• Članak
  • Komentari 5
  • Share 17
  • Tweet

Operateri moraju besplatno otključavati sve mobitele?

Cijene mobilnog telefoniranja najniže su dosad,što potvrđuju i u Državnoj agenciji za elektroničke komunikacije. Međutim, cijene roaminga još neće pasti

Srijeda, 04. 7. 2012. u 09:00    Piše: Kristina Nejašmić
Operateri moraju besplatno otključavati sve mobitele? Thinkstock

Od početka ovog mjeseca teleoperateri više ne moraju plaćati krizni porez. Vlada im je to dopustila kako bi više ulagali i na kraju krajeva više i dali svojim korisnicima, kako prenosi Hrt.hr. Teleoperateri nude nove tarife, tvrde da razgovaramo najjeftinije u Europi. Od proljeća su sva tri operatera na našem tržištu počela oglašavati nove jeftinije tarife. 

Cijene mobilnih usluga u prosjeku su pale za 20 posto; istodobno svake godine podatkovni promet u mobilnim mrežama raste više od 200 posto. Potvrđuju to i u Državnoj agenciji za elektroničke komunikacije: cijene mobilnog telefoniranja  najniže su dosad. 

No, i dalje plaćamo skup roaming i spor internet, žale se korisnici. Od ove godine novost je i to da operateri moraju besplatno otključavati sve mobitele za koje je istekla ugovorna obveza kako bi se mogli koristiti i na drugim mrežama. Uz to stikove za mobilno surfanje možete kupiti uz probni rok i vratiti ako je prijam loš. Na brže surfanje internetom još se čeka. Kao i na ulaganja u mreže, tim više što je operaterima Vlada ukinula poseban porez od 6 posto. 

Cijene roaminga 

Što se tiče cijena roaminga, minuta odlaznog poziva za Hrvate koji sa svoga mobitela telefoniraju iz zemalja EU sada je do sedam puta skuplja, a prijenos podataka čak do 12 puta skuplji nego što će biti kad Hrvatska postane punopravna članica EU, prenosi Večernji.hr. Europski parlament, Komisija i Vijeće usuglasili su nove, još niže dopuštene iznose do kojih teleoperatori u EU smiju naplaćivati svojim korisnicima usluge u tzv. EU roamingu. Te iznose morat će poštovati i hrvatski teleoperatori nakon što Hrvatska uđe u punopravno članstvo EU, ali nijedan od triju s kojima smo kontaktirali ne namjerava se prilagoditi novim okolnostima i prije 1. srpnja 2013., očekivanog datuma ulaska u EU. 

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti iz rubrike Pametne vijesti.

Tagovi: potrošnja, pametna kuna, financije, budžet, roaming, pad cijena, mobilni operateri

Izdvojeni komentari 5 komentara Pogledaj sve komentare
04.07.2012., 20:35

mash-o: "TVRDE DA RAZGOVARAMO NAJJEFTINIJE U EUROPI" da provjerim njihovu tvrdnju otišao sam na prvu stranicu koja mi je pala na pamet - njemački t-com (www.telekom.de). Flat tarifa koju kod nas VIP i Tele2 naplaćuju 150 kn (+10 kn za radio frekvenciju), njemački T-com naplaćuje 9.95 € - dakle nekih 75 kn što je i više nego duplo jeftinije nego kod naših mobilnih operatera - lopova!! Pardon, takvu tarifu kod nas nudi samo VIP za 150 +10 kn, jer onaj Tele2 nudi samo pozive i sms flat, interneta daje samo 500 MB. Vjerujem da ima i jeftinijih od njemačkog T-coma u Europi, al eto ja sam iz prvog pokušaja našao više nego duplo jeftiniju cijenu. ... prikaži sve

04.07.2012., 11:50

mrdzirlo: ključna riječ je "u prosjeku". Ja trošim do 100 Kn/mj. na pretplati sam i u zadnjih godinu dana uvedene su tarife s kojima mi se račun (za istu potrošnju) povećava, a na nedavno uvedenim tarifama nema podatkovnog prometa uključenog u tarifu na onima ispod 150 Kn. Moj zaključak je da cijene pale onima koji su trošili 200+ Kn/mj. 20 i više posto, a raji koja troši do 100 Kn/mj. su porasle nekoliko posto, pa je to sve zajedno u prosjeku pad 20%... prikaži sve

08.07.2012., 12:44

tss: odi na 0977 bon-bon , za 30 kn imaš 400 minuta prema svim mrežama i 600 minuta prema bon-bon mreži. Obračunska jedinica je 1 sekunda i nema naplate uspostave poziva !!! ili prenesi besplatno stari broj u bon-bon,

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).
Pretplati se na newsleter Pametne Kune Pametne vijesti

Zatvori / Otvori toolbar