Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Izazovi roditeljstva: 'Mama, ne želim mlađeg bracu ili seku'

Izazovi roditeljstva: 'Mama, ne želim mlađeg bracu ili seku'
1

Dolazak novog člana obitelji starijoj je djeci, ako ih dobro ne pripremimo, pravi šok. Djetetu tad treba dopustiti da izrazi svoje osjećaje pa i onda kada su jako negativni

VIDEO

Jedna od posebnih vrsta ljubavi je ona bratsko-sestrinska, ali koliko god je veličali u kasnijim godinama, početak je te ljubavi nerijetko daleko od idile. Dolazak novog člana obitelji starijoj je djeci, ako ih ne pripremimo dobro, često pravi šok. Mnoga djeca dolazak brata ili sestre osjećaju kao dolazak konkurencije. 

- To je normalno. Zamislite da vaš suprug u kuću dovede drugu ženu kojoj će davati pažnju i, na primjer, dio plaće - slikovito situaciju opisuje Tomislav Kuljiš iz Centra Prirodno roditeljstvo. Djeca osjećaju da s dolaskom novog člana obitelji gube dio roditeljske ljubavi i pažnje, a to je izraženije u djece koja tijekom prve godine života nisu ostvarila dovoljnu emocionalnu bliskost s majkom. Stručnjaci savjetuju da je prije svega važno omogućiti starijem djetetu da izrazi svoje osjećaje i onda kada su jako negativni i destruktivni. 

- Čak i kada dijete izgovori da ne voli mlađeg brata ili seku, da želi da ga nema ili da ga roditelji vrati u bolnicu, ne treba od toga raditi tragediju. Dijete mora moći izraziti svoje emocije i čuti da ga roditelj unatoč tome ipak i dalje voli i prihvaća. 

Dijete se zbog toga ne smije kažnjavati niti kritizirati, nego mu treba objasniti da je u redu da se tako osjeća - objašnjava Kuljiš. Pritom treba jasno istaknuti da je danas tako, ali da se u obitelji svi trebaju voljeti jer se tako gradi budući odnos među braćom i sestrama. Ne treba očekivati da će to odmah profunkcionirati, ali s vremenom dijete usvaja te stavove kao svoje i osjeti da ga, bez obzira na njegovu ljutnju na prinovu, mama i dalje prihvaća i voli. Tek tada ljutnja i otpor prema prinovi mogu početi jenjavati. Psiholozi su suglasni da se starije dijete mora pripremiti na dolazak novog člana. To znači da ga od samog početka uključite u sve što se tiče bebe: kupnju stvari, odabir detalja i igračaka za bebin kutak, ali na način da dijete osjeća da i ono time dobiva određenu pozornost. Također je nužno da djetetu iskreno kažete što će dogoditi kada dođe novorođenče.

- Roditelji griješe kada starijem djetetu govore kako će se igrati s mlađim bratom ili sestrom jer to jednostavno nije točno. 

Važno je da dijete osjeti da je dolaskom bebe i ono u "emotivnom plusu"

Do prve zajedničke igre nerijetko prolaze i mjeseci, a, čekajući igru, starije će se dijete osjećati prevarenim - objašnjava Tomislav Kuljiš. Osim toga u tom razdoblju treba izbjegavati druge velike promjene za starije dijete (polazak u vrtić, skidanje pelene, preseljenje...) jer ono to može doživjeti kao potvrdu da je sada ‘manje važno’. Iako je poželjno starijem djetetu objasniti da će doći do promjena i da će roditelji imati više obveza, moramo biti svjesni da dijete ne reagira previše na objašnjenja nego na to kako se osjeća u novoj situaciji i kakva su mu emocionalna iskustva. Poželjno je u odnos sa starijim djetetom jače uključiti i druge članove obitelji (oca, djedove i bake) koji će se njime aktivnije baviti. 

Važno je da dijete osjeti da je dolaskom novorođenčeta i ono u ‘emotivnom plusu’. Ako je ikako moguće, ne uskratite starijem djetetu najmilije trenutke, kao što je priča prije spavanja, kupanje, odlazak u kupnju...

Poželjno je i uključiti dijete u brigu o novorođenčetu (donositi pelene, držati bočicu), dati djetetu na važnosti napomenama kao što su: vidi kako te beba te gleda, smije ti se jer te voli... I nikako se ne smije zaboraviti barem dio vremena svaki dan malo posvetiti isključivo starijem djetetu. Stručnjaci objašnjavaju kako se mlađa djeca teže prilagođavaju novoj situaciji. 

Idealno bi bilo da razlika bude barem tri godine jer se tijekom četvrte godine djeca polako emotivno odvajaju od majke. Starija su djeca emocionalno, socijalno i intelektualno zrelija i mogu osjetiti empatiju. Ona mogu pomagati oko novorođenčeta, ali imaju i neke svoje druge interese (prijatelji, omiljene igre) što im olakšava prilagodbu. Ipak ni prevelike razlike u dobi dvoje djece nisu uvijek dobre jer to nosi rizik da neki roditelj nesvjesno dio obveza oko novorođenčeta prebaci na stariju djecu, što ih onemogućava da budu samo bezbrižna djeca na što imaju pravo. 

Važno je znati da će tu promjenu djeca lakše podnijeti ako su roditelji topli i pažljivi te ako im dopuste slobodno i bez ljutnje izraziti ono što osjećaju, a najčešće je to strah od gubitka ljubavi, ljutnja, ljubomora i rivalstvo. Da, nekad će to značiti da u sebi morate naći 150 posto strpljenja i snage, ali isplatit će se. 

Problemi na početku, poslije ljubav... 

Ljutnja i otpor prema prinovi počet će slabiti kad dijete shvati da ga mama, bez obzira na njegovo protivljenje, i dalje voli i prihvaća. Dio vremena svaki dan mora biti posvećen samo starijem djetetu. 

Nestrpljivi do prve zajedničke igre  

Roditelji griješe kada starijem djetetu govore da će se igrati s mlađim bratom ili sestrom.  Do prve zajedničke igre dugo čeka, pa se nerijetko osjeća prevarenim. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku