Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

Ekološke, lijepe i praktične: Uz platnene pelene nema osipa

Ekološke, lijepe i praktične: Uz platnene pelene nema osipa
3

U platnenim pelenama beba je manje mokra i ne zagađuje se okoliš. Studentica Azra (23), mama dvoje "pelenaša", kaže da joj pranje ne oduzima puno vremena

VIDEO

Prema prosječnom izračunu, roditelji od djetetova rođenja pa do navikavanja na kahlicu ili zahod potroše oko 5000 pelena.

Osim financijske i ekološke komponente, tu je i činjenica da su pelene konstantno u kontaktu s nježnom dječjom kožom pa su majke često u nedoumici koristiti jednokratne ili platnene pelene. S obzirom na to da jednokratne imaju dobru upijajuću moć, dijete se često doima suhim, što zapravo nije, dok se kod platnenih pelena odmah vidi kada je dijete mokro. S druge strane, jednokratne pelene su praktične jer se bacaju te nema posla oko njihova pranja i sušenja, kao što je to slučaj s platnenim pelenama. 

- Platnene pelene preporučila mi je prijateljica još dok sam bila trudna. Počela sam pomalo istraživati na internetu i nakon što sam vidjela sve prednosti koje nose, odlučila sam se za njih i nisam ni jednom požalila. Jeftinije su, ljepšeg dizajna i u svakom slučaju bolje za moju djecu jer ne dobivaju više osip kao što je to bio slučaj u prvih mjesec dana s jednokratnim pelenama - kaže Azra Kopjar (23) iz Bedekovčine, majka 21-mjesečne Ive i tromjesečnog Petra te studentica 4. godine Filozofskog fakulteta. 

Oboje djece je, nastavlja Azra, u platnenim pelenama, a vrijeme potrebno za pranje i sušenje je zanemarivo jer joj je za to potrebno pola sata. 

- Perem ih svaki treći dan, a do pranja ih odlažem u zatvorenu kantu. Ne peglam ih, po ljeti ih sušim na zraku, a po zimi u sušilici. Čak i ako ostane negdje fleka, to se riješi ‘sunčanjem’ jer UV zrake izbjeljuju - kaže Azra dodajući da je pitanje koje joj druge majke najčešće upućuju kako joj se da stalno prati pelene umjesto da koristi jednokratne. No sve je stvar navike i dobre organizacije. Neke pelene imaju odvojeni uložak, neke ušiveni, a neke samo maramicu koja se baca u WC. Na pelenu idu još zaštitne gaćice koje ne propuštaju vlagu, ali propuštaju zrak. Iako je izdatak u početku veći od nabavke jednog po jednog paketa jednokratnih pelena, dugoročno se može govoriti o uštedi. Pogotovo ako mlađe dijete naslijedi pelene. Platnene pelene koje se kopčaju jednostavno kao i jednokratne stoje od 80 do 100 kuna. 

Platneno ne znači više da se djecu zamata u tetra pelene, tako da za to ne treba ni posebna spretnost. I liječnici se slažu da korištenje prirodnih materijala ima prednosti.

- Pelenski osip češći je kod jednokratnih pelena. Razlog je što ove pamučne imaju manju sposobnost upijanja i potrebno ih je češće mijenjati. Kod izmjene pelena, pelenska regija se zrači te je beba kraće vlažna. Kod jednokratnih pelena dobiva se lažni dojam suhoće i pelene se rjeđe mijenjaju - pojasnila je prednosti ovih pelena dermatologinja Ivana Manola. 

Roditeljima preporučuje korištenje platnenih pelena jer manje iritiraju osjetljivu bebinu kožu koja bolje podnosi kontakt s pamukom.  

Platnene za osjetljive

Ove pelene manje iritiraju bebinu kožu od jednokratnih, a dermatologinja Ivana Manola kaže da bi ih svakako preporučila onima čija djeca imaju osjetljivu kožu.

Jednostavno 

Tetra pelene, za koje kao da treba škola da se pravilno zategnu, ostale su u prošlosti. Današnje platnene pelene imaju elegantan gumbić ili čičak i nauke nema. Kao kod jednokratnih.

Dovoljno je imati 25 pelena

Azra kaže kako je dovoljno imati 25 pelena za cijelo razdoblje u kojem ih dijete nosi, no ima ih ipak malo više jer ih trenutačno koristi dvoje djece. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku