Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Najvažnije životne lekcije djece su iskrenost, igra i smijeh

Najvažnije životne lekcije djece su iskrenost, igra i smijeh
1

Djeca sve čine spontano, iskreno, bez straha od posljedica i bez zle namjere. Jednostavno - slušaju svoje srce. Slijede maštu kako bi otkrili nove stvari o sebi

VIDEO

Bezbrižno iskakanje iz kreveta, grleni smijeh i znatiželjno zavirivanje u susjedovo dvorište samo su djelić mogućeg scenarija dječjeg jutra. Uz komadić ružičaste krede sobu će u trenu “preoblikovati” u kreativni atelje. Da, možda šaraju po “dosadnom odraslom” zidu, no čine to spontano, iskreno, bez straha od posljedica i bez zle namjere. Jednostavno - slušaju svoje srce. 

Slijede maštu kako bi otkrili nove stvari o sebi i svijetu koji ih okružuje. Iz ove i sličnih dječjih situacija odrasli mogu naučiti štošta o življenju punim plućima. Iako su mala i vrijeme učenja tek im slijedi, djeca instinktivnim ponašanjem pružaju idealan obrazac življenja sretnog i produktivnog života, tvrde psiholozi. Mašta je, ističu, pokretač snova i motivator želje da ih se slijedi.

Potisnete li je duboko ispod mehaničkih okvira ozbiljnog odraslog života, zaboravit ćete na jutarnji smijeh, komadiće krede, susjedovo dvorište, ali i na djetinji zanos te motivaciju koji čine život ljepšim i ispunjenijim. 

Smijeh i kreativnost za nove pobjede

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čak i uz najpomnija planiranja, stvari ponekad krenu posve neočekivanim putem. Dogodi li se to u dječjem svijetu, mališani se uglavnom nasmiju i krenu dalje. I u odraslom je svijetu životne uspone i padove najbolje ispratiti osmijehom i svježim idejama.

Tko ne proba, živi u neznanju

Djeca se u većinu situacija upuste spontano, bez pomoći, učeći na vlastitim potezima. To im često otkriva nove, učinkovite načine postizanja ciljeva. Zato krenite za svojom kreativnom idejom. Ne probate li, nikad nećete saznati. 

Na pogreškama se uči

Za razliku od odraslih, djeca ne provode vrijeme plačući nad počinjenim pogreškama. Umjesto toga znatiželjnim pogledom dobro proanaliziraju ishod situacije. Pogreške su nerijetko ulazna vrata novim iskustvima te psihološkom i edukativnom sazrijevanju. 

Planira se ugrubo, a rješava putem

Djecu rijetko muče oklijevanje i strah. Ona se uglavnom bezglavo upuste u svaku situaciju - boreći se i improvizirajući usput. Odrasli često previše analiziraju, što nerijetko vodi odustajanju. Najbolje je planirati ugrubo, a detalje rješavati putem. 

Na licu se ne nose nikakve maske

Djeca bez srama nose svoje osjećaje preko cijelog lica. Odrasli ih manipulativno skrivaju. Otvoreno pokazivanje osjećaja olakšava komunikaciju te u život vraća iskrenost.

Vježbaju od jutra do mraka

Djeca vježbaju do iznemoglosti, ali ne zato što je zdravo ili žele izgraditi liniju - nego zato što je zabavno. Penju se po drveću, a čim im to dosadi, prelaze na novi “sport”.

Pitanjima se najbolje uči

Ako ne razumiju što se odvija oko njih, djeca postavljaju brojna pitanja. Iako ne na svako, mnogo puta dobiju odgovor. Nakon vlastita iskustva, postavljanje pitanja najbolji je izvor učenja. 

Znatiželja vodi upoznavanju sebe

Djecu pokreće energična znatiželja, koja ih neprestano navodi na učenje i napredak. Praćenje znatiželje za životom proširuje horizonte i često vodi važnim osobnim otkrićima. 

"Iskakanje iz utabanih tračnica"

Život odraslih neupitno podrazumijeva planiranje i organizaciju vremena. No ponekad nije naodmet “iskočiti iz utabanih tračnica” i suočiti se s izazovom koji vam se, tko zna zašto, odjednom našao na putu.

Strah pred kvalifikacijama nepotrebno koči

Djeca se ne opterećuju manjkom kvalifikacija. Iskušavaju li nešto prvi put, čine to bez prethodnog mozganja. Padnu li, otresu prašinu i probaju ponovno. Sve dok ne uspiju. Kvalifikacije su, tvrde stručnjaci, izmišljena kočnica koja samo razvija bezrazložni strah.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje