Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Vodič za odabir najboljih rola za vas uz savjete stručnjaka

Vodič za odabir najboljih rola za vas uz savjete stručnjaka
1

Dobre role jamče uživanje u vožnji pa pri odabiru treba obratiti pozornost na cipelu i osovinu, a za promjenu kotača ne morate ići u servis, savjetuje Luka Markić

VIDEO

Rolanje je jedan od najsigurnijih sportova, ali pod uvjetom da se nosi zaštitna oprema koja se sastoji od štitnika za dlanove, laktove i koljena te kacige.

- Kad se radi o biranju zaštitne opreme, bolje je da su štitnici veći jer su najčešće ozljede rolera modrice i ogrebotine, a veći štitnici pokrivaju veću površinu. Što se tiče kacige, izgovor meni to loše stoji više ne igra ulogu jer one danas dolaze u toliko stilova, boja i dizajna da svatko može naći ono što mu odgovara. Kad kupujete kacigu, provjerite ima li oznaku CE EN1078 jer samo kacige s tom oznakom zadovoljavaju sigurnosne standarde Europske unije - objašnjava Luka Markić, tajnik Zagrebačkog koturaljkaškog saveza te trener u Školi rolanja. Druga važna stavka je izabrati dobre role, kaže Luka Markić te napominje kako je važno obratiti pozornost na dvije stvari: 

1. Cipela mora biti udobna. Točnije, ne smije biti prevelika, ili obrnuto, ne smije žuljati - dobra cipela dat će stabilnost u skočnom zglobu. 

2. Osovina bi trebala biti aluminijska i dulja jer ćete tako bolje prenijeti silu na podlogu i rola će biti stabilnija, objašnjava Markić. 

Za sigurnost je važan i servis kotača i kočnica koje možete raditi sami. Evo pravila: 

1. Promjena kotača ovisi o tvrdoći - mekši će se brže trošiti od tvrđih. 

2. S obzirom na to da se kotači neravnomjerno troše, dobro ih je rotirati i to po sistemu prvi-treći (prvi se kotač zamjenjuje trećim, a treći dolazi na mjesto prvog) i drugi-četvrti. Dobro je i kotače s lijeve staviti na desnu rolu i obrnuto jer je jedna noga uvijek malo više opterećena. 

3. Kotači se mijenjaju kad postanu nazubljeni. Kočnica pak ima takozvani graničnik i mora se promijeniti kad se potroši do njega - napominje Luka Markić te dodaje: 

- Kotači će se brže trošiti ako se koriste za kočenje. Najsigurnije je kočiti kočnicom jer je pritom zaustavni put najkraći. Osim toga, kočite li kočnicom, proći ćete jeftinije - cijena kočnice je 50-ak kuna, a cijene kotača kreću se od 500 kuna naviše - savjetuje.  Rolanje je izvrsna aktivnost jer nema stresa podloge te je manja šteta za zglobove. 

- Kao i kod svakog treninga, ni kod rolanja se ne smije zaboraviti na važnost zagrijavanja i hlađenja tijela. A zbog smanjenog stresa za zglobove, može biti i sjajan kondicijski trening za bilo kojeg sportaša - napominje Markić.

Četiri pravila za sigurno rolanje

Osnovna pravila sigurnog rolanja su nošenje zaštitne opreme, kočenje kočnicom, kontrola brzine i pridržavanje prometnih pravila.

Skuplje je nekad ipak isplativije 

Djeci se mogu kupiti i role na razvlačenje, ali isključivo brendirane jer imaju kompaktne cipele koje drže nogu i kad se razvuku. To su Rollerblade, K2, Roces i Fila. Bogatu ponudu možete potražiti na mondo.hr.

Osnovni stav se s vremenom mijenja

Osnovni stav vrlo je sličan osnovnom stavu u skijanju, no kako roleri napreduju, tako se mijenjaju i osnovni stav i tehnika rolanja, kaže Luka Markić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith