Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Lijek za lijenost je povezivanje rada s ugodnim osjećajima

Lijek za lijenost je povezivanje rada s ugodnim osjećajima
1

Dio je problema u djetetovoj naravi, ali to ne smije biti isprika. Nije poželjno djetetu govoriti da je lijeno jer se tako može pomiriti s tim da je to dio njegova identiteta

VIDEO

Ako vam se jutra svode na stalno požurivanje djeteta da se brže spremi, ako mu svaki zahtjev morate ponoviti tri puta i stalno ga morate podsjećati na zadaću i učenje, vrlo vjerojatno imate lijeno dijete u kući. Prepoznate li u tome sebe i svoga mališana vjerojatno će i nastavnici biti nezadovoljni njegovim angažmanom u školi pa ćete često  slušati rečenice poput: “ne trudi se dovoljno” i “mogao bi, ali neće”.  

- Djeca se već od rane dobi uče odgovornosti. Važno je da osjete da se u njih ima povjerenja vezano uz izvršavanje dužnosti te da osjete zadovoljstvo i ostale ugodne osjećaje, na primjer, ponos, kada nešto naprave. Tako će biti više motivirani da i ubuduće ispunjavaju svoje obveze na vrijeme - napominje magistra psihologije i praktičarka terapije igrom Tea Knežević.  

Naša sugovornica upozorava da roditelji često griješe pa uz pohvalu ili ohrabrenje “upakiraju” i kritiku kao što je “Vidiš, napokon si to napravio. Da si to napravio prije, sad se ne bi trebao žuriti”. Djeca će takav komentar čuti kao kritiku i umanjit će se njihovo zadovoljstvo. Zbog toga je važno otkriti što pokreće baš vašeg mališana. 

- Dok su još mala, djeca se mogu motivirati tako da im se izvršenje nekog zadatka prezentira kao nešto zabavno, kao igra. Možete se, na primjer, natjecati s djetetom tko će više igračaka staviti u ladicu ili na neki drugi način učiniti pospremanje zabavnim - savjetuje psihologinja.  

Svakako nije poželjno djetetu govoriti da je lijeno, upozoravaju stručnjaci, jer može doći do toga da se dijete pomiri s tim da je to dio njegova identiteta pa će smatrati da se to ne može i ne treba mijenjati. Mnogo je važnije postavljati jasne granice i tako pomoći djetetu da stvori radne navike. 

- Kako bismo se motivirali na nešto, možemo si pomoći tako da se nagradimo nečim konkretnim. Postavimo stvari tako da si kažemo što ćemo napraviti ako na vrijeme obavimo sve svoje obveze. Ponekad je za zadovoljstvo dovoljno da si na papir napišemo popis stvari koje sve trebamo obaviti, savjetuje Knežević. Potom si stavljamo plusiće, kvačice ili smajliće pored nečega što smo obavili. Tako stalno vidimo koliko smo učinkoviti. Ali imajte na umu  i da se iza lijenosti može skrivati nedostatak vjere u sebe i uspjeh, nedostatak motivacije, možda čak depresivnost, upozorava magistra psihologije Radojka Sučeska Ligutić. 

- Često mi dođu djeca za koju roditelji misle da su lijena, a njih zapravo zlostavljaju vršnjaci. Djeca ih sustavno uvjeravaju da su drukčija, pa dijete gubi volju za školu i često postane bezvoljno. Prepoznajte što mu nedostaje - ohrabrenje, motivacija, vjera u sebe, prihvaćenost. Često nam djeca izgledaju lijena kad su najkreativnija - nešto maštaju, zamišljaju ili odgađaju obaveze zbog nekog kreativnog posla. Jako je važno da djetetu nekad bude i dosadno, iz  toga se razvijaju kreativnost i inicijativa- kaže Sučeska Ligutić.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku