Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Poduzetnik koji svojim idejama rješava konkretne probleme!

Poduzetnik koji svojim idejama rješava konkretne probleme!
2

Morate riješiti neki administrativni problem, no nemate pravi obrazac? Krešimir Virović također je taj problem odlučio pretvoriti u poduzetnički projekt! Saznajte više

VIDEO

Krešimir Virović je primjer poduzetnika koji realizira projekte koji su izrazito praktični i potrebni. Ideje pronalazi u situacijama s kojima se svi, više ili manje, suočavamo tijekom života: kupovina nekretnina, nabavka potrebne dokumentacije ili nešto treće. Zadnja ideja proizašla iz njegovog truda je stranica, odnosno servis DOC.hr. O čemu se radi i kako je tekao proces od ideje do realizacije ovog projekta - saznajte u nastavku.

Ovakvi servisi, iako su u nekim drugim zemljama već realizirani, u Hrvatskoj dosada nisu postojali. Kako ste se odlučili pokrenuti ovu vrstu djelatnosti? 

Duže vremena smo razmišljali o projektu koji bi bio barem u svojem začetku bez konkurencije. Dakle, tražili smo nešto što je korisno, ne postoji na području Hrvatske, a može biti proizvedeno od manjeg tima. Prije godinu i pol dana odlučio sam sa suradnicima iskoristiti iskustvo, informatičko i pravno znanje te stvoriti novi proizvod. Ne mogu reći da je ideja bila slučajna ili brza, već je bila dugo osmišljavana. 

Takvog rješenja do pojave DOC.hr nije bilo u Hrvatskoj ni na hrvatskom jeziku, iako je u razvijenim zemljama već opće prihvaćeno. Veliki broj odvjetničkih društava i tvrtki u Velikoj Britaniji, SAD-u i Njemačkoj nude pametne obrasce na svojim web stranicama, te stranke mogu na jeftin i siguran način doći do potrebnog dokumenta, bez potrebe za fizičkim odlaskom do odvjetnika. Na stranicama DOC.hr se nude obrasci pravnih dokumenata poput ugovora, izjava, žalbi i ostalih podnesaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako izgleda proces pokretanja ovakve stranice? Koliki je tim bio potreban za pokretanje?

Za pokretanje ovakve stranice treba osmisliti inicijalno što će i kako korisnik dobiti, te na osnovu toga kako će tim koji održava stranicu to omogućiti, kreirati te održavati. Kada se osmisli kako će izgledati krajnji proizvod, treba predvidjeti što više mogućih komplikacija koje mogu nastati u korištenju stranice te ih "ishandlati". Inicijalno smo krenuli kao tročlani tim, no ubrzo smo se popeli sa vanjskim suradnicima na deseteročlanu skupinu stručnjaka, svatko iz svog područja. 

U razvoj sam do sada uložio 80.000 kuna i vlastiti rad. Poseban naglasak smo stavili na sigurnost i povjerljivost podataka te na servisu imamo čak četiri razine zaštite korisničkih dokumenata. Prva je razina SSL, odnosno zaštićena veza između korisnika i DOC.hr-a, zatim ta da su sve informacije u bazi podataka šifrirane, dalje ih štiti aplikacija, a onda dodatno i poseban ključ izvan aplikacije. Na sve to korisnici još imaju svoje korisničko ime i lozinku, ali čak kad bi netko i to saznao, te skinuo sve podatke s našeg poslužitelja, što je praktički neizvedivo, još onda bi morao znati poseban ključ, jer bi mu bez njega baza podataka s dokumentima korisnika bila nečitljiva, odnosno samo hrpa šifriranih podataka.

Kako izgleda vaš poduzetnički put: Imate li ranijih poduzetničkih iskustava?

Od svoje 22. godine uz stalni posao radim još jedan posao te uvijek se bavim poduzetništvom. Prvo sam radio u raznim tvrtkama na poslovima vezanim za hardver i mreže. Tek sam poslije samostalno ušao u programiranje, te sam danas ujedno glavna osoba u svom timu zadužena za programiranje i razvoj. Prvi samostalni dodatni posao mi je bila računalna igraonica, a drugi tvrtka koja se bavila uvozom kompjuterskih dijelova direktno iz tvornice na Taiwanu. Treći projekt je oglasnik "Nekretnine Hrvatska", koji i danas posluje. Čitavo vrijeme radio sam dnevni posao vezan iz početka za hardware, a kasnije za software.

Koji su vaši planovi za razvoj?

Inicijalni planovi su širenje na hrvatskom tržištu, no kada se stabiliziramo na hrvatskom tržištu, vrlo vjerojatno je sljedeći korak širenje na regiju. 

Što ste dosada naučili kao poduzetnik - kakve osobine treba imati, koje su najčešće greške? Što poručiti ljudima koji se žele biti poduzetnici?

Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje. Jedino što mogu reći da je bitna upornost, optimizam i poštenje. I možda najvažnije, spremnost odreći se dobrog dijela privatnog života. Primjerice moj prvi projekt koji sam ranije spomenuo, internetski katalog nekretnina "Nekretnine Hrvatska", koji također djeluje preko tvrtke "Info dekada", pokrenuo sam prije gotovo deset godina. Želio je kupiti stan, a kad je na internetu pregledao ponudu, nisam bio zadovoljan prezentacijom i dostupnim informacijama. Stoga sam napravio vlastiti portal nekretnina na kojem se moglo postaviti sliku, pronaći lokacija nekretnina na Googleovim kartama i lakše pretražiti nekretnine pod ključnim riječima. Mnogo sam truda uložio u izradu atraktivnog sučelja, kako bi olakšao snalaženje u ponudi. Međutim, dvadeset dana kasnije na tržište je došao "CentarNekretnina", a zatim i "Crozilla" i s njihovom se marketinškom mašinerijom nisam mogao nositi. No, to me je iskustvo potaknulo da budem inovativniji. Portal "Nekretnine Hrvatska" i danas postoji. To spominjem jer me upravo to iskustvo naučilo da trebam odraditi dobru pripremu i logistiku, ali i složiti određeni marketinški budžet, ma koliko skroman bio. 

Kao zaključak mogu reći da svatko može kreirati uspješan projekt, samo treba biti uporan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang