• Članak
  • Komentari 29
  • Share 252
  • Tweet9

Oprez! Stižu ovrhe za račune stare nekoliko godina

U posljednje vrijeme mnoge Zagrepčane su u sandučiću zatekli prijedlozi ovrhe za račune koji su stari i po nekoliko godina. O čemu se radi?

Petak, 15. 6. 2012. u 10:15    Piše: Kristina Nejašmić

Ako ste jedan od onih koji imaju stare neplaćene račune onda budite na oprezu jer su posljednjih dana Zagrepčani doživjeli neugodne situacije. Večernji list donosi priče građana kojima je Grad opet poslao na naplatu stare račune za komunalnu naknadu iako postoji zakonski rok zastare od tri godine te im sada prijeti ovrha. 

"Moji roditelji imaju više od 80 godina i možete misliti kako se osjećaju u tim godinama kada su dobili prijedlog ovrhe. Račun je stigao za razdoblje od 1995. do 2001. godine, ali te uplatnice nikada prije nismo vidjeli", požalio se jedan Zagrepčanin. Dug koji bi trebali uplatiti na račun grada Zagreba iznosi oko tisuću kuna, a odnosi se na manji garažni prostor. Još veće račune dobili su neki koji su se već požalili udruzi Potrošač

Tako su komentirali da im se posljednjih desetak dana svakodnevno javi barem 20 osoba koje su dobile račun za komunalnu naknadu iz 1995. godine. Nekima račun prelazi i deset tisuća kuna, a smatraju da je riječ o desecima tisuća osoba koje će na ovaj način biti oštećene.  Igor Vujović, tajnik udruge, sve potrošače savjetuje da napišu žalbu jer je to jedini način da se pokušaju izboriti za svoja prava.

"Zastara se može pozvati tek u postupku prisilne naplate"

Iz Holdingove podružnice Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, koja je ovih dana uputila opomene dužnicima komunalne naknade i naknade za uređenje voda, istaknuli su kako to čine na temelju ugovora s Gradom Zagrebom i Hrvatskim vodama.

"Opomena obuhvaća nepodmirena dugovanja bez obzira na koje se razdoblje dug odnosi, a na zastaru se može pozvati tek u postupku prisilne naplate", objasnila je Gordana Pokrajčić, direktorica sektora naplate naknada GSKG-a. Koliko su točno opomena uputili i koji je iznos koji Grad i Hrvatske vode traže, nije željela kazati jer, ističe, oni samo obavljaju uslugu za druge.

No, iz udruge Potrošač smatraju da je riječ o desecima tisuća računa koje će trebati platiti ili opovrgnuti. "Šalju opomene jer računaju da se dobar dio građana neće žaliti i ići čak do suda da dokažu da su platili račune ili da ih nikada nisu dobili pa će na tome zasigurno Grad zaraditi", kazao je Vujević. Ne preostaje ništa drugo nego čuvati račune i napraviti arhivu kako bi imali dokaz, ali i uvid u sve ono što se platili. 

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Sretan potrošač.

Tagovi: računi, pametna kuna, ovrhe

Izdvojeni komentari 29 komentara Pogledaj sve komentare
15.06.2012., 12:58

ludom: Mislim da nitko nema ništa protiv da plati svoja dugovanja jer ih nije mogao platiti na vrijeme. Međutim, ako vam dođe opomena od nekog odvjetničkog ureda (kakvu sam osobno primio),shvatiti ćete o kakvoj vrsti pljačke se radi. Za 160 kn neplačenog duga "ured" koji još neću imenovati, za svoje "troškove" otima vam 322 kune. I to sve po zakonu. Zanima me kako je moguće da printanje jednog papira sa uplatnicom košta 322 kune. Po mome mišljenju takvi koji to rade a i oni koji su im to "zakonom" omogučili nisu zaslužili da hodaju ovom lijepom zemljom za koju su mnogi dali i svoj život. To je otpad hrvatskoga roda kojeg se sam hrvatski narod mora riješiti.... prikaži sve

16.06.2012., 09:21

kbdon3: Zašto ne bi prisilili(peticijom,kolektivnom tužbom,građanskim neposluhom...)Zg.Holding da na svakom izdanom računu (za komunalije,vodu i sl.)na dnu, napiše "svi vaši prethodni računi su podmireni".Tako to čini T-com i neki drugi pa zašto ne bi i oni.Tako izbjegavamo tužbe,kućno arhiviranje a oni su prisiljeni ažurno knjižiti pa tako i smanjiti malverzacije našim novcem.??

15.06.2012., 22:03

boros: ...otimanje,otimanje,otimanje...OTIMACINA...sta DRZAVA nudi i daje za te "kom.naknade i otpadne vode"...sramota...

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).
Pretplati se na newsleter Pametne Kune Sretan potrošač

Zatvori / Otvori toolbar