Obavijesti

Lifestyle

Komentari 44

Položaj žena: Možemo bolje i imamo više - jesmo li sretnije?

Položaj žena: Možemo bolje i imamo više - jesmo li sretnije?
5

Kad ionako žene drže tri kuta doma, neka preuzmu i četvrti. Zar za sav taj trud, muku i ljubav samo jedan dan u godini?, pitaju se naše uspješne žene s iskustvom

VIDEO

Tek kad nezadovoljstvo provali i na ulice, nešto se počne mijenjati. Tako su se i žene morale na ulicama izboriti za poboljšanje životnih uvjeta potkraj 19. i početkom 20. stoljeća. Na to nas podsjeća Međunarodni dan žena koji se ove godine obilježava 105. put. No nisu sve žene Rosa Luxembourg i Clara Zetkin, mnoge su odlučile obiteljskim životom ili poslom koji vole mijenjati svoje okruženje. 

One su heroine naših dana i posvetile su se tome da nam život učine ljepšim. Neke su od njih Ana Žube, spisateljica i novinarka, glumice Marija Kohn i Zdenka Heršak te pjevačica Radojka Šverko, koje su s nama podijelile misli i iskustva o ženama nekad i danas. 

- Smrt 140 žena u tvornici tekstila u New Yorku 1857.  zaprepastila je svijet, a evo nas, na sreću, bez smrtnih posljedica, ali s dubokim ranama u tvornici Kamensko  i mnogim drugim tvornicama -  razmišlja Ana Žube i nastavlja: 

- Što se promijenilo od 1792. kad se pojavila knjiga ‘Zaštita ženskih prava’ Mary Wollstonnecraft. Malo i jedva nešto. Država i Crkva guraju žene u zapećak, a u medijima je malo razgovora s uspješnim ženama - ističe gđa Žube i ljuti se zbog trivijaliziranja žena. Tamo gdje su žene glavne, tamo caruje ljubav - ističe spisateljica i poručuje da se ne treba obazirati na žene koje su se dočepale položaja pa se ponašaju gore od muškaraca - ambicije da, kaže, ali uvažavajući tuđe znanje i  sposobnosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad hvalite žene, muškarci vas začuđeno gledaju, kao da govorite protiv njih, a riječ je samo o tome da su one svjesnije da samo udruženi možemo nešto postići
Ana Žube

- Pametan se okružuje pametnima. Ne bore se žene da zamijene muškarce, bore se za ljudska prava - ističe spisateljica Ana Žube.

Doajenka naše glumačke scene Marija Kohn, koja je i na pragu osamdesetih još aktivna, ne misli da nas spol određuje.  - Nikad nisam živjela tako da bih bila slična drugima ženama, uvijek drukčija. Nisam očekivala nikakve povlastice niti da će mi netko pomagati zato što sam glumica ili samo zato što sam žena. Uvijek sam radila što sam voljela. Često me moj posao odvodio na gostovanja i putovanja. A kad bih se vratila, prihvatila sam svakog posla koji sam sama mogla napraviti. Nisam čekala da suprug odradi muške poslove, napravila sam ih sama, ako sam ih mogla i znala napraviti. Tako i na Lopudu, i nekad i danas, kad dođem pa treba urediti kuću i oko nje, primim se posla. Uzmem motiku i kopam. Treba koristiti to tijelo koje nam je dano dok ne klone. 

Trivijalizacija žena i života potisnula je stvaralačku moć žena. Danas ih crkva i država i dalje guraju u zapećak. Manje u gradovima, više u provinciji  

Valjda me zato, eto, na pragu 80. i dalje dobro služi. Još se i psihički i fizički odlično osjećam i, što je najvažnije, nisam ovisna od drugima. Ma kakve probleme katkad imali u životu, na primjer kad je dijete malo, a majka treba raditi, netko ga mora pričuvati, sve se to može riješiti dogovorom. Dakle, spol će vas ograničiti samo onoliko koliko to sami postavite, a život će vam biti baš onakav kako si ga sami uredite. Tako je bilo nekad, a ni danas nije drukčije - govori naša proslavljena glumica. 

Danas su prisiljene zbog svog opstanka i djece podilaziti onima koji nisu stajali ni blizu kad je Bog dijelio pamet i poštenje
Ana Žube 

Pjevačica Radojka Šverko misli da je danas teško objema spolovima.  

- Nije danas ni muškarcima mnogo lakše jer se svima život promijenio, pogotovo u ovo doba velike nezaposlenosti kada je svima imperativ raditi i dobiti plaću. Žene su ipak na većem udaru jer mnoge trudnice dobivaju otkaz ili pak poslodavci ne žele zaposliti trudnice ili žene s malom djecom. Mnoge su majke prisiljene već šest mjeseci nakon porođaja dijete dati u jaslice, što je loše. Pjevačica se prisjeća da je u njezinoj mladosti više žena ostajalo kod kuće. 

- Kako sam ja od rane mladosti radila i zarađivala, nisam se smatrala manje vrijednom. Imala sam luksuz baka-servisa, a znale su uskočiti i moje sestrične, bez toga ne bih mogla putovati i posvetiti se poslu. Zahvaljujući tome, moja su djeca bila kod kuće do polaska u školu. Danas i tehnologija olakšava život, pogotovo ako se žena može osloniti na baka-servis - kaže Šverko. 

Žene danas preuzimaju sve više odgovornosti, na svoja leđa preuzimaju sve teži teret, ne bez posljedica za društvo, brak i majčinstvo... 

Glumica Zdenka Heršak uočila je ipak neke promjene:  

- Danas se događa čudo, pa muško uči od žene. Vidim u restoranima muško hrani svoje dijete, dok se žena pravi važna. Muško gura kolica i slično. U moje je doba to je bilo nezamislivo! On bi hodao uz ženu i glumio svoje muško dostojanstvo. Glumica ističe da koliko god se proklamirala ravnopravnost spolova, to se nikad nije moglo provesti do kraja.Uvijek je ženi život bio teži. Na 8. mart žene bi poblesavile, vidjelo ih se ne po glavnim ulicama Zagreba, nakinđurene, pripite, precrvene, izljubljene... Izašle bi iz svojih okvira. No bilo je mnogo svijeća, glazbe i muške servilnosti. 

Uvijek je ženi život bio teži, odgovorniji od muškog. Muškarci su se nekad jako trudili oko žena, danas je to nestalo
Zdenka Heršak

Onda je u drugom poretku sve nestalo. Nema više slavlja. Sve više žena je u društvenim zbivanjima. Tako je preuzela još više odgovornosti i tako uništava svoju svrhu i ugrožava obitelj zbog prestiža ega. Tako što se izjednačuje s drugim spolom, preuzima na svoja leđa još teži teret, ne bez posljedica za društvo, brak i materinstvo. Moja je mama bila samo moja mama i moj život i najveća joj hvala. Načula sam da su moji sinovi rekli da bi bili sretniji da sam ja samo njihova mama, a ne glumica. Majčinstvo se nikakvim sredstvima ne nadoknađuje - govori glumica.

Ponosna što se rodila kao žena

"Uvijek sam bila ponosna da sam se rodila kao žena, iako sam prošla sve nelijepo i bolno što većina žena prolazi. Sretna sam jer sam upoznala mnogo inteligentnih, hrabrih, iskrenih, dostojanstvenih žena. Oduvijek sam se divila ženskoj snazi,  neiscrpnom izvoru suosjećanja, odgovornosti za djecu, roditelje, prijatelje. Teško je reći koliko je bogat svijet žena i koja je šteta što su na marginama društva", kaže Ana Žube. 

Društvo treba postaviti bolje temelje

‘Naši bi zakoni trebali biti usmjereni olakšavanju nataliteta jer, ako se ovako nastavi, uskoro nas neće biti. Nadam se samo da će nam svima biti lakše i da ćemo se moći posvetiti svojim obiteljima na način na koji one zaslužuju, za sveopće dobro’, nada se pjevačica Radojka Šverko.

Nitko ne može pregaziti našu snagu

‘Neka se nikad ne prestane slaviti Žena, jer ona svojom ljubavlju može preskočiti granice nemogućeg. Ona je čarolija, nikad završena u svojim mogućnostima, uvijek može više i više! Zato su muškarci šovinisti jer im uvijek prijeti ženska energija razuma Zemlje i ljepote Neba’, poručuje Zdenka. 

Život vam je onakav kako si ga složite

‘Nisam čekala da suprug odradi muške poslove, napravila sam ih sama, ako sam ih mogla i znala napraviti. Tako i na Lopudu, i nekad i danas, kad dođem pa treba urediti kuću i oko nje, odmah se primim posla’, kaže Marija Kohn.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje