Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Što odgovoriti na pitanje: "Što ću biti kad odrastem?"

Što odgovoriti na pitanje: "Što ću biti kad odrastem?"
1

Još ovaj tjedan traju maturalni ispiti. Ove godine maturalnom ispitu pristupilo je oko 31.000 učenika, od čega oko 12.400 gimnazijalaca

VIDEO

Prošle godine fakultete je upisalo 28.605 studenata, pretpostavljamo da se ni ove godine broj neće previše mijenjati. Glavnina studenata odabire društvene znanosti (ekonomija i pravo) te tehničke znanosti (elektrotehnika, računarstvo i strojarstvo).

Kako odabiremo željeni studij?

Neki po inerciji jer “tamo ide većina mojih prijatelja“ tj. prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 37% učenika zna da će studirati, ali ne zna što. Svega 18% učenika točno zna koji fakultet želi upisati. I stvarno kako odlučujemo o svojoj budućnosti?

Kao prvo trebalo bi izabrati područje zanimanja – tehnički, društveni ili humanistički studij, prirodne znanosti, umjetničko područje…

Drugi korak – gdje su najveće šanse za upis, obzirom na postignut uspjeh u srednjoj školi/ gimnaziji.

Treći korak i najvažniji bi trebao biti – koje je to zanimanje koje je atraktivno danas i koje će biti atraktivno i u budućnosti (ovo je najteže).

Za 10 – 20 godina, radna mjesta i način na koji obavljamo svoj posao, vjerojatno će se značajno razlikovati od današnjeg. Također, razvit će se i nova zanimanja koja danas ne postoje.

Što kaže tržište rada danas?

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, najviše nezaposlenih među onima s višom stručnom spremom i visokom stručnom spremom ima među ekonomistima, pravnicima, odgojiteljima predškolske djece, upravnim pravnicima te učiteljima razredne nastave. 

Kakve su prognoze? 

U principu zanimanja budućnosti su uglavnom specijalistička (posebna znanja i vještine), administrativna zanimanja i sva ona koje će moći obavljati kompjutori uglavnom će se ukinuti ili će biti vrlo slabo plaćena.

Listu zanimanja nećemo nabrajati, jer svaki izvor ima neku svoju listu. Uglavnom, bolju perspektivu imaju oni koji su ili će izabrati tehnička zanimanja.

Bez obzira koju razinu školovanja odabrali, ne smijete zaboraviti na cjeloživotno obrazovanje jer ono povećava konkurentnost i mogućnost zapošljavanja. 

Nalazimo se u razdoblju značajnih informatičkih promjena, ono što smo znali jučer, već je danas zastarjelo.

Malo je onih sretnika koji od djetinjstva znaju što će biti kad odrastu, ali zato kada s 18 godina biramo svoje zanimanje neka to bude pametno. Zapravo i ako pogriješimo, tko kaže da se to ne može ispraviti, samo neka bude na vrijeme.

O autoricama

Ana i Danijela su ekonomske stručnjakinje koje su iskustvo stekle radom u bankarstvu, autorice su knjige "Tajne uspješnog poslovanja – vodič za srednja i mala poduzeća" (download/preuzimanje) i bloga "Novac i djeca" u sklopu Blogosfere Večernjeg lista. Također, u sklopu njihovog novopokrenutog projekta "Hrvatski institut za financijsku edukaciju", možete se informirati o financijskoj pismenosti. Svojim savjetima će vam pomoći da što bolje upravljate svojim financijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

Karoglana smjenjuju, ali za loš rezultat Hajduka više su krivi oni koji su ovu momčad slagali
SMJENA ILI NE?

Karoglana smjenjuju, ali za loš rezultat Hajduka više su krivi oni koji su ovu momčad slagali

Plus+ Karoglan snosi dio krivnje, ali nije kriv za to što je posložena "teretna" momčad koja teško može odgovoriti zahtjevima modernog nogometa, a iskustvo i kvalitetu nikako ne uspijevaju materijalizirati na terenu...
20 citata Mirjane Krizmanić za bolji život: Vrijeme ne liječi sve, a i u starosti se može uživati...
MUDRE RIJEČI

20 citata Mirjane Krizmanić za bolji život: Vrijeme ne liječi sve, a i u starosti se može uživati...

Hrvatska psihologinja, utemeljiteljica katedre za kliničku psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, potpisala je brojna djela, među njima i 'Tkanje života', 'Laži naše svakidašnje' i 'Knjigu rastanaka'