Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Ne forsirajte bebe da sjede i hodaju - to će omesti razvoj

Ne forsirajte bebe da sjede i hodaju - to će omesti razvoj
1

Vježbanje s djetetom koje preporuči fizijatar razlikuje se od forsiranja djece. Usvajanje motoričkih funkcija odvija se spontano i pomagala samo štete

VIDEO

Kada se u trudnoći informirate o svemu, podsvjesno preskačete stvari koje mogu poći pogrešno, priča kolumnistica Klokanice Ines Škoić, mama jednoipolgodišnjeg Maksima. 

Najčešće ljudi saznaju za probleme tek kad dobiju dijagnozu, a njihova je bila Dystonia - hipotonus. 

- Kada je imao dva mjeseca, pedijatar je procijenio da je ‘malo mekan’ i ne drži glavu stabilno te smo upućeni fizijatru - prisjeća se Ines. 

Fizijatar je zaključio da je Maksimov motorički razvoj u skladu s dobi, no da mu tonus mišića oscilira te da mu je jedna šaka zatvorenija. Pokazali su im vježbe koje su mama i Maksim disciplinirano odrađivali svaki dan, barem pola sata, kroz igru. Maksim je pokazao velik napredak već na sljedećem pregledu, a Ines savjetuje roditeljima da prate razvoj djece i reagiraju na nepravilnosti.

Usvajanje glavnih motoričkih funkcija (kontrola glave, okretanje na bok, sjedenje, stajanje, hod, puzanje, hvatanje) odvija se spontano. To znači da dijete nije potrebno učiti da sjedi, stoji, hvata i hoda. Opće pravilo motoričkog razvoja je od glave prema nogama. Prvi pokazatelj je kontrola glave, a slijede kontrola ruku, trupa i nogu.

- Motorički i psihički razvoj su povezani zbog čega se koristi izraz psihomotorički razvoj. Tijek razvoja određen je genetikom, ali ga stimuliraju i podražaji iz okoline - kaže fizioterapeutkinja Marina Kovačević iz savjetovališta za rani razvoj djece Telefončić. Bebi staroj tri mjeseca može se “pomoći” tako da je se postavi na trbuh kako bi ojačala vratne mišiće. S četiri mjeseca može osloboditi ruku za hvatanje predmeta i okrenuti se na bok. S pet mjeseci, kada leže na leđima, podižu noge i promatraju stopala. 

Sa šest mjeseci hvataju stopala te se okreću s leđa na trbuh bez zabacivanja glave. Okret s trbuha na leđa usavršit će mjesec dana poslije. Sa sedam mjeseci počinju se povlačiti po podu (tzv. vojničko puzanje). Razvija se pincetni hvat, što je početak fine motorike. S osam mjeseci neki pužu. Mogu se povući i u klečeći stav te posjesti. U dobi od devet i deset mjeseci uspiju ustati preko klečećeg stava te mogu hodati uz predmete. Do prvog rođendana većina hoda uz pridržavanje, a neki i bez. U početku hodaju raširenih nogu i ruku zbog ravnoteže. Ako dijete ne radi sve po tablici, dajte mu još koji tjedan vremena. Neki su ljeniji, a svi su individue za sebe.

Hodalice i ljuljačke mogu štetiti normalnom razvoju motorike 

Fizioterapeutkinja Marina Kovačević kaže da dijete ne treba posjedati jer to može biti opasno za razvoj kralježnice. Ne preporučuje ni ljuljačke i hodalice.

- Noge su u ljuljački ispružene, što je u prvim mjesecima štetno. Hodalice uskraćuju normalne faze razvoja motorike: ustajanje iz četveronožnog položaja, održavanje ravnoteže te hod u stranu. Dijete ima neprirodan položaj što je nepovoljno za razvoj stopala - kaže Kovačević. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'