Obavijesti

Ljubimci

Komentari 6

Zeko putuje na more: Olakšajte mu put i uživanje na godišnjem

Zeko putuje na more: Olakšajte mu put i uživanje na godišnjem
5

Za put sa zekom potreban je manji kavez, hrana, piljevina, boca vode, mokri ručnik za hlađenje, jabuka za grickanje, a ponesite i Linex, parafinsko ulje i aktivni ugljen

VIDEO

Psi i mace su najčešći ljetni putnici, no sve su brojniji i vlasnici kunića koji također žele putovati - sa ili bez svojih glodavih i skakutavih ljubimaca.  Na početku ljeta dileme su brojne: ostaviti svog malog dugouhog dlakavca roditeljima, rođacima, prijateljima, susjedima u koje imate povjerenja ili pak iskusnoj osobi koja se bavi čuvanjem ljubimaca ili ga ipak povesti sa sobom? Odlučite li svog zekana povesti na put, evo par uputa kako to pažljivo isplanirati i uspješno realizirati.

Prvo i jako važno je unaprijed provjeriti da li odredište kamo putujete prima kućne ljubimce. To svakako učinite prije same rezervacije. Kunići tijekom putovanja, baš kao i mi, vole jednoliku brzinu, a zavoji i kočenja im donekle smetaju, no nisu im nepodnošljivi. Dobro smjestite kavez da se ne pomiče ili prevrne u zavoju, što bi kunića prilično uznemirilo. Prometnu gužvu i stajanja dobro podnose ako im nije prevruće.

Najbolje je naravno putovati što ranije ujutro ili čak noću, da se izbjegne vrućinu. Imate li u automobilu klimu upalite je, ali samo pripazite da ne puše direktno na kunića i da ne hladite previše. Temperatura u autu neka od vanjske odstupa za najviše 5 stupnjeva.

Pakiranje za put

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za put će vam biti potreban manji kavez koji je zgodniji od transportera (prenosnika), jer u njemu ujedno borave na odredištu, dok bi im skučenost prenosnika kao višednevnog stalnog smještaja bila neudobna i činila ih nezadovoljnima. Jedno od rješenja je naravno da na put ponesete kunićev veliki kavez , dok on putuje u prenosniku. Iz kaveza izvadite svu opremu (wc, zdjelicu za hranu, jasle za sijeno i pojilicu), kako mu ne bi putem smetala ili ga ozlijedila ako se jače uznemiri.

Opremu ponesite sa sobom, pa na odredištu opet posložite u kavez kao i kod kuće. Ne zaboravite zalihu piljevine, sijena i peletirane hrane koju inače jede. U autu birajte mjesto gdje ima zraka, ali da im ne puše direktno (kroz prozor ili ventilaciju) i nije na direktnom suncu. Prozor možete zastriti sjenilom ili kartonom. Ne zatvarajte kunića u prtljažnik koji je prepun stvari, jer se brzo  pregrijava i nema dotok svježeg zraka, kako putem ne bi uginuo od toplotnog udara.

Prije puta kuniću dajte jesti njegov uobičajeni obrok (pelete i sijeno), vodu, te svakako pola jabuke (drugu polovicu stavite u kavez kad polazite na put). Vodu izlijte iz pojilice, jer putem kaplje, pa se smoče i kunić i podloga na kojoj leži. Ponesite vodu u boci (najbolje u termosici, da se ne ugrije), pa kad stanete na odmorištu, možete mu ponuditi piti. Za podlogu (stelju) u putni kavez stavite umjesto piljevine na dno frotirni ručnik i na njega slamu (ako nemate slamu, možete staviti samo dvostruki ručnik) jer ako se zeko pomokri, neće mu se upiti u krzno. Piljevinu bi bacao uokolo, sebi u oči i udisao bi prašinu, pa nju izbjegavajte. Drvenih peleta bi također bilo po cijelom autu. Dakle - za put ručnik, a kad stignete stavite podlogu kao i kod kuće.

Od hrane za put u kavez stavite samo šaku-dvije sijena i pola jabuke. Možete ponijeti i bananu, ako vam se pod kraj puta ili na odredištu učini da je iscrpljen, 2-3 kolutića će mu vratiti energiju i dobro raspoloženje. Od lijekova ponesite Linex Forte (u slučaju da dobije proljev, dat ćete 1 kapsulu podijeljenu na pola, dva puta na dan, umiješanu u zgnječenu bananu ili špricom u usta s 1ml vode) te parafinsko ulje (ako dobije začep - dakle ako kuglica nema više od 12 sati, dat ćete mu špricom na usta 3-4ml dvaput dnevno i uz to puno zelenja, voća, povrća i sijena, te masirati trbuščić). 

Dobro je pri ruci imati i aktivni ugljen, ako se pojave problemi s plinovima (nadutost) ili kunić pojede nešto što ne smije (kakvu sobnu biljku), te broj telefona vašeg veterinara, za koji brzi telefonski savjet.

Pregrijavanje kunića

Ako vidite da kunić dašće i leži na boku, ubrzano diše kao da drhti, znači da se pregrijao i treba ga hitno rashladiti. Namočite mali ručnik vodom, ocijedite ga, te pokrijte njime kunića od glave do repa (sve osim očiju i njuškice). Pomaže i ako ponesete zaleđenu bocu vode (od pola litre), uvučete je u staru čarapu i polegnete pored kunića u kavez u kojem putuje. To će ga hladiti barem sat vremena. Bocu u čarapi privežite za stranicu kaveza, kako se ne bi kotrljala, udarala i plašila kunića. Poslije je maknite, da je ne progrize i napravi "poplavu".

Lista potrebnih stvari:

  • Manji kavez (veličine cca 35*55cm) s ručnikom kao podlogom
  • Hrana, piljevina, sijeno dovoljni za cijeli boravak
  • Boca vode za piće, zaleđena boca u čarapi i mali mokri ručnik za hlađenje
  • Jabuka za osvježenje i protiv dehidracije, banana za energiju
  • Oprema za kavez (pojilica, wc, jasle, zdjelica za hranu)
  • Linex, parafinsko ulje, aktivni ugljen i manju plastičnu špricu

Na cilju

Na odredištu kunića što prije smjestite u hotel, pazite da ga ne unesete naglo u klimatizirani prostor, dajte mu vode i hrane, te ga pustite da se odmori. Ako leži i dašće, ponovite metodu rashlađivanja mokrim ručnikom. Većinom su kunići pri dolasku na odredište ubrzo aktivni i znatiželjno promatraju okolinu.  Moguće je da će donekle promijeniti svoje navike, npr.popiškiti se vani iako to kod kuće ne čini, te promijeniti ritam budnosti i spavanja), no kad se vrate kući, opet će biti sve po starom.

Što ako je to prenaporno...

Putujete li dugo i daleko, a put je kompliciran (npr.čeka se trajekt usred vrela dana, nemate klimu u autu, putujete autobusom, prelazite granicu isl.) ili na odredištu ne primaju ljubimce, svakako razmotrite ostale opcije, te zekana ostavite na čuvanje Odaberete li mu dobar smještaj, bit će to kao da je ljeto proveo u kakvom zgodnom "kampu za kuniće" - tako će i vaš zeko imati zabavni ljetni odmor, baš kao i vi. A kad se vratite, radovat ćete se vi njemu i on vama!

Ovi savjeti stižu vam iz Uzgajivačnice Glodavac Zagreb.



Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang