Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Ne trebate žuriti, pustite dijete da samo odluči koristiti tutu

Ne trebate žuriti, pustite dijete da samo odluči koristiti tutu
1

Dvije do tri godine uobičajeno su vrijeme za odvikavanje od pelena. No ako dijete i iza treće nuždu obavlja u pelenu, nagovaranje može imati i suprotan učinak

VIDEO

Kako im se dijete približava drugoj godini, većina roditelja počinje razmišljati da bi ih trebalo odviknuti od pelena i naučiti da traže tutu ili samostalno odlaze u WC. Iz iskustva pedijatra dr. Milivoja Jovančevića, odvikavanje od pelena najčešće se događa spontano.

- U pravilu dijete prvo počinje kontrolirati nevoljno ispuštanje stolice i mokraće tijekom dana, dakle danju ne nosi pelene, a dosta dugo nakon toga, negdje do školske dobi, može imati problema s kontrolom otpuštanja mokraće noću - kaže nam pedijatar Jovančević.

U drugoj godini dijete sazrijeva i može shvatti da obavljanje nužde treba biti na određenome mjestu, a ne više u pelenama. Roditelji su ponekad frustrirani što dijete ne želi “kakati u tutu” iako su mu sve objasnili, pa onda često stavljaju dijete na tutu uz mnogo objašnjavanja, no dr. Jovančević upozorava kako dijete treba pustiti da je samo počne koristiti.

- Treba asistirati, ali bez previše pričanja, angažmana i svega onog neverbalnoga što uz to ide. Neka se djeca vrlo lako odvikavaju od pelena i, primjerice, neki roditelji već u dobi djeteta od devet mjeseci prepoznaju kad će im dijete imati stolicu, postave ga na tutu i dijete to obavi. No uglavnom je to od dvije, tri godine, što su sve normale i ne treba ništa forsirati - savjetuje dr. Jovančević.

No ponekad dijete ne ide samo na WC i do pete godine.

- Ako je netko od roditelja dugo mokrio u krevet, dijete ima gotovo stopostotne šanse da će i ono dugo mokriti u krevet te tu do pete godine, ne treba intervenirati - kaže pedijatar i preporučuje da je dobro kad dijete koje se pomokrilo u krevet sudjeluje u u mijenjanju plahte, ali mu se ne smije nametati da je napravilo nešto loše.

Noćno mokrenje

Izuzetno je važno da dijete koje mokri noću u krevet ne dobije dojam da je napravilo nešto loše. Dijete, naime, nema kontrolu nad tim i ne može utjecati na mokrenje tijekom noći pa se stvari mogu i pogoršati.

Obratite pažnju

Jedino u situaciji kad je dijete prestalo mokriti noću te je prošlo više od šest mjeseci bez da se pomokrilo i opet počne mokriti noću, tada se treba javiti liječniku jer tu može biti u podlozi bolest, kaže dr. Jovančević.

Ugodnije pelene

Otkad se koriste jednokratne pelene te dijete nema osjećaj neugode i nelagode kad su pelene pune, pomaknuto je vrijeme kad dijete ostaje bez pelene. Problemi sa skidanjem su češći s prvim, tj. jedinim djetetom.

Ako traži pelenu i nakon četvrte, potražite savjet psihoterapeuta

Nije uobičajeno da djeca starija od četiri godine kakaju u pelenu. Teško je reći što je djetetu u glavi bez rada s njim. Kroz art i terapiju igrom moglo bi se doznati više. Bilo bi poželjno da roditelji dođu na savjetovanje kako bi se od njih dobile informacije o obiteljskoj dinamici te važnim obiteljskim događajima koji su mogli utjecati na dijete, kaže Ivana Grabar, prof. pedagogije i integrativni gestalt terapeut.

- S druge strane, ako dijete pokazuje normalan psihički i fizički razvoj u svim drugim područjima, i ovo će ponašanje s vremenom odbaciti te možda ne treba dizati preveliku buku. Moguće je da je ovaj oblik ponašanja zadržalo kao neku svoju potrebu da još ostane malo - pojašnjava Ivana Grabar.

Onda se javlja pitanje: Što dijete osjeća da gubi odrastanjem? I tu bi mogao biti korijen problema zbog kojeg je potrebno da i roditelji dođu na savjetovanje. Prof. Grabar preporučuje roditeljima da izaberu nekog iz registra terapeuta SPUH-a. Psiholozi i pedagozi u vrtiću su stručne osobe koje također mogu pomoći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje