Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 10

Pazite da se pozajmica ne pretvori u izgubljen novac

Pazite da se pozajmica ne pretvori u izgubljen novac
1

Kada vas prijatelji ili članovi obitelji zamole da im posudite novac, odmah im poželite pomoći. Ali, što ako taj novac više nikada ne dobijete nazad?

VIDEO

Kada je riječ o novcu i financijama općenito, ljudi s nelagodom razgovaraju o toj temi. Sigurno je svatko od nas bio u situaciji da nas je netko pitao da mu posudimo određenu svotu novca, bio to prijatelj, poznanik ili članovi obitelji. Svima želimo pomoći, ali kada je riječ o novcu, tu smo ipak svi najosjetljiviji jer nikada ne znamo hoćemo li nam biti vraćen ili ne. Ali, ako odlučimo pomoći, težim putem možemo doći do zaključka kako prijateljstvo i financije ne bi trebalo miješati. Postoje oni koji jednostavno odluče kako neće posuđivati novac osobama s kojima su bliske. Ako mislite da je to možda pregrubo, ponudite im neku drugu vrstu pomoći.

Rizik uvijek postoji

Naša čitateljica Ružica H. ispričala nam je svoje neugodno iskustvo s pozajmljivanjem. "Kada me nedavno prijateljica pitala da joj pozajmim novac, odmah sam rekla da ću joj pomoći. Nisam ni razmislila i odmah sam pristala dati joj pozajmicu. Nakon toga mi se jedno vrijeme uopće nije javljala niti sam znala što se točno događa i za što joj treba. Najgore od svega je to što mi se nakon toga prestala javljati. Bilo bi mi lakše da se čujemo i da mi otvoreno kaže da još nije u prilici da mi vrati novac. Mislim da ljudima ne treba biti neugodno pričati o financijama jer zapravo se sve može dogovoriti. Pogotovo zato što meni nije hitno doći do tih novaca. Drugi put ću zasigurno onome kome budem posuđivala reći kako očekujem da razgovaramo i da mi kaže ako nije u prilici vratiti, a ne da čekam po nekoliko mjeseci."  

Što napraviti?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ipak, svi zajmovi se ne trebaju, nužno, pretvoriti u katastrofu. Vjerojatno se taj zajam, u većini slučajeva, i vrati, ali rizik zasigurno postoji. Treba biti oprezan pogotovo kada se radi o većim svotama novca. Kada se radi o nečemu, što može utjecati na vaše prijateljstvo, promislite dvaput prije nego što odlučite pozajmiti novac. Vjerojatno je ponekad bolje reći 'ne' nego sebe staviti u poziciju gdje ćete trebati moliti da svoj novac dobijete natrag. Ako vas netko zamoli novac, a stvarno želite pomoći toj osobi, onda budite oprezni. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći.  

Raspravite o drugim opcijama. Je li postoji neki drugi način na koji možete pomoći, a ne samo posuđivanjem novca? Ponekad se novac čini kao jedino rješenje nekog problema, ali i ne treba uvijek biti tako. Ako već ne želite dati pozajmicu, ponudite neku drugu vrstu pomoći. 

Posudite onoliku svotu novaca koju možete priuštiti da izgubite. Nemojte se dovesti u situaciju da vam novac, koji ste posudili, treba za osnovne životne troškove ili za neke druge važne stvari. Procijenite koliki iznos možete posuditi, ali i izgubiti, a da pretjerano ne osjetite na svom kućnom budžetu. Nemojte da vaš novčanik pati zbog tuđih problema. 

Budite jasni i otvoreno recite što očekujete. To znači da možete napraviti raspored obročnog plaćanja koji želite da se poštuje. Diskutirajte o tome što ako se dogodi da nešto pođe po krivu i ako ne dobivate svoj novac na vrijeme. U ovakvim slučajevima komunikacija je jako važna. 

Razgovarajte i riješite probleme na vrijeme. Ako vam ne vrate novac na vrijeme, nemojte čekati predugo, a da to ne kažete onome kome ste posudili novac. Komunikaciju održavajte otvorenom i neka u svakom trenutku znate na čemu ste. Nemojte se sramiti razgovarati o svojim financijama. 

Pazite kome pozajmljujete. Sigurno svoje poznanike dovoljno poznajete da možete procijeniti tko bi vam mogao vratiti novac, a tko ne. Isto tako, ispitajte za što je novac potreban. Ako će netko tim novcem plaćati neke svoje luksuze onda je takva posudba besmislena. Ali, ako se radi o nekim težim problemima koje zahtijevaju novac onda svakako možete pomoći. 

Možda vam se sve ovo čini banalnim, ali ako ste se našli u ovakvoj situaciji onda ste svjesni koliko vam razgovor o financijama može zadati problema. Prije nego što se upustite u pozajmljivanje, obratite pozornost na navedene savjete koji vam mogu pomoći da se pozajmica ne pretvori u izgubljeni novac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje