Obavijesti

Lifestyle

Komentari 37

Pet osnovnih pravila lijepog ponašanja sa psom na plaži

Pet osnovnih pravila lijepog ponašanja sa psom na plaži
7

Budite obzirni prema drugima! Plaža nije pseća livada i ne možete mu bacati lopticu preko cijele plaže kao niti ostavljati njegov izmet nepokupljen

VIDEO

Zabranjeno psima odnosno tabla zelene boje na kojoj je prekrižen pas standardan je prizor u većini hrvatskih gradova, pa tako i na obali. I dok manje pasmine još i možete "prošvercati", dolazak na plažu ili pak šetnja rivom s velikim psom ponekad se čini nemogućom misijom. Psi na plaži ponašaju se poput male djece, igraju se, a kontroliraju ih, barem u većini slučajeva - njihovi roditelji. Na sličan način ponašaju se i psi, no za razliku od djece pojedine pse vlasnici ne kontroliraju, a neki ih čak potiču na nepodopštine.

Smiješno im je kada njihovi psi laju na druge pse ili ako se netko boji psa. Tada dodatno svoje pse potiču na lajanje, na trčanje preko tuđih ručnika, a pseći picigin igraju tamo gdje su najveće gužve. Dodamo li tome situacije u kojima pas djeci ukrade lopti i nesakupljanje psećeg izmeta dolazimo do razloga zašto je psima zabranjen ulaz na plažu. 

Htjeli mi to priznati ili ne, ali neodgovornim ponašanjem pojedinaca vlasnici pasa sami su se izborili za negativan status kakav imaju na većini plaža. Kao i uvijek ispašta velika većina koja se ponaša prema pravilima. Kako bi ispravili krivu sliku koja je stvorena zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca donosimo smjernice za lijepo ponašanje na plaži:

 5 pravila lijepog ponašanja:

1. Poštujte lokalno stanovništvo i njihova pravila! Ako na javnoj plaži postoji znak zabrane za pse, slagali se vi s time ili ne zakon se mora poštovati. Ulazak sa psom dozvoljen je u većinu nacionalnih parkova i parkova prirode, ali psi obavezno moraju bit na uzici. S lokalnim stanovništvom budite ljubazni i raspitajte se za skrivene uvale gdje bi daleko od svih mogli uživati sa svojim psom. Iz iskustva znamo da ćete miroljubivim pristupom proći puno bolje nego postavljajući se u obrambeni stav spremni na svađu.

2. Skupljajte pseći izmet! Situacija u praksi je takva da se pseći "drek" u najboljem slučaju zatrpa u pijesku, vjerojatno vjerujući da ga nitko neće primijetiti ili pak da će sve to more isprati. To što na plaži nema vrećica i kanti za pseći izmet ne smije biti razlog da isti ne pokupite. Pođite od sebe i zamislite kako bi se osjećali da umjesto na zagrijani pijesak ručnik za plažu stavite usred psećeg dreka. Bi li tada mrzili vlasnika?

3. Pas uvijek mora biti na uzici  "na kratko" odnosno pod nadzorom vlasnika! Tako ćete izbjeći da se pas popiški ili pokaka pod suncobran, pokraj ležaljke ili tuđeg ručnika. Spriječit ćete da pas trči za djecom i otima im igračke, lopte i što je najvažnije spriječit ćete da nekoga ne ugrize.

4. Nesocijalizirani pas nema što raditi na plaži! Ako vaš pas neprestano laje, reži, sklon je agresiji prema ljudima i drugim životinjama te ne poznaje osnovne naredbe poslušnosti bolje ga ne vodite na plažu. Plaža nije mjesto na kojem bi pas trebao učiti i diktirati pravila ponašanja, već se podrazumijeva da na plažu dolaze socijalizirani psi koji slušaju svoje vlasnike.

5. Budite obzirni prema drugima! Plaža nije pseća livada i ne možete psu bacati lopticu preko cijele plaže ili među kupače. Također, Ne dopustite da pas raskopava cvijeće na rivama i gradskim parkovima.

Kako bi svima koji se spremaju na godišnji odmor olakšali potragu za psećim rajem pozivamo vas da nam na e-mail: ljubimaciljeto@24sata.hr pošaljete lokacije,fotografije i iskustva s vodenim radostima vaših pasa. Prilika je to da proslavite vašeg kućnog ljubimca jer sve fotografije ćemo objaviti. Zabavimo se zajedno!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...