• Članak
  • Komentari 5
  • Share
  • Tweet

Pazite da se pozajmica ne pretvori u izgubljen novac

Kada vas prijatelji ili članovi obitelji zamole da im posudite novac, odmah im poželite pomoći. Ali, što ako taj novac više nikada ne dobijete nazad?

Srijeda, 28. 3. 2012. u 22:00    Piše: Kristina Nejašmić
Pazite da se pozajmica ne pretvori u izgubljen novac Thinkstock

Kada je riječ o novcu i financijama općenito, ljudi s nelagodom razgovaraju o toj temi. Sigurno je svatko od nas bio u situaciji da nas je netko pitao da mu posudimo određenu svotu novca, bio to prijatelj, poznanik ili članovi obitelji. Svima želimo pomoći, ali kada je riječ o novcu, tu smo ipak svi najosjetljiviji jer nikada ne znamo hoćemo li nam biti vraćen ili ne. Ali, ako odlučimo pomoći, težim putem možemo doći do zaključka kako prijateljstvo i financije ne bi trebalo miješati. Postoje oni koji jednostavno odluče kako neće posuđivati novac osobama s kojima su bliske. Ako mislite da je to možda pregrubo, ponudite im neku drugu vrstu pomoći.

Rizik uvijek postoji

Naša čitateljica Ružica H. ispričala nam je svoje neugodno iskustvo s pozajmljivanjem. "Kada me nedavno prijateljica pitala da joj pozajmim novac, odmah sam rekla da ću joj pomoći. Nisam ni razmislila i odmah sam pristala dati joj pozajmicu. Nakon toga mi se jedno vrijeme uopće nije javljala niti sam znala što se točno događa i za što joj treba. Najgore od svega je to što mi se nakon toga prestala javljati. Bilo bi mi lakše da se čujemo i da mi otvoreno kaže da još nije u prilici da mi vrati novac. Mislim da ljudima ne treba biti neugodno pričati o financijama jer zapravo se sve može dogovoriti. Pogotovo zato što meni nije hitno doći do tih novaca. Drugi put ću zasigurno onome kome budem posuđivala reći kako očekujem da razgovaramo i da mi kaže ako nije u prilici vratiti, a ne da čekam po nekoliko mjeseci."  

Što napraviti?

Ipak, svi zajmovi se ne trebaju, nužno, pretvoriti u katastrofu. Vjerojatno se taj zajam, u većini slučajeva, i vrati, ali rizik zasigurno postoji. Treba biti oprezan pogotovo kada se radi o većim svotama novca. Kada se radi o nečemu, što može utjecati na vaše prijateljstvo, promislite dvaput prije nego što odlučite pozajmiti novac. Vjerojatno je ponekad bolje reći 'ne' nego sebe staviti u poziciju gdje ćete trebati moliti da svoj novac dobijete natrag. Ako vas netko zamoli novac, a stvarno želite pomoći toj osobi, onda budite oprezni. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći.  

Raspravite o drugim opcijama. Je li postoji neki drugi način na koji možete pomoći, a ne samo posuđivanjem novca? Ponekad se novac čini kao jedino rješenje nekog problema, ali i ne treba uvijek biti tako. Ako već ne želite dati pozajmicu, ponudite neku drugu vrstu pomoći. 

Posudite onoliku svotu novaca koju možete priuštiti da izgubite. Nemojte se dovesti u situaciju da vam novac, koji ste posudili, treba za osnovne životne troškove ili za neke druge važne stvari. Procijenite koliki iznos možete posuditi, ali i izgubiti, a da pretjerano ne osjetite na svom kućnom budžetu. Nemojte da vaš novčanik pati zbog tuđih problema. 

Budite jasni i otvoreno recite što očekujete. To znači da možete napraviti raspored obročnog plaćanja koji želite da se poštuje. Diskutirajte o tome što ako se dogodi da nešto pođe po krivu i ako ne dobivate svoj novac na vrijeme. U ovakvim slučajevima komunikacija je jako važna. 

Razgovarajte i riješite probleme na vrijeme. Ako vam ne vrate novac na vrijeme, nemojte čekati predugo, a da to ne kažete onome kome ste posudili novac. Komunikaciju održavajte otvorenom i neka u svakom trenutku znate na čemu ste. Nemojte se sramiti razgovarati o svojim financijama. 

Pazite kome pozajmljujete. Sigurno svoje poznanike dovoljno poznajete da možete procijeniti tko bi vam mogao vratiti novac, a tko ne. Isto tako, ispitajte za što je novac potreban. Ako će netko tim novcem plaćati neke svoje luksuze onda je takva posudba besmislena. Ali, ako se radi o nekim težim problemima koje zahtijevaju novac onda svakako možete pomoći. 

Možda vam se sve ovo čini banalnim, ali ako ste se našli u ovakvoj situaciji onda ste svjesni koliko vam razgovor o financijama može zadati problema. Prije nego što se upustite u pozajmljivanje, obratite pozornost na navedene savjete koji vam mogu pomoći da se pozajmica ne pretvori u izgubljeni novac.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Moj budžet.

Tagovi: prijatelji, posudba, obitelj, novac

Izdvojeni komentari 5 komentara Pogledaj sve komentare
13.05.2015., 10:09

Luckson Mary: ste bili u potrazi za određeni zajam ponuda? Možda legitimno vjerovniku za velike kredite, ili jeftine i brze kredite na 2% godišnje za plaćanje hitne račune i dugove? kontaktirajte nas sada, financialassuranceloans@gmail.com

29.04.2015., 22:06

Debaets Ronnyleon: Jeste li u potrebi za kredit? Jeste li u bilo kakve financijske stresa i trebate kredit za rješavanje vaših problema ?? Vaša pomoć je napokon ovdje nudimo kredite za svakoga i na jeftinim i pristupačnim interesu samo 2%. Zainteresirani dužnika su nam se obratite putem e-maila na (guaranteedtrustfirm2@hotmail.com). mi smo certificirani i relaible zajmodavce koji daju kredite svima. Naše usluge su brze i pouzdane tako da nas kontaktirate sada dobili svoj kredit danas ..... prikaži sve

11.04.2015., 15:59

Hilary Nkem: Zdravo, Ovo je obavijestiti javnost da je g Hilary Nkem, privatni kredit zajmodavac ima otvori finansijski priliku za svakoga u potrebi bilo koje financijske pomoći. Mi dati kredit na 2% kamatne stope za pojedince, firmi i kompanija pod jasan i razumljiv uslovima i stanju. kontaktirajte nas danas putem e-maila na: (hilarynkem@outlook.com)

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).
Pretplati se na newsleter Pametne Kune Moj budžet

Zatvori / Otvori toolbar