Obavijesti

Ljubimci

Komentari 12

Hrana koju pas treba izbjeći: Od grožđa i roštilja pa do kave

Hrana koju pas treba izbjeći: Od grožđa i roštilja pa do kave
1

Opasna je hrana marinirana lukom,češnjakom,intenzivnim začinima te ljeti lako kvarljive namirnice:mesne prerađevine,mljeveno meso, sirova jaja, iznutrice...

VIDEO

Ljeto je sezona roštilja! Uz ribu, meso i povrće ljudi guštaju uz pivo i vino, a na bogatoj ljetnoj trpezi gotovo uvijek pronađe se nešto slatko. Osim za ljude, velike ljetne proslave raj su za pse jer koliko god goste upozoravali, vašeg psa uvijek će hraniti s opasnim namirnicama s ljudskog stola koje su u većini slučajeva marinirane lukom, češnjakom, solju, paprom te ostalim začinima.

U ekstremnim situacijama, a vjerujte nam da i takvih ima, psima će se davati alkoholna pića. Sve navedeno pokušajte izbjeći jer bi svojem psu mogli prouzročiti ozbiljne probleme, a vjerujemo da vam nije cilj godišnji odmor, umjesto na plaži provesti u potrazi za veterinarom.

Zdrave, a lako kvarljive namirnice

Kako spriječiti goste da psu ne daju ostatke (roštilja) sa stola? Teško, ali ne i nemoguće! Koliko god vam to bilo okrutno psa tijekom večere sklonite u apartman, dajte mu njegovu hranu i pustite da malo odmori. A vi se zabavite s gostima. Napravit ćete puno manju štetu nego da se pas prejede začinjene hrane nakon koje će gotovo sigurno povraćati, a drugo jutro dobiti proljev. Ostatke hrane ne bacajte po vrtu, već ih spakirajte u vrećice kojih se vaš pas neće moći dočepati. Specijaliteti s roštilja nisu jedine namirnice koje bi mogle naškoditi vašem psu.

Ostatke hrane ne bacajte po vrtu, već ih spakirajte u vrećice kojih se pas neće moći dočepati

Donosimo popis namirnica koje strogo treba izbjegavati. U prvu kategoriju spadaju zdrave namirnice koje tijekom ljeta treba izbjegavati. To su: jaja (pogotovo sirova) i mesne poslastice poput jetrica, pilećih srca, želuca i ostalih vrsta iznutrica. Iako su ove namirnice zdrave, vrlo brzo se kvare, a mogu i sadržavati bakterije poput salmonele i E. coli koje su štetne za zdravlje kućnih ljubimaca.

Alkohol,čokolada i kofein strogo zabranjeni

Čokolada, kolači i ostali ljudski slatkiši puni su šećera i potiču debljanje pasa i kvarenje zubi kao i kod ljudi. Kod nekih pasa čokolada izaziva otežano disanje, povraćanje, proljeve, bol u trbuhu, drhtavicu, povišenu tjelesnu temperaturu, ubrzava rad srca, izaziva komu, a ponekad i smrt.

Sol i intenzivni začini koji su sastavni dio marinada kod pasa izazivaju žeđ, proljeve, povraćanje i povišenu tjelesnu temperaturu

Mnogi vlasnici pasa koji čitaju ovaj članak ovo upozorenje dočekat će s podsmijehom i reći da to nije istina jer oni svoje pse godinama hrane s čokoladom i nije im ništa. Možemo im odgovoriti da se nadamo da će njihovo zdravlje tako i ostati, ali sasvim je sigurno da se u čokoladi nalaze kakaovac i kofein, tvari koje pas ne može probaviti. Kod kupnje čokolade za pse također provjerite ima li u njoj kakaa. 

Primijetite li da nakon konzumacije pas ima proljev stavite ga na dijetu, a jave li se neki od gore navedenih simptoma odmah trk do veterinara. Sve navedeno za čokolade više manje vrijedi i za kofein te psima nikako nemojte davati kavu. Mlijeko i sladoled također zaboravite jer psi ne mogu probaviti laktozu. Umjesto mlijeka dajte im jogurt i svježi kravlji sir jer su jako zdrave i korisne namirnice. Alkoholna pića strogo su zabranjena jer mogu usmrtiti psa, a gotovo sigurna reakcija na alkoholiziranost bit će dezorijentiranost, povraćanje, proljev i drhtanje.

Opasne marinade

Luk i češnjak neizostavni su sastojci ljetnih marinada, a koliko god ljudima bili ukusne za pse su to opasne namirnice, pogotovo u velikim količinama jer iritiraju probavni trakt i oštećuju crvena krvna zrnca. U manjim količinama češnjak ne bi trebao predstavljati opasnost. Sol i intenzivni začini koji su također sastavni dio marinada kod pasa izazivaju žeđ, proljeve, povraćanje i povišenu tjelesnu temperaturu. Generalno gledajući kruh je štetan za psa iz istih razloga kao i za ljude (zbog nadutosti i debljanja), ali povremeno im ipak možete dati starog kruha. Primjerice kao poslasticu jer kruh je svakako zdraviji od većine kupovnih keksića za pse.

Opasno voće i povrće

Grožđe i grožđice strogo izbjegavajte jer sadrže otrove koji izazivaju probleme s bubrezima. Gljive, ako niste sigurni da nisu otrovne izbjegavajte davati vašem psu jer ako u sebi sadrže i malo otrova oštećenja za jetru i bubrege bit će velika.

U manjim količinama štetne namirnice neće izazvati reakciju, ali ako njima dugoročno hranite psa mogle bi izazvati ozbiljne probleme

Voće poput šljiva, breskvi, marelica i ostalih koje u sredini imaju košticu također su opasne jer koštice u sebi sadrže cijanid koji je u velikim količinama otrovan i za pse. Sve navedene namirnice, prije ili kasnije u manjim količinama zalutat će u želudac vašeg kućnog ljubimca. U većini slučajeva štetne namirnice u manjim kolićinama neće izazvati reakciju, ali ako njima dugoročno i ciljano hranite psa mogle bi izazvati ozbiljne probleme. Zato oprez!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith