Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Novi život očeva: S djetetom postaju brižniji, mekši i zdraviji

Novi život očeva: S djetetom postaju brižniji, mekši i zdraviji
1

Budući očevi za vrijeme trudnoće udebljaju se oko šest kila, zbog pada razine testosterona imaju slabiji libido i vjerniji su, a često imaju i trudničke simptome

VIDEO

Muškarci nakon rođenja djeteta također proživljavaju psihičke i fizičke promjene, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Chicago koje su proveli na 624 novopečena oca. Po dolasku prinove na svijet, muškarcima u prosjeku razina testosterona pada za oko 35 posto, a znanstvenici vjeruju da radi toga postaju brižniji i manje agresivni. Testosteron opada zbog prisutnosti djeteta te poruke koju hormoni šalju tijelu, odnosno činjenice da postoji potomak na kojeg treba paziti, vjeruju stručnjaci. 

Također, poboljšava se i pamćenje. Neurološke veze između moždanih stanica postaju učinkovitije u prefrontalnom korteksu mozga, koji je odgovoran za pamćenje i procesuiranje osjećaja. 

No negativna strana je debljanje. Budući očevi, za vrijeme ženine trudnoće, sve proživljavaju s njom, pa tako i tjelesni rast. U prosjeku se tijekom trudnoće udebljaju oko šest kilograma, otkrila je ranija studija provedena na 5000 muškaraca. Oko 40 posto njih za to krivi više grickalica u kući zbog većeg apetita partnerice, dok drugi tvrde da jedu više kako partnerica ne bi imala negativno mišljenje o svom debljanju.

Slično se ponašaju i drugi sisavci pa se tako mužjaci majmuna udebljaju za oko 20 posto dok očekuju potomke.

Osjećaju li i trudove?

Jedan od četiri buduća oca osjeća brojne trudničke simptome, a oni se još nazivaju empatijskim simptomima. Češći su u modernom društvu jer sve više očeva pohađa trudničke tečajeve s partnericama i sudjeluju u svemu oko trudnoće. Simptomi variraju od mučnina, želje za određenom hranom, a neki se čak i žale na fantomske trudove.

Srce je zdravije

Očevi imaju 17 posto manji rizik da umru od srčanog udara, otkrila je studija na 135.000 muškaraca. Stručnjaci vjeruju kako je srce očeva zdravije jer više brinu o prehrani i životnim navikama jer žele živjeti dulje i pružiti dobar primjer svojoj djeci.

Manje varaju

Budući da je testosteron povezan sa seksualnim nagonom, muškarci s djecom ujedno imaju i manji poriv da traže nove seksualne prilike. Taj efekt nije trajan i nakan što djeca odrastu, razina testosterona ponovo raste, a s njima i libido.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'