Obavijesti

Kolumne

Komentari 5

Želite promjene u životu: jeste li definirali plan djelovanja?

Čvrsto ste odlučili – vrijeme je za promjenu! Spremni ste, osjećate da možete napraviti novi skok u svom životu. Znate li što je sljedeći korak?

VIDEO

Čvrsto ste odlučili – vrijeme je za promjenu! Spremni ste, osjećate da možete napraviti novi skok u svom životu. I ne samo da vjerujete u sebe, već i znate zašto to želite i što će vam ta promjena važnoga donijeti. Puni ste energije i odlučnosti i iz tih stopa - krećete u akciju! 

Od sad pa nadalje ću svjesno upravljati svojim financijama! Nema više gubljenja živaca zbog problema na poslu – počinjem se uspješno nositi sa stresom! Ovaj put ću spremno svima reći i obrazložiti svoju ideju, bez straha da ću biti ismijana! Nema više lošeg upravljanja vremenom, vrijeme je da postanem fokusiran i učinkovit!

Neko vrijeme ste uistinu snažno usmjereni na svoj zamišljeni cilj. No, uskoro kreću prve prepreke. Situacija se ipak ne razvija onako kako želite. Željeni rezultati izostaju. Nailazite na otpor drugih. Primjećujete da se i sami lako vraćate u staro ponašanje. Postajete sve manje motivirani, pomalo i razočarani, te se pitate je li vi to stvarno možete ili, možda, ima li uopće smisla pokušavati. Odjednom sve što vidite su prepreke, a želja koja je pokrenula lavinu energije, izmiče vam iz vidokruga. 

Zamka zaigranog brodograditelja

Iz snažne želje da se pokrenemo, svi ponekad upadnemo u zamku koju volim zvati „zaigrani brodograditelj“.  Zamislite inženjera koji je odlučio izgraditi brod. Ima jasnu viziju - želi sagraditi prekrasan prekooceanski brod koji će "letjeti" morskim pučinama, najvećom brzinom ikad, pružajući ljudima vrhunski i nezaboravan užitak. Pun energije i zanosa, inženjer okuplja svoje ljude i, gotovo u transu, govori im: „Sagradite novi brod! Želim da bude najbolji i najljepši ikad dosad!“ 

Cijeli tim osjeća njegov entuzijazam te i sam postaje zaražen njime. Kreće se u akciju. No, uskoro dolaze pitanja. A kakav točno taj brod treba biti? Što točno nam je činiti? Na što pritom trebamo obratiti posebnu pozornost? Koji materijali nam trebaju da bismo ga mogli izgraditi? Je li potrebno napraviti potpuno drugačiji brod ili je dovoljno poboljšati stari model? S obzirom da nedostaju odgovori na sva ta pitanja, ubrzo dolazi do svađa među radnicima. Malo po malo, ne samo da mnoge vanjske neprilike otežavaju izgradnju broda, već se i tim unutar sebe počinje ponašati destruktivno. Primjećuju jedni drugima pogreške, izražavaju neslaganje, vide da ih ono što pokušavaju napraviti ne dovodi do željenog cilja. Nakon mnogih internih pregovaranja i dilema, motivacija pada, a frustracija raste. Vrijeme prolazi, a vizija prekrasne nove morske letjelice sve više blijedi i blijedi… I sve samo zato što glavni inženjer nije napravio – nacrt i plan izgradnje broda.

Svi smo mi, kao i inženjer iz priče, ponekad zaneseni i zaigrani vizionari. I to je izrazito bitno! U tom dijelu nas se rađa motivacija, pokreću promjene, donose velike odluke. Međutim, ukoliko želimo te promjene i odluke uistinu provesti u praksi, moramo postati i vrhunski projektanti.  Prije samog kretanja u realizaciju, važno je definirati konkretnije smjernice koje će našem unutarnjem timu što jasnije prenijeti što mu je činiti. Zašto?  

Prirodna usmjerenost na pogreške 

Odgovor se krije u činjenici da je naš mozak puno skloniji primjećivati i razmišljati o onome što nije bilo dobro, čime smo nezadovoljni i što, na kraju krajeva, silno želimo promijeniti. Tako na primjer često u radu s ljudima kao odgovor na pitanje „Što želite?“ dobijem „Ne želim više…“.  Pa nerijetko ponovim isto pitanje i dobijem drugi odgovor, ali koji počinje s iste dvije riječi – „Ne želim…“ 

Vrlo smo svjesni onoga što ne želimo i spontano lakše usmjeravamo pažnju na to. Često i unaprijed zamišljamo scene koje želimo izbjeći – ne želim biti nesigurna u svom nastupu; ne želim naglo reagirati kad me kolege izbace iz takta. Samo kad to izgovorite, jasno vam je koja mentalna slika se krije u pozadini.

Nemojte misliti na torticu

Naš mozak ne može zamisliti negaciju pa, iako riječima izgovaramo da nešto ne želimo, ono što u tom trenutku u mislima vidimo je upravo ono što želimo izbjeći. Samim time dodatno jačamo dijelove mozga koji se aktiviraju kad se uistinu osjećamo nesigurno ili izbačeni iz takta. Kako onda uopće možemo očekivati od sebe da ćemo u ključnoj situaciji, koja nam i ovako i onako predstavlja izazov (inače ju ne bismo tako silno htjeli promijeniti), reagirati drugačije? Kako možemo od sebe očekivati sigurnost ili konstruktivnost, kad naš mozak čim promisli o tome, aktivira suprotne neuronske krugove? 

Jasan smjerokaz

Osim toga, to što smo odlučili da ćemo od sad pa nadalje biti sigurniji, našem mozgu ne znači puno jer mu nismo dali jasnu uputu kako točno se želimo ponašati, kada, s kim i gdje, i kako ćemo znati da to ostvarujemo. Kako da onda provede tu uistinu važnu ideju u konkretno djelo? Treba mu jasan smjerokaz i plan, gdje će glavni inženjer – a to ste vi –reći što je točno potrebno napraviti, kako bi željeni rezultat bio ostvaren. 

Zato sljedeći put kada osjetite da ste spremni napraviti korak više, prvo si postavite nekoliko pitanja čiji odgovori će vam pomoći da uistinu krenete u ciljanu akciju, jasno znajući kuda idete i jeste li na dobrom putu. Pitanja koja vam pritom mogu pomoći su: 

 Što točno želim? Kako to konkretno izgleda? Gdje, kada, s kim to želim? Kako točno je to drugačije u usporedbi s mojim starim ponašanjem? Što je razlika koja će učiniti razliku?

• Kako ću znati da sam na dobrom putu prema ostvarenju cilja? Kako ću znati da sam ga ostvario/la?

Ono što bi vas moglo iznenaditi je otkriće da „projektiranje“ i konkretiziranje vaše vizije ne služi samo stvaranju jasnoće već i učenju na koji način usmjeriti svoje misli i djelovanje, kao i pratiti uspjeh istog. Vrlo brzo ćete osjetiti i da upravo taj korak, kojeg često zaboravimo i zanemarimo, može biti dodatna pokretačka snaga i motivacija na putu promjene. Jer jednom kad znate što konkretno trebate napraviti da biste ostvarili željeno, vjerojatnost gubljenja vizije iz vidokruga drastično opada. Tek tada možete biti zaigrani i zaneseni te istovremeno odlučni i fokusirni brodograditelji.  

O autorici

Martina Trboglav, profesorica psihologije, radi kao viši konzultant u Ramiru, tvrtki koja se bavi organizacijskim razvojem i razvojem ljudskih potencijala. Certificirani je NLP trener, HNLP trener i NLP coach, hipnoterapeut te voditelj Ramiro Leadership NLP Academy. Specijalizirala se za područja komunikacijskih vještina, leadership, upravljanje promjenama i kreativnost. S entuzijazmom radi s organizacijama i pojedincima pomažući im osvijestiti svoje mogućnosti i razviti sve vještine potrebne za ostvarenje željenih ciljeva te kvalitetan i ispunjen život.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode