Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Tretiranje buha traje oko dva mjeseca, a pogađe mace i pse

U današnjoj Zoordinaciji saznajte kako riješiti problem upornih buha kod pasa i mačaka, boriti se protiv najezde krpelja, ali i resocijalizirati neposlušne životinje

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Buhe kojih se ne možemo riješiti

1. Poštovani,
Kućni ljubimac mi ima buhe i ne znam kako ih se riješiti. Sve sam isprobala od šampona do neopitroida, čak i tableta za čišćenje od crvića i glista.
Pas je mješanka pekinezera i ima crnu gustu dlaku, a prilikom kupanja voda je crvena tako da mislim da je to krv koju joj buhe pije. Da li da nastavim tretman ili što? 
Molim vas za savjet i unaprijed hvala!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Poštovani,
Imam dva mala psa koje sam redovito štitila od buha uz pomoć ampula. Do ove godine nikad nisam imala problem s tim. Zadnjih mjesec dana, unatoč odlasku veterinaru i stavljanju ampule, prašenju neopetroidom, prskanju Biokillom, buhe su još uvijek tu. 
Mislim da su ih psi dobili od psa od susjede koja se ne brine o njemu. Kako pomoći psima? Odvesti ih još jednom veterinaru ili?
Unaprijed hvala, Matea

3. Dobar dan
imam pitanje vezano uz buhe. Moja obitelj ima kujicu, zapadnoškotskog bijelog terijera, stara je sedam godina. Sve do prošle godine nikad nismo imali probleme s buhama, a krpelja je imala samo jednom u životu. Do prošle godine smo mjesečno koristili ili Frontline ili Advantix ampule, sve dok ljetos nije u šestoj godini prvi put dobila buhe. Tada smo oprali njene jastuke i košaru i zašpricali cijeli stan Biokillom te joj kupili ogrlicu protiv buha i sve se popravilo.
Sve je bilo u redu do prije mjesec-dva, kad smo posjetili veterinara jer se često češala.
Zbog njene vrste smo mislili da je možda dobila kožnu alergiju, međutim, veterinar nam je rekao da je riječ o buhama koje smo i našli na njoj. Nije nam jasno kako je u kombinaciji i Frontline ampula i Scalibor ogrlice protiv buha, od kojih su oboje vrlo hvaljeni i navodno djelotvorni proizvodi, uspjela opet dobiti buhe? 
Ponovno smo obavili cijeli proces pranja košare i igračaka i zašpricali cijeli stan Biokillom, kupili joj novu ogrlicu i novu ampulu, međutim, čini mi se da je buha samo još više.
Očajni smo. Što da radimo? Hvala unaprijed!

 4. Poštovani gospodine Gorane,

Čitala sam članak u 24sata o Vama, pa se nadam da mi možete pomoći.
Imam psa pasmina mops mužjaka. Imam velikih problema s dlakom i buhama. Niti jedan sprej niti jedna ampula, prašak i ne znam što sve nismo isprobali ne pomažu nikako. Što da napravim da se riješimo buha s njega i oko njega? Molim Vas za pomoć.
Hvala unaprijed i lijep pozdrav, 
Mia Čičak

Borba s buhama treba biti dugotrajna i sustavna

Poštovani,

Ako se buhe uvuku u stan borba je uvijek dugotrajna iz razloga što životni ciklus buhe može trajati od nekih tri tjedna pa do nekoliko mjeseci (ovisno o povoljnim odnosno nepovoljnim uvjetima). Dok je buha u razvojnom stadiju kukuljice (najotporniji stadiji), takva može ostati u latentnom stanju čak do godine dana.

Dakle borba s buhama traje najmanje dva mjeseca, najčešće je potrebno tri do pet mjeseci sustavnog tretiranja životinja i prostora da se unište sve buhe.

Ako Vam ljubimci imaju buhe savjetujem da ih istovremeno istretirate Fypryst ili Frontline sprejem (ogrlice i ampule samo sprječavaju ponovnu infestaciju). Prilikom korištenja spreja i ampula životinja ne smije biti kupana 3 do 5 dana prije i poslije stavljanja preparata jer neće biti dovoljno učinkovit. Postupak morate ponoviti za četiri tjedna.

Što se tiče prostora savjetujem Vam da koristite Biokill jer nije toliko štetan za ljude i životinje. Prostor dobro pošpricajte, osobito tepihe, sve što možete radije bacite (tipa njihove krevetiće i sl.). Postupak također ponovite za četiri tjedna s time da u tih mjesec dana samo čistite običnim usisavačem jer u suprotnom će te isprati i djelatno sredstvo Biokilla.

Oba postupka valja ponoviti najmanje dva do tri puta. Ukoliko Vam ne uspije, preostaje Vam da nazovete DDD službu (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija).

Maca s oteklinom na oku

Poštovani,
Imam pitanje, nedavno sam pronašla malu macu na ulici i uzela je kući, međutim maci je desno oko jako natečeno. Veliko je i ne može ga zatvoriti, boja oka se ne vidi već je neke tamne boje. Ispirala sam oči fiziološkom otopinom i stavljala mast za oči kao sto mi je rekao veterinar, a sad bi trebala početi i s kapima, no situacija se ne poboljšava. Ne znam u čemu je problem, a nisam u mogućnosti voditi je veterinaru.

Držite se uputa veterinara

Na osnovu samog opisa teško da Vam mogu pomoći. Ako ste u mogućnosti pošaljite nekoliko fotografija oka pa ukoliko Vam budem mogao dati odgovor na ovakav način rado ću Vam pomoći. U međuvremenu držite se savjeta veterinara koji Vam je pregledao macu.

Ispadanje dlake

Poštovani 

Od studenog imam psa jazavčara, a otkako ga imam njemu ne prestaje ispadati dlaka. Boravi u kući, a preko dana izlazi u dvorište. Jede domaću kao i hranu za pse čiji nije pretjerani ljubitelj. Ima nepunu godinu dana pa me zanima koliko je ispadanja dlake normalno. 
Unaprijed hvala

Važno je samo da nema područja bez dlake

To je potpuno normalno! Dlaka kod pasa koji se linjaju stalno ispada i mijenja se (razlikujemo dvije izmjene dlake - zimske u ljetnu i ljetne u zimsku). Važno je da na sebi nema bezdlačnih područja ili sumnjivih prorjeđenja dlake.

Neposlušan pas

Dobar dan
Imam kujicu labradora staru šest mjeseci. U šetnji me uopće ne sluša dok ju zovem, već dođe do pola metra od mene i trčkara u krug. Čak i u dvorištu nakon što je ja pet puta zovem ona dođe jednom. Molio bih vas za pomoć, kako da je naučim da se odazove, tj. da dođe na zapovijed?
Hvala, Zlatko Jovanovac

Najbolje djeluju nagrade

Poštovani,

Osobno se ne bavim dresurom pasa pa bih Vam preporučio profesionalno mišljenje dresera. No iz osobnog iskustva mogu Vam reći da se s nagradicama čuda mogu napraviti. Kad je pozovete i kad dođe do Vas pokažite joj nagradicu tada tražite da napravi ono što želite jasno morat će te biti uporni i ponašati se po istom obrascu te isto tražiti od nje..

Najezda krpelja

Poštovani!

Vlasnik sam mužjaka škotskog ovčara starog 5 godina. Primijetio sam na njemu pravu najezdu krpelja koji su nešto drugačije i boje i veličine, te ih ima na psu na jednom mjestu i nekoliko desetaka, obično oko očiju, na ušima njušci a i drugdje po tijelu. Koristio sam i Frontline, Advantix, Bogacare, eterična ulja limuna i lavande, autan i dipterol za ljude a dvorište sam tretirao nekakvim insekticidom protiv grinja i sl.
Naime sve što je na njemu dobio je u dvorištu unatrag tjedan dana, jer nismo izlazili u šetnju izvan dvorišta. Za fizičko uklanjanje istih pincetom trebalo bi nekoliko sati što da radim? Primijetio sam na podu terase gdje je pas ležao da isti gmižu nakon što se pas makne s tog mjesta. Isti su puni krvi. 
U prilogu vam šaljem nekoliko slika, hvala

 Važno je kositi travu

Poštovani,

Nastavite koristiti ampulice koje ste naveli! Dobra se pokazala kombinacija Kiltix ogrlice i  ampulice Fyprysta ili Pestigona. Također redovito pregledavajte svog ljubimca koristeći gusti češalj. Travu u vrtu pokosite što niže.

Poštovani Dr. Azenić,

Čudno glasanje zamorca

Imamo muškog zamorca starog 4 godine, inače je jako zdrav i zadovoljan. Nedavno je počeo imati čudne i glasne zvukove dok diše. Ne zvuči kao naprezanje nego minimalno zviždanje i hrkanje. Molim vaše profesionalno mišljenje i savjet. Priložila sam vam snimku disanja.
Hvala unaprijed, Sara Hamze 

Provjerite disanje kod veterinara

Poštovani,

Prema glasovnoj snimci rekao bih da se radi o glasanju, a ne o problemima s disanjem. No, ukoliko vi mislite da su ti zvukovi povezani s disanjem i češće se pojavljuju savjetujem da zamorčića odvedete na pregled.

Prilagodba psa

Nedavno smo izgubili psa koji je uginuo od piroplazmoze i odlučili smo uzeti novog psa. Našli smo jedno štene od 8 mjeseci, ali nismo sigurni da li je već kasno da se prilagodi na nas jer smo prijašnjeg kupili s 2 mjeseca.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Srdačan pozdrav.

Nikad nije kasno za naučiti

Poštovani,

Pas nije nikad star da se prilagodi novim ljudima i okruženju. Kod svakog psa potreban je individualni pristup jer svaka jedinka bez obzira na pasminu je jedinstvena sa svojim karakterom. Biti će možda malo zahtjevniji po pitanju rješavanja nekih starih navika koje vama ne odgovaraju (ukoliko ih ima), no uvjeren sam da nećete imati većih problema.

Najbolja pasmina za stan

Poštovanje,
dečko i ja već mjesecima želimo uzeti psa, no ne želimo brzati jer želimo odabrati pravu pasminu, s obzirom da živimo u stanu (velikom, doduše), i nema nas kući 8 sati dnevno, te bi htjeli štene koji u prvih par mjeseci života neće izgristi sve i puno lajati zbog susjeda.
Spremni smo šetati psa koliko je god potrebno, usto bi htjeli da pas bude dobar s djecom i ostalim životinjama. Molimo Vas za savjet, unaprijed hvala na odgovoru.
Srdačan pozdrav

Svakoj je pasmini potrebna prilagodba

Poštovani,

Odluka o udomljavanju psa mora doći uz svijest o velikoj mjeri kompromisa, odricanja i odgovornosti. Nažalost nitko vam ne može garantirati ni obećati da nećete imati problema koje ste naveli, pogotovo kada uzimate štene. Međutim, niz tih problema je moguće umanjiti, a neke možda i spriječiti, adekvatnim angažmanom u odgoju štenaca i educiranjem o potrebama štenaca. Tako npr., štenca možete naučiti da svoju potrebu za žvakanjem zadovolji sa za to namijenjenim grickalicama i igračkama, ali morate biti svjesni da će, usprkos tome, dio namještaja stradati. 

Jedna od stvari o kojoj se mora voditi računa je ta da je osam sati predugo za štenca da bude bez nadzora, jer u tom periodu ga nećete moći korigirati za sve stvari koje su potrebne. Zato je preporučljivo da štene koje dolazi u kuću, u prvom periodu od najmanje 2 tjedna, ima kontinuirani nadzor. Koju ćete pasminu odabrati ovisi o puno faktora. Ono što ste već naveli je mjesto gdje će boraviti (s obzirom da ste u stanu ne bih savjetovao gigantske pasmine), uz to treba uzeti u obzir i svoju financijsku situaciju jer je po pravilu veći pas veći trošak, a ako ste pri tome izabrali i pasminu koja zahtjeva stručno održavanje dlake (svaki mjesec u nekom salonu) onda je to još dodatna značajna stavka u budžetu. Radni i lovni psi imaju potrebu za svakodnevnim istrčavanjem i aktivnostima koje također morate uzeti u obzir. Ovo su pasmine koje se uglavnom preporučuju za obitelji s djecom, te se nadam da sam vam malo pomogao: koli, bernardinac, newfoundlander, španijel, njemački ovčar, pudl, koker španijel, srednji šnaucer, risen šnaucer, bokser, erdel terijer.

Laje na sve

Poštovani,
Imam pitanje za Vas. Imam psa, miješanca labradora i terijera. Sada ima godinu dana i vrlo je nesocijalizirana. Laje na svakoga, čak i na one koje vidi svakoga dana. U društvu ostalih pasa se ponekada boji i podvije rep. Kada sjedimo u parku, ona počne lajati na ljude i digne joj se hrbat. No dok šetamo, situacija je drugačija. Nastoji prići ljudima, ali kada je žele pomaziti, počne lajati. Pitanje je hoće li se ikada promijeniti?

Unaprijed hvala

Rješenje je resocijalizacija

Poštovani,

Kao što ste i sami naveli vaš ljubimac je nesocijaliziran. Jedini način da se to ispravi je taj da krene na resocijalizaciju. Danas postoje organizacije koje se bave problemima u ponašanju pasa i edukacijom vlasnika koje vam mogu pomoći.

Reži na mene 

Poštovani!
Imam psa od godinu i 10 mjeseci i, ne znam zašto,  ali pas reži na mene. Stalno bježi od mene i svaki put kad uđem u prostoriju vrti se i grize svoj rep. Ponekad ako ga ne ostavim na miru i mene. 
Što da radim, molim vas recite mi.

Vodite ga stručnjaku

Poštovani,

Izuzetno mi je teško komentirati vaš slučaj jer se ne zna uzrok takvom ponašanju pa sukladno tome ni način ispravljanja istog. Moj vam je savjet da se obratite nekoj organizaciji ili centru koji se bavi problemima u ponašanju psa i edukacijom vlasnika.

Apsces i tumor

Poštovani

Imam mačku starosti 3 god. Dva puta je dobila injekciju protiv tjeranja tj. parenja. Zadnji put u travnju, a poslije nekoliko dana pojavila se gutica između dvije dojke, veličine lješnjaka, tvrda. Za dva mjeseca poraslo je veličine oraha te smo otišli kod veterinara. Rekli su da misle da je apces, bilo je tvrdo i da nije za operaciju, dali su nam tablete synulox da uzima dok ne omekša tj. da sazrije za operaciju. Uz to da ima upalu maternice koju treba da operiramo te joj je curio gnoj.
Mjesec dana je bila na tabletama, a gutica se povećala i omekanila. Otišla je na operaciju, a apces nije bio apces već tumor. Sve je dobro podnijela što se tiče operacije. Rana je suha, ona jede i nije tužna. Rekli su mi da neće dugo, a usput su izvadili i maternicu.
Molim vas za Vaše mišljenje

Patahistološke pretrage otkrivaju tip tumora

 Poštovana,

Izuzetno je teško na ovakav način prognozirati ishod liječenja i život Vaše ljubimice. Osobno nisam pobornik hormonalne kontracepcije u pasa i mačaka baš zbog čestih neželjenih komplikacija. Tumori mliječne žlijezde u mačaka su u izuzetno visokom postotku malignog karaktera. Svakako preporučam patohistološku pretragu (s tom pretragom saznat će te vrstu i malignost tumora). Pretpostavljam da su kolege učinile sve što je bilo u njihovoj moći da pomognu Vašoj ljubimici. Sve što ste opisali, što su kolege napravili, je po pravilima struke. Za daljnju prognozu njezinoga životnog stanja pričekajte rezultate patohistološke pretrage.

Davanje antibiotika mački

Poštovani, primijetila sam  kod mog sijamskog mačka ranu na vratu koja je nastala u borbi s drugim mačkom. Ispirem tu ranu hidrogenom i mažem antibiotsku mast. Kako ispirem na pritisak je izašlo dosta gnoja, a otok se smanjio.
Zanima me doza antibiotika za mačku po kg tjelesne težine. Mogu li rastvoriti kapsulu i dati maci špricom? Kako da dajem i koliko dugo? 
Hvala puno

Ne liječite na svoju ruku

Poštovana,

Ne bih Vam preporučio ovakvo liječenje. Posjetite svog veterinara i posavjetujte se s njim (možda će trebati i kirurška obrada). Ovakav gnoj obično sadržava vrlo opasne bakterije pa pazite prilikom čišćenja. Što se tiče kapsula njih nije uputno otvarati (kapsula ima svoju ulogu inače bi se lijek koristio u praškastom obliku). U liječenju apscesa obično se ide sa kombinacijom dva antibiotika sinergističkog djelovanja ili u cilju što veće terapijske širine. Liječenje vremenski jako varira od slučaja do slučaja obično traje 10-21 dan no može i dulje.

Cjepivo protiv bjesnoće

Pozdrav imam za vas jedno pitanje naime ja imam malog štenca NLT-ja starog tri mjeseca pa me zanima kada je najbolja dob za treće cjepivo tj. cjepivo protiv bjesnoće. Napominjem da je dobio prva dva  cjepiva. 
Hvala unaprijed

Cjepiva se daju u razmaku od dva tjedna

Poštovani,

U Republici Hrvatskoj zakonski se štene mora cijepiti protiv bjesnoće s navršenim trećim mjesecom života. Dobro je napraviti razmak između dva različita cjepiva 10-14 dana.

Buhe kod mačića

Poštovani,

Imam male mačiće stare oko tri mjeseca puni su buha kojih se ne mogu nikako riješiti. Kako da se riješim tih malih napasti?
Unaprijed hvala

Najbolji je sprej

S obzirom da su već tri mjeseca stari preporučam Fypryst spray u razmacima svaka četiri tjedna uz paralelno tretiranje prostora u kojem žive npr. Biokill. Također u koliko imate još mačaka ili pasa uputno je i njih istodobno tretirati. Ampulica Stronghold je također za svaku preporuku.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang