Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Tate na porodiljnom: Dopust može trajati i do 14 mjeseci

Tate na porodiljnom: Dopust može trajati i do 14 mjeseci
1

Šest mjeseci od rođenja djeteta očevi mogu na roditeljski dopust. lvan (34) priznaje da su mu se kolege na poslu smijale, ali on nikad ne bi mijenjao to iskustvo

VIDEO

Iako u Zakonu piše da se drugih šest mjeseci rodiljnog dopusta zove roditeljski dopust te da ga podjednako mogu koristiti i otac i majka, rijetki očevi u Hrvatskoj koriste to pravo. 

Čak u slučaju posljednjih šest mjeseci koriste oboje pola-pola, dopust se produljuje na osam mjeseci pa je dijete s roditeljima do 14 mjeseci umjesto do prvog rođendana.

Ivan Dasović (34) iz Zagreba shvatio je prednosti boravka kod kuće s djetetom.

- Nije mi bilo teško jer je Maja (5) bila super dijete. Nakon šest mjeseci naša curica nije bila toliko vezana za mamu, tako da nisam imao očekivanih problema oko uspavljivanja, presvlačenja i hranjenja  - rekao nam je Ivan Dasović.

On i supruga Nada (34) odlučili su prije četiri godine podijeliti dopust. Maja je bila prvih šest mjeseci na majčinoj brizi, a onda se Nada vratila na posao.

- Na suprugu je glasio kredit pa nam je zbog financijskih razloga bilo jednostavnije da se ona vrati na posao i prima punu plaću - povjerava nam Ivan. 

To je trenutačno i jedan od ključnih razloga zbog kojih se muškarci odlučuju na ostanak doma s bebama. No, kako kaže Ivan, smatra da će taj trend u Hrvatskoj s vremenom rasti. Što se tiče papirologije, kaže kako je sve riješio u tjedan dana. 

Na komentare kolega s posla nije se puno obazirao, iako kaže da je bilo šala na njegov račun.

- Nekima je to na prvi pogled bilo presmiješno da tata ide na porodiljni. Zafrkavali su me u početku, ali poslije su imali dojam kao da sam na godišnjem. A ja sam uživao sa svojim djetetom - smije se Ivan. 

Zbog više novca u kućanstvu i Ognjen Livada, bloger portala Klokanica, odlučio je iskoristiti roditeljski dopust. 

- Vrijeme smo provodili raznoliko. Kod nas ne postoji tradicionalna podjela na muške i ženske poslove, svi sve rade. Iako postoji razlika u toleranciji prašine i doživljaju urednosti, nije mi bio poseban izazov biti sam sa sinom kod kuće. Kuhao sam, prao, presvlačio ga, oblačio... Istina, možda je u tom razdoblju češće nosio različite čarape, virila mu je majica iz gaća, ali nas dvojica smo kroz sve to jako dobro prošli - opisao je Ognjen, tata danas petogodišnjeg Vilima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith