Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Eko odlukama u kućanstvu uštedite novac i čuvajte okoliš

Eko odlukama u kućanstvu uštedite novac i čuvajte okoliš
1

Svako kućanstvo, počevši od manjih mjera može doprinijeti smanjenju mjesečnih troškova, ali i očuvanju okoliša. Saznajte jednostavne eko savjete za kućanstvo

VIDEO

Ekološka održivost je zasigurno budućnost kojoj svi težimo i obuhvaća svaki aspekt našeg života. Potrebna je promjena mentaliteta i shvaćanja važnosti ekološke održivosti ne samo za kvalitetniji život već i za stanje našeg novčanika. Određene odluke i primjena ekoloških savjeta znatno utječe i na vaše mjesečne prihode odnosno rashode koje zasigurno pametnim savjetima možete smanjiti na mjesečnoj razini, a onda i na godišnjoj. 

Osim standardnih savjeta o reciklaži i slično, ovaj put vam donosimo savjete vezane za kućanske uređaje koje svakodnevno koristite. Navedeni savjeti dio su savjeta u sklopu projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, čiji je cilj bio podizanje svijesti građanstva o efikasnoj potrošnji energije. Detalje možete pronaći ovdje

Hladnjaci i ledenice

  • Hladnjak je uređaj koji posjeduje skoro svako kućanstvo. S obzirom na to da su upaljeni svaki dan 24 sata, logično je i kako troše najviše energije odnosno 15%, čime znatno utječu na vaše mjesečne prihode.
  • Izaberite hladnjak koji odgovara potrebama vaše obitelji. Imajte u vidu  da hladnjak srednjeg kapaciteta troši 300 kWh godišnje (što je oko 260 kuna godišnje), bez obzira je li pun ili prazan, a mjesečna potrošnja raste za 10-20 kWh (5-10 Kn mjesečno) za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta. 
  • Postavite hladnjake i ledenice na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini štednjaka, radijatora ili bojlera). Također izbjegavajte izloženosti ovih uređaja sunčevom zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije – svaki stupanj manje može smanjiti potrošnju električne energije i do 6%. 
  • Ugradbeni hladnjaci u stražnjem dijelu gdje se oslobađa toplina imaju manju cirkulaciju zraka pa će zbog toga i trošiti više električne energije za postizanje i održavanje određene temperature u hladnjaku. Stoga, izbjegavajte kupnju ugradbenih hladnjaka ako je to moguće. 
  • Pri kupnji novih hladnjaka tražite one s prirodnim radnim tvarima kao npr. R600a (izobutan) koje prilikom ispuštanja ne oštećuju ozonski sloj i imaju manji utjecaj na efekt staklenika.

Perilice i sušilice rublja 

  • Uvijek odaberite program pranja rublja s najnižom temperaturom vode dostatnom da rublje bude kvalitetno oprano. Današnja sredstva za pranje rublja učinkovito uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja.
  • Najvažnija ušteda prilikom sušenja rublja postiže se s dobro centrifugiranim  rubljem, stoga bi centrifuga perilice trebala imati najmanje 1000 okretaja u minuti. Namještanjem centrifuge na 1600 okr/min možemo kod sušenja uštedjeti i do 30% električne energije. 

Perilica suđa 

  • Ako niste znali, pranjem posuđa u perilici trošimo do 60% manje električne energije i do 85% manje vode nego kod ručnog pranja. Suvremene perilice posuđa potroše za jedno pranje 15-28 l vode i 1,1-1,8 kWh električne energije. Najnaprednije perilice troše samo 14 l vode što predstavlja 80% uštede vode u odnosu na ručno pranje suđa. 
  • Uštede ćete ostvariti ako perilicu priključite na priključak s toplom vodom umjesto hladnom jer se najveći dio energije troši na zagrijavanje vode. To je naročito preporučljivo ukoliko zagrijavate vodu solarnim kolektorima ili plinskim kotlom. 
  • Današnja sredstva za pranje posuđa učinkovito uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja (50-55°C), stoga izbjegavajte programe pranja s višim temperaturama. Na ovaj način godišnje možete uštedjeti i do 70 Kn što nam omogućava 3 mjeseca besplatnog pranja posuđa u perilici. Potrošnja deterdženta je također pala s 40 g na 20 g po ciklusu pranja. 

Ako vam mali savjeti poput navedenih postanu svakodnevnica mogu donijeti male, ali vrijedne uštede na godišnjoj razini. Gledajte dugoročno jer ovim savjetima utječete i na okoliš koji ostavljate iza sebe. 



Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje