važno je boriti se za svoje zdravlje, a vježbanjem se jačaju mišići, kukovi, pojačava se gipkost zglobova, dobro je za cirkulaciju - nabraja Elda koristi za zdravlje, ali, kaže, zajednički fitness jednako je važan i za emocionalno zdravlje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U grupi ima udovica koje tih sat vremena treninga ne misle na teškoće. Čak ih uspijemo nakratko nasmijati i odvući od problema. Znam to jer sam i sama udovica. Na treningu se ispriča i pokoja šala i to nam puno znači, a naša trenerica Suzana s nama je godinama i poznaje nas u dušu. I najumornija osjećam radost kad idem na trening. To vam je kao odlazak u kazalište jer znam da će se nešto lijepo svaki put dogoditi - rekla je Elda.

Suzana Vaja, koja obožava svoj posao i rad s osobama u “zlatnim godinama”, njezina je trenerica već sedam godina.

- Kad sam počela raditi kao voditeljica korektivne gimnastike, zaključila sam da je ‘zlatna dob’ snažna, fleksibilna i mnogo izdržljivija nego što sam to mogla i zamisliti. Važno je održati funkcionalnost tijela, probuditi svijest o pravilnom položaju, potaknuti cirkulaciju, održati pokretljivost u zglobovima, mišićnu snagu i pozitivno stanje duha - objasnila je Suzana.

Trenerica svim vježbačima preporučuje da se za trening odjenu lagano i ne vježbaju u pretoploj prostoriji.

- Uvijek kažem da je važno slušati svoje tijelo. Ako neka vježba ne odgovara jer se javlja vrtoglavica ili bol, ne treba je raditi. No blaga bol u mišićima zbog pokreta je dobrodošla - savjetuje trenerica Suzana vedrim i vitalnim učenicama.

Vježbe za trbuh 

Lezite na leđa, noge savijte u koljenima, ruke stavite ispod glave. Podignite trup i glavu prema koljenima te spustite u početni položaj.

Vježbe za ruke i leđa

Kružite ramenima u sve veći krug, na jednu pa na drugu stranu.Podignite ruke ustranu, spojite ih ispred tijela, raširite i spustite u početni položaj pokraj tijela.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...