Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Mirno ljeto uz svakodnevne navike klinaca 'na popravnom'

Mirno ljeto uz svakodnevne navike klinaca 'na popravnom'
1

Pustite dijete da se dobro odmori, neka se uči obvezama i odgovornosti obavljajući razne kućanske poslove, a dogovore vezane za školu ostavite za kraj ljeta

VIDEO

Kako je škola završila, tako su knjige većine đaka završile u nekom udaljenom kutu sobe. Nakon uživanja bez obveza koje su sad već osjetili i oni “nesretnici” koji su imali popravne ispite, mališani pomalo postaju svjesni da će ljeto brzo proći, a oni se naći na početku nove školske godine. Roditeljima je ljeto prigoda da pokušaju popraviti neke loše navike svojih mališana kako bi im nova školska godina bila manje stresna. 

Jedan od načina da si malo olakšaju obveze koje će ih dočekati početkom rujna jest da polako preko ljeta pročitaju poneku lektiru. Ne moraju si postaviti neki brz ritam čitanja, odaberite zajedno ili posve prepustite djetetu koje će knjige pročitati unaprijed. Sugerirajte im da to bude neko teže ili opširnije djelo koje će im biti teško pročitati na brzinu kad stisnu obveze. Ako niste doznali popis lektire ili preporučenih knjiga za sljedeću godinu, ponudite djetetu knjige koje će odgovarati njegovim interesima. Dopustite mu da pročita neke lakše i jednostavnije knjige i da sluša audioknjige. To će mu usaditi ljubav prema čitanju i pridonijeti lakoći čitanja. 

Čak i čitanje stripova pridonosi navikavanju na čitanje, pa mu ih nemojte braniti. Inače, nemojte ih pretjerano tjerati na učenje. - Ljetni praznici prije svega trebaju služiti za odmor kao što im je svrha. Baš kao što se i roditelji trebaju odmaknuti od svojih poslovnih obveza tijekom godišnjega, tako i djeca trebaju kvalitetan odmor - savjetuje Tatjana Gjurković, magistrica psihologije, registrirani terapeut igrom i specijalizantica psihoterapije. No i ona smatra da se neka ponašanja mogu lakše korigirati kad smo opušteniji od obveza.  

- Ako roditelji primijete da dijete nema radne navike i da mu je to pokvarilo školski uspjeh, one se mogu tijekom ljetnih praznika uvježbavati jednostavnim kućanskim obvezama. To mogu biti zadaci da se pospreme igračke ili ako je dijete starije, da opere ili pospremi suđe ili svoju sobu. Uz kućanske obveze dijete isto uči da ima obvezu i da je samo odgovorno za njezino izvršavanje. Ako ipak imate potrebu pomoći djetetu da od jeseni nema problema s matematikom, na primjer, budite nenametljivi i uklopite “pouku” u igru. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Posjetite muzeje koji se tiču gradiva koje ga je mučilo, kako bi shvatio da znanje o predmetu prelazi granice knjige iz koje nerado uči. Pogledajte s djetetom neki film, igrani ili  dokumentarni o području koje ga inače muči o školi, ali i provjerite kakve se edukativno-zabavne radionice održavaju u blizini, a  mogle bi pobuditi zanimanje vašeg mališana. Pobrinite se da dijete provodi i dosta vremena na otvorenom kako bi imalo prigodu učiti bez operećenja i igrati se bez pritiska ili nadmetanja. 

- Kad se približi početak školske godine, roditelj može pozvati dijete na dogovor o tome kako i kada će ispunjavati svoje školske obveze. Tako će se dijete imati prigodu odmoriti tijekom ljetnih praznika, učiti obvezama i odgovornosti kroz kućanske poslove, a dogovor i obveze vezane uz školu ostavlja se tamo gdje i pripadaju, za početak nove školske godine - savjetuje psihologinja Gjurković. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati
STRUČNI SAVJETI

'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati

U spavaću sobu unesite više uzbuđenja, bilo da to uključuje zajedničko gledanje porno videa ili da odjenete neko seksi donje rublje koje inače ne nosite. Razmislite i o seksu na javnom mjestu, kaže Amy Kupps