• Kviz
  • Komentari 6
  • Share 6
  • Tweet2
Riješite kućni test odgajanja i otkrijte kakve su vaše metode Fotolia Dobri roditelji puni su ljubavi i aktivno sudjeluju u odgoju

Riješite kućni test odgajanja i otkrijte kakve su vaše metode

Svađe su puno rjeđe, prkosa je manje, a povezanost s djetetom jača ako se prouče dobre i loše strane vlastitih metoda odgoja. Saznajte u kvizu kakve su vaše metode

Nitko ne može odgovoriti na baš sva pitanja uspješnog odgoja, no postoji nekoliko različitih roditeljskih pristupa odgoju, a svaki od njih ima svoje prednosti i mane, ističu psiholozi. 

Čak i ako njegujete odličan odnos s djetetom, otkrijete li vlastiti roditeljski stil te naučite u čemu ste uspješni, a na čemu biste mogli poraditi, komunikacija i razumijevanje mogu postati još bolji, svađe i prepirke rjeđe, a povezanost s djetetom znatno jača. 

Bolje razumijevanje vlastita načina odgoja pomoći će i bakama i djedovima te drugim odgojiteljima u poboljšanju “suradnje” s djetetom. Kako biste otkrili koji ste tip odgojitelja, riješite test i zbrojite koje ste slovo najviše puta zaokružili.

Moji mama i tata su super!

Iako se osobnosti i potrebe djece razlikuju, istraživanja tijekom 25 godina pokazala su da tzv. uravnoteženi pristup odgoju, što uključuje čvrstu povezanost s djetetom, ostvaruje najbolje rezultate.

Uravnoteženi roditelji puni su topline i ljubavi te aktivno sudjeluju u djetetovoj svakodnevici, a s druge strane, jasno i dosljedno određuju pravila i granice. Oni ohrabruju djecu na slobodno izražavanje misli i ideja, a međusobni odnos uključuje otvorenu komunikaciju, poštovanje i povjerenje. Takav je odgoj djelotvoran na čak tri razine. Ponajprije, roditelji puni ljubavi i razumijevanja lakše će i uspješnije utjecati na dijete. Postavljajući jasne granice, pružit će djetetu okvir ponašanja koji će mu pomoći da razvije sposobnost donošenja dobrih odluka. 

Treća je prednost dvosmjerna komunikacija, kroz koju dijete uči vještine važne za uspjeh u svim životnim područjima. Kako biste odgojili sretno i uspješno dijete, pokazujte ljubav, toplinu i interes, provodite vrijeme zajedno te razgovarajte o očekivanjima i rizičnim ponašanjima. Odredite jasna pravila i posljedice njihova kršenja, provodite uravnoteženi nadzor te hvalite uspjeh djeteta što češće je moguće. Kako biste zaslužili poštovanje, i sami ga pružajte, savjetuju psiholozi.  


Riješi ostale kvizove

Tagovi: test, roditelji, odgoj, obitelj, kviz

Izdvojeni komentari 6 komentara Pogledaj sve komentare
07.07.2012., 19:09

đesi57: a

07.07.2012., 19:03

sisavac: beeee

08.07.2012., 11:08

mali zeleni prigorec: A kaj je sa klečanjem na kuruzi?

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar