• Članak
  • Komentari 2
  • Share 50
  • Tweet

Donosimo Mrsićevih 7 mjera u borbi protiv nezaposlenosti

Među mjerama koje ministar planira predložiti naći će se dvostruko veće potpore za pokretanje posla, vaučeri za dadilje i čistačice te mjera neradnog petka

Četvrtak, 20. 9. 2012. u 09:45    Piše: Suzana Badrov
Donosimo Mrsićevih 7 mjera u borbi protiv nezaposlenosti Jurica Galoić/PIXSELL

Krajem kolovoza na burzi je bilo registrirano 301 583 nezaposlenih, odnosno riječ je o  2893 osobe više nego u srpnju. Kako bi Vlada stala na kraj neprestanim najavama i teškoj gospodarskoj jeseni te ciklusima masovnih stečaja i otkaza, odlučila je krenuti u borbu protiv nezaposlenosti.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava stoga je pripremilo skupinu aktivnih politika zapošljavanja koje će se potvrditi na prvoj sjednici Hrvatskog sabora 19. rujna i tako omogućiti brže i lakše zapošljavanje, samozapošljavanje i zadržavanje radnika, objavio je Večernji list. Donosimo vam svih sedam planiranih mjera zapošljavanja.

  • Mladi za 1600 kuna mogu raditi odmah - Mladi neće više morati na burzi rada provesti tri mjeseca već se nakon završetka školovanja mogu odmah uključiti u program za sve bez staža u struci te raditi za 1600 kuna mjesečno. Čak 2930 ljudi koristilo je tu mjeru do kolovoza.
  • Za pokretanje posla dvostruko veća potpora - Potpore će biti dvostruko veće, dok će partner biti HZZ. Uz potporu se može dobiti i isplata mjesečnih naknada za nezaposlene odjednom. U prvih osam mjeseci ove godine izdano je 3249 potpora. 
  • Udruživanje u zadruge dio je aktivnih mjera - Svima koji se udruže u zadrugu država će pomoći plaćanjem voditelja zadruge. HZZ će pokrivati 75 posto njegove plaće, uz uvjet da angažirana osoba ima iskustva u upravljanju.
  • Javni radovi trajat će pola godine - Javni radovi trajat će pola godine te će ih tri mjeseca plaćati država, a tri mjeseca lokalne jedinice. Čim se vrate na burzu, dobit će sva prava i naknade. 
  • Za "neradni petak" više novca - Propala mjera "neradni petak" reaktivirat će se uz slabije uvjete i puno više novca, a na njoj će se temeljiti očuvanje radnih mjesta
  • Sezonski radnik sa stažem u cijelu godinu - Poslodavcima koji zapošljavaju sezonce ponudit će se da izvan sezone plaćaju samo minimalne doprinose ako zadrže radnike cijelu godinu
  • Vaučeri za čistačice, dadilje i ratare - Vaučeri koji su zamišljeni za poljoprivredu, šire se i na dadilje i pomoć u kući te ostale povremene poslove. Kupnjom vaučera plaća se dnevni doprinos na minimalnu dnevnicu, a iznos dnevnice dogovaraju poslodavac i radnik.

Sabor će najesen raspravljati i o Zakonu o radu koji bi se trebao razdvojiti na Zakon o radu i Zakon o socijalnim pravima, kako bi odredbe koje se tiču sindikata bile posebno regulirane. Kako prenosi 24 sata, planira se i mogućnost rada na sat vremena i rada za više poslodavaca. Prijaviti i odjaviti radnika moći će se i preko interneta, a doprinosi će se plaćati po satu rada, a ne danima. Sve mjere donijet će se na prvoj sjednici Sabora te će odmah stupiti na snagu. Na istoj sjednici ozakonit će se pokretanje jednostavne tvrtke s temeljnim kapitalom od deset kuna.

Koje je vaše mišljenje o predloženim mjerama? Pošaljite svoje mišljenje na našu email adresu: urednistvo@pametnakuna.hr! Najzanimljivije tekstove ćemo objaviti na portalu Pametna kuna.

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Pametne vijesti.

Tagovi: novac, financije, vlada, nezaposlenost, ministar mrsić, pametna kuna

Izdvojeni komentari 2 komentara Pogledaj sve komentare
21.09.2012., 09:37

Zoran Podunajec: Poduzetnike nije potrebno posebno stimulirati, potrebno ih je pustiti da rade na miru. Osloboditi ih od neporeznih fiskalih birokratskih nameta. Suzbiti sivu ekonomiju, obezbjediti zdravu i poticajnu tržišnu utakmicu. Dokinuti monopol pojedinih grupacija i pojedinaca koji su taj svoj monopol stekli ne nezakonit nacin. Urediti tržište rada, odrediti i urediti konačno pravaila tržišnog poslovanja. Poduzeti još na desetjke mjera i radnji, a onda donositi planove i mjere kojima ce se osigurati efikasan rad ploduzetnika i pravilan rast proizvodnje, izvoza, zapošljavanja,BDP-a itd. Ministarstva donose mjere nekoordinirano, svatko za sebe, pa se prelamaju a ne shvacaju da su njihove mjere usko povezane jedna sa drugom u razlicitim ministarstvima.... prikaži sve

21.09.2012., 09:25

Zoran Podunajec: Bio jednom jedan postolar iz Rijeke, koji je jednim udarcem ubio sedam muha i kao nagradu dobio naklonost svog šefa. 1. Za 1600,00 kuna sramotno je i ponižavajuce raditi, za nekoga tko ce sa tim iznosom jedva preživjeti sedam dana. 2. Potpore za pokretanje posla izazivju kod poduzetnika smijeh i porugu. Pokretanje posla mladim poduzetnicima u RH, slicno je udaranjem glavom kroz zid. . U ovoj državi poduzetnici služe samo da bi punili državni proracun. 3. javni radovi, Firme obicno uzimaju po jednog radnika a trebali bi grupu. To je lov u mutnom gdje se zgrće ozbiljan novac, baziran na radu i iskorištavanju ovih jadnika, koji misle da rade za opce dobro. Privatnici ne mogu biti mentori stažistima, jednostavno nisu zainteresirani i nemaju vremena za obucavanje. 4. Neradni petak je smijurija prošle Vlade, ova ga je uzela objerucke isto tako kao jednu od mjera protiv nezaposlenosti. Potrošen novac a rezuzltata nikakvi. 5.Sezonski radnici sa placenim radnim stažem cijele godine, viđen je i prepisan pokušaj. Turistički djelatnici, posebice ugostitelji to rade vec desetke godina uspiješno, jer dobar i kvalitetan kadar ne žele svake godine tražiti, pa ga " Cuvaju" cijele godine, bništa novog i senzacionalnog. 6. Vauceri za cistacice i ratare, pokušaj je dokidanja rada na crno. To je također neozbiljan pokušaj, jer je rad na crno jedini izvor prihoda građanima. 7. Udruživanje u zadruge je više nego smiješan pokušaj. još nisam čuo niti jednog poduzetnika da vapi za osnsivanjem ili ulaskom u bilo kakvu zadrugu. kolhozi i zadruge bili su dvdije sastavnice skocijalističkog propalog sektora u poljoprivredi, i vaki komentar se suvišan, osim da neki ministri još uvijek nisu preboljeli ili bolje receno raskrstili sda prošlim socijalističkim vremenima. ... prikaži sve

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).
Pretplati se na newsleter Pametne Kune Pametne vijesti

Zatvori / Otvori toolbar