Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Ne pretjerujte - djecu najviše zabavljaju jednostavne igračke

Ne pretjerujte - djecu najviše zabavljaju jednostavne igračke
1

Od zvečke do lopte: Nemojte im uskraćivati istraživanje, samo pazite da je prostor u kojem borave siguran. U početku su im dovoljni zvuk i boja, a neke od njih sakrijte

VIDEO

Roditelji i rodbina ne mogu odoljeti da ne zatrpaju novorođenče plišancima i igračkama, no njima u početku trebaju samo - boje i zvuk.  

U prva tri mjeseca, dok još ne mogu sjediti ni držati igračke, bebe najviše privlače ljudska lica. Zabavit će ih i promatranje u zrcalu, iako se ne prepoznaju. Bebe vole crno-bijele uzorke, kontrastne i jarke boje, pa možete u blizini krevetića na zid staviti takav plakat. 

U ovoj dobi uživaju i u zvukovima pa im možete puštati glazbu ili pjevati uspavanke. Mobili iznad krevetića koji se miču i proizvode nježne zvukove, puno su im zanimljiviji od nepomičnih stvari. Čarapice ili narukvice sa zvečkom vrlo su poticajne jer će beba uživati otkrivajući kako proizvodi zvuk. U dobi od tri do šest mjeseci vrijeme je za zvečke i “grickalice”. Bebe počinju stavljati ruke i noge u usta, a tamo završi i sve drugo, pa je bitno da su sve igračke sigurne za žvakanje. Kolutovi za zubiće i “grickalice” spas su za bolno izbijanje zubića. 

Ohladite ih u hladnjaku, nikako u zamrzivaču. U ovoj dobi bebin interes zaokupit će i tzv. Baby Gym, interaktivna prostirka na kojoj je luk s igračkama. Bebinu pažnju privlače i dodaci za krevetić, kolica ili autosjedalica s nanizanim igračkicama. Ovo je također pravo vrijeme za zvečke. Posebno su zanimljive prozirne, tako da beba može vidjeti što to stvara buku.

Nakon šest mjeseci bebina igra postaje življa. Može uzeti žlicu i lupati po stolu ili zdjelici, snažno zveckati ključevima i udarati jednom igračkom o drugu. Tijekom sljedećih mjeseci beba će se sve više kretati - od sjedenja, okretanja, podizanja na koljena i dlanove pa do puzanja i prvih koraka. Razvija se i pincetni hvat pa može podignuti sitnije stvari s poda. Treba paziti da je prostor u kojem boravi siguran. 

U dobi od šest do devet mjeseci fasciniraju ih lopte. Lagane platnene su najprikladnije, a možete se dodavati kotrljajući ih po podu. Kad dijete počne puzati, zabavljat će ga i potjera za loptom ili autićima u sobi. Sad je vrijeme i za prve kocke. Gumene, drvene ili plastične, samo bez oštrih rubova. Zadnja tri mjeseca prije prvog rođendana dijete sve više uživa u interaktivnim igrama. “Pričajte” na telefon, škakljajte ga, pustite da posprema rublje, slaže kvačice... Kutije s rupama različitih oblika i odgovarajući dijelovi su izazov koji može izazvati oduševljenje, ali i frustraciju. No i to je dio odrastanja. 

“Sakrivajte” im igračke

Kako bi im igračke bile stalno zanimljive, rotirajte ih. Neke spremite na tjedan ili dva pa ih potom zamijenite s onima s kojima se dijete do tada igralo. tako će se uvijek iznenaditi “novima”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku