Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Koje važne financijske lekcije trebate prenijeti svojoj djeci?

Koje važne financijske lekcije trebate prenijeti svojoj djeci?
1

Već u djetinjstvu možete svome mališanu osigurati bezbrižnu budućnost – podučite ga kako vlastitim radom doći do džeparca te kako treba raspolagati novcem

VIDEO

Najbolje je odmalena poticati djecu na pravilnu uštedu novca. Oni će o financijama i novcu najviše naučiti promatrajući vas pa je stoga važno da im već u ranoj dobi prenesete korisne savjete oko kupnje i potrošnje. Bitno je već tada usmjeriti ih prema štednji i upravljanju novcem jer tako potičete razvoj njihove odgovornosti. 

Prije svega, potrebno je objasniti im kako novac dospijeva u vaše kućanstvo te na koje stvari ga vrijedi potrošiti. Nakon što poraste, znat će cijeniti vrijednost novca i bit će zahvalno na savjetima i ostvarenoj štednji koja će mu itekako dobro doći prije zaposlenja i vlastitih primanja. 

Vlastitim radom do poštene zarade

Kako bi ih naučili pravilnom raspolaganju novca, mnogi roditelji odmalena djeci daruju tjedni ili mjesečni džeparac. Iako je i to dobar način da naučite dijete kako dnevno ''rasporediti'' džeparac, pravu vrijednost novca će shvatiti tek kada ga zaradi. U suprotnome, vjerojatno će ponekad kupiti igračke ili predmete koji će mu biti zanimljivi dan-dva, a nakon toga ih odbaciti. Vlastitom zaradom, više će znati cijeniti vrijednost novca te trud koji je potreban uložiti kako bi novac uopće dobio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U skladu s time, ako već darujete djetetu džeparac ili tek razmišljate o tome, možete se s njime dogovoriti oko iznosa koji može dodatno zaraditi te tako poboljšati svoju ušteđevinu. Podijelite kućanske poslove i to tako da djetetu dodijelite zadatke primjerene njegovoj dobi. Neka se to ne odnosi na njegove svakodnevne obaveze koje bi i inače trebao raditi sam, poput pospremanja vlastitog kreveta. Dogovorite s njim da svaki dan zalijeva biljke u stanu, pere suđe ili usisava kuću. Ako želi zaraditi novac, svakako će se potruditi obaviti posao najbolje što može, a tada ga primjereno nagradite za uspješno obavljen radni zadatak.

Pametno raspolaganje novcem

Kada jednom tako zaradi novac, dijete će znati koliko će mu ubuduće vremena trebati za zaradu iste količine novca te će znati koliki će trud pritom morati uložiti. Ujedno će naučiti cijeniti i vaš trud za zaradom novca i neće olako shvaćati svaku kunu koju mu dodijelite. Unatoč silnim igračkama i slatkišima koje posjeduju, gotovo sva djeca uporno žele obogatiti svoju kolekciju. Kada im to uspije, rijetko kada zanimanje za nove igračke potraje duže od nekoliko dana. Rezultat toga je mnoštvo neiskorištenih i odbačenih rekvizita, ali i mnoštvo uloženog novca. Problem je u tome što je djeci teško objasniti da je ponekad ušteda novca bolja od kupovine novih predmeta na koje će uskoro zaboraviti.

Savjetujemo stoga da svakako prije takve slične želje i kupovine razgovarate s djetetom o tome u što bi trebalo uložiti njihov netom prije zarađen novac. Osim toga, dobro je s njime posjetiti nekoliko trgovina i pojasniti mu odnos cijene i kvalitete pojedinih proizvoda. Važno je naglasiti kako trgovine često imaju različite cijene identičnih artikala te da je važno obratiti pozornost na to pri kupnji kako bi se što manje novca potrošilo na željeni proizvod.

Štednja osigurava bezbrižnu budućnost

Nakon što dijete naučite razlici kupovine potrebnih i nepotrebnih predmeta, već ste tu napravili veliki zadatak, odnosno usmjerili ste ga na nužno potrebnu štednju. Na vlastitom primjeru mu objasnite koliko je važno imati ušteđevinu. Podijelite s njime svoja iskustva o potrebi za novcem prilikom školovanja ili rješavanja stambenog pitanja te ga tako možete podučiti i izradi plana štednje. Ovisno o njegovoj dobi, mijenjat će se njegovi prioriteti te je stoga važno pravilno usmjeriti novčane iznose, posebice one veće.

Procijenite u kojoj dobi biste mu mogli objasniti i za djecu složenije pojmove poput kredita i kamata kako biste ga već od ranije dobi podučavali bankarskim terminima koji će mu kasnije svakako dobro doći. Osiguravanjem džeparca i uštedom novca, već u djetinjstvu vašem mališanu tako možete osigurati bezbrižnu budućnost. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…