Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Imate li strategiju za organiziranje svojih financija?

Imate li strategiju za organiziranje svojih financija?
1

Kada su u pitanju financije, mnogi ne prate svoje troškove i često jedva dočekaju kraj mjeseca. Donosimo vam jednostavne savjete kako uvesti red u svoj budžet

VIDEO

Dobra organizacija ključna je za stavljanje svojih financija pod kontrolu. Kako bi sve funkcioniralo, potrebno je odvojiti vremena kako bi se posvetili sređivanju mjesečnog budžeta. Donosimo vam deset savjeta koji vam mogu pomoći da racionalnije upravljate svojim novcem i pritom sve držite pod kontrolom. 

  • Zapišite svoje prihode, tj. koliko morate izdvojiti za režije i ostale troškove poput kredita, osiguranja i slično, koje imate svakog mjeseca u kućanstvu. Tako ćete jasno imati uvid u realan iznos koji imate za potrošiti, a da vam obveze ne pate i da ne zapadnete u dugove. 
  • Natjerajte sami sebe da vodite evidenciju o svim iznosima koje ste potrošili kao i na što ste ih potrošili. Možete skinuti s interneta besplatne programe ili aplikacije pomoću kojih možete pratiti svoje troškove. Ako niste skloni aplikacijama onda uvijek možete zapisati sve na papir kako bi imali uvid u svoje prihode i rashode. 
  • Odredite svoje financijske ciljeve. Ako naprimjer želite uštedjeti nešto novca ili kupiti nešto novo za kućanstvo, svakako i o tome vodite računa. S obzirom na to da se radi o dodatnome trošku, bit će vam lakše uvidjeti možete li priuštiti dodatne stvari. 
  • Čuvajte sve odreske računa. Odredite kuverte ili nekakve druge načine u kojima ćete sortirati sve račune i tako ćete jasno znati što ste platili, a što ne. Ako vam slučajno zatrebaju, znat ćete gdje su i nećete morati razmišljati o tome jeste li nešto platili ili ne. 
  • Kada počnete pratiti svoje troškove, obratite pažnju na one od zadnjih tjedan dana. To vam može dati mnoge odgovore na klasična pitanja o tome gdje vam je otišao novac. Imat ćete sliku onoga na što točno trošite i koliko ste posustali u određenim situacijama i kupili ono što vam nije bilo prijeko potrebno. 
  • Koliko kartica imate u novčaniku? Odredite koliko su vam potrebne, koliko plaćate naknadu za njihovo korištenje i možete li ih sebi uopće priuštiti. Iako nam pomognu da olakšamo sebi kupnju jer nemamo gotovinu, odbacite sve one koje smatrate da su vam višak.   
  • Možete se zapitati i kakve su vaše potrošačke navike. Koliko novca trošite na određene proizvode koje možda možete zamijeniti s nekim povoljnijim? Često nismo svjesni svojih navika i trošimo više nego što bi trebali, pogotovo ako se radi o lošim navikama poput pušenja i slično.
  • Koliko ste puta doživjeli da vam iznenada dođu vjenčanja, krstitke, krizme, rođendani i slični događaji? Uvijek u posljednji trenutak moramo izdvojiti novac kao dar za poklon te često nismo u situaciji da damo onoliko koliko bi možda trebalo. Napravite raspored tako da unaprijed isplanirate troškove i odredite iznose koje želite poklonite.  
  • Sve stvari koje posjedujete kod kuće, a ne trebaju vam možete prodati na stranicama poput Njuškala i tako zaraditi koju kunu više. Procijenite što vam ne treba, a u dobrome je stanju te stavite oglas i riješite se nepotrebnih stvari, a s druge strane dobijte novac. To neće biti neki preveliki novci, ali u svakom slučaju dobro će doći.  
  • Kada prođe duži vremenski period u kojemu pratite svoje troškove onda napravite financijsku inventuru. Pročešljajte svaki stavak i utvrdite na kojim mjestima možete uštedjeti te na što vam najviše novca otpada. 
  
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang