Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 10

Donosimo 10 stvari koje biste trebali znati o OIB-u

Donosimo 10 stvari koje biste trebali znati o OIB-u
1

Iako su uvođenje i primjena OIB-a započeli prije tri godine, mnogi još uvijek ne znaju njegovo pravo značenje. Saznajte odgovore na neka od najčešćih pitanja

VIDEO

Osobni identifikacijski broj, odnosno OIB, stalna je identifikacijska oznaka svakog hrvatskog državljana i pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj. Određuje ga i dodjeljuje Ministarstvo financija, a sastoji se od 11 znamenki određenih slučajnim odabirom te ne sadrži nikakve privatne podatke.

Donošenjem Zakona o osobnom identifikacijskom broju, 1. siječnja 2009. godine započet je postupak uvođenja OIB-a u pravni sustav Republike Hrvatske, čiji je glavni cilj bio stvoriti jedinstveni identifikator osoba koji bi bio zakonski prihvaćen od strane svih javnopravnih tijela. Samim njegovim stvaranjem, u svim službenim evidencijama stvaraju se preduvjeti za informatičku razmjenu podataka između javnopravnih tijela. 

Što će biti s JMBG-om, tko sve ima uvid u vaš OIB, što učiniti ako ga izgubite te slična pitanja još uvijek postavljaju mnogi zbog nedovoljne informiranosti. Stoga smo odlučili predstaviti vam najčešća pitanja i odgovore o OIB-u.

  • Zašto se uvodi osobni identifikacijski broj? - OIB se uvodi radi opće informatizacije javne uprave kojoj je cilj povećati učinkovitost državnih institucija te smanjiti administrativna opterećenja za građane. Njime se tijela državne uprave te druge državne institucije povezuju i automatski razmjenjuju podatke što građanima omogućuje brže i lakše ostvarivanje njihovih prava. Također, uvođenjem OIB-a hrvatsko zakonodavstvo se usklađuje sa zakonodavstvom EU.
  • Tko dobiva osobni identifikacijski broj? - Osobni identifikacijski broj dobivaju hrvatski državljani rođenjem odnosno stjecanjem hrvatskog državljanstva, pravne osobe sa sjedištem na području Republike Hrvatske te strane osobe kada nastaje povod za njihovo praćenje na području Republike Hrvatske, poput primjerice upisa u službene evidencije i stjecanje statusa poreznog obveznika. Ukoliko ste hrvatski državljanin, ali ne živite u Hrvatskoj, odnosno niste prijavljeni u njoj, također trebate dobiti OIB.
  • Kako se određuju znamenke osobnog identifikacijskog broja? - Osobni identifikacijski broj sastoji se od 11 znamenki. Prvih deset se određuje slučajnim odabirom niza brojeva, dok 11.  znamenka predstavlja kontrolni broj izračunat po međunarodnoj normi  ISO 7064 „Modul 11,10“ . 
  • Hoće li OIB u potpunosti zamijeniti JMBG? - Da, ali kako bi prelazak sa sustava jedinstvenog matičnog broja građana na sustav OIB-a bio što učinkovitiji, uvedeno je prijelazno razdoblje od dvije godine u kojemu će vrijediti i matični broj i OIB. Tako se primjerice od 1. siječnja 2010. godine na poreznim prijavama i u platnom prometu već koristi samo osobni identifikacijski broj.  Za razliku od JMBG-a, OIB zadovoljava zahtjeve Europske unije za potrebe međunarodne razmjene podataka jer ima manje od 12 znamenki, dok JMBG ima 13. 
  • Moraju li se uvođenjem OIB-a mijenjati osobni dokumenti? - Dokumente zbog toga nije potrebno mijenjati, ali će se mijenjati postupno iz uobičajenih razloga poput isteka roka njihova trajanja. Sve dok osobni identifikacijski broj nije upisan na osobnoj iskaznici, kao dokaz o OIB-u koristit će se Potvrda o osobnom identifikacijskom broju. Osobe s doživotnim osobnim iskaznicama ne trebaju dakle mijenjati svoje dokumente već po potrebi koristiti Potvrdu.
  • Koliko porezne obveznike košta uvođenje OIB-a? - Sredstva potrebna za provedbu Zakona o osobnom identifikacijskom broju u iznosu od 110 000 000 kuna sadržana su u ukupnim sredstvima predviđenima za cjelovitu informatizaciju i modernizaciju državne uprave. Određivanje i dodjeljivanje OIB-a provodi se bez direktnog troška osoba kojima se dodjeljuje, što znači da građani ne plaćaju nikakve upravne pristojbe niti imaju ikakva druga davanja.
  • Tko ima uvid u vaš OIB? - Uvid u podatke o osobnom identifikacijskom broju imat će samo ovlaštene osobe i institucije s tim da će oni moći ostvariti uvid u samo one podatke za koje su ovlašteni. Osobni identifikacijski broj mogu koristiti sva nadležna tijela i pravne osobe s javnim ovlastima koje vode službene evidencije o osobama i imovini. 
  • Što ako izgubite svoj OIB? - Informaciju o svom OIB-u uvijek možete zatražiti slanjem SMS poruke u kojoj ćete navesti svoj JMBG ili MB na broj 61642. Cijena poruke je 0.85 kuna. OIB također možete saznati putem inetrneta na ovoj stranici. Duplikat Potvrde o OIB-u možete zatražiti u Poreznoj upravi.
  • Postoji li osobni identifikacijski broj i u drugim zemljama? - Sve razvijene demokratske zemlje koriste neku od varijanti OIB-a. Taj se broj često naziva i „poreznim“ ili „fiskalnim“ brojem, a hrvatski model osobnog identifikacijskog broja najbliži je skandinavskom modelu.
  • Hoće li stranci koji kupuju nekretnine u Hrvatskoj dobiti OIB? - Strancima koji žele obaviti neku transakciju u Hrvatskoj Porezna uprava mora dodijeliti OIB. Tek putem određenog OIB-a, strana osoba moći će upisati vlasništvo nekretnine u zemljišne knjige. Također, OIB joj je potreban i radi činjenice da kupnjom nekretnine postaje porezni obveznik.

Jedna od velikih prednosti osobnog identifikacijskog broja jest što će zbog boljeg pregleda imovine građana i pravnih osoba on uspješno poslužiti kao najučinkovitija mjera u borbi protiv korupcije. Ukoliko vas zanima još nešto u vezi osobnog identifikacijskog broja, odgovore možete saznati na besplatnom telefonu 0800 1811 radnim danom od 9 do 15 sati ili na ovoj internetskoj stranici. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang