Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Što trebate učiniti u slučaju veće prometne nesreće?

Što trebate učiniti u slučaju veće prometne nesreće?
1

Ako se vozite autom, sigurno vam je poznat stres u prometu. Kako biste u slučaju prometne nesreće ostali pribrani, podsjećamo kako se ponašati u takvoj situaciji

VIDEO

Bez obzira vozite li se automobilom ili drugim prijevoznim sredstvima, oprez i odgovornost su ključne osobine koje su u tim trenucima najvažnije. Zbog velikih gužvi i učestalih gradskih zastoja, mnogi često gube živce i postaju nervozni za volanom te zaboravljaju na smirenost. Ona je ipak ključna kako biste mogli donositi racionalnebrze odluke koje su na prometnicama svakako bitne.  

Pristizanjem zimskih mjeseci, mrak pada sve ranije, a kolnici su često skliski zbog učestalih padalina. Što zbog neopreza, što zbog brze vožnje, popodnevnog sumraka i smanjene vidljivostiprometne nesreće su nažalost prometna svakodnevica, ali i nešto što svaki vozač pod svaku cijenu želi izbjeći. Ovisno o tome kakav ste tip osobe, u slučaju prometne nesreće svatko će reagirati drugačije. Neki će se uspaničiti i uplašiti, dok će neki i dalje ostati smireni. Zbog stresnih emocionalnih stanja koje prometna nesreća može prouzročiti, donosimo vam podsjetnik na radnje koje ste dužni obaviti u slučaju takve situacije.  

Otkloniti nove opasnosti i omogućiti normalan tok prometa

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske naglašavaju kako je sudionik u prometnoj nesreći u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen ili je nastala veća materijalna šteta, dužan ostati na mjestu prometne nesreće. U protivnom, prema članku 175. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, novčanom kaznom u iznosu od tri do sedam tisuća kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji ne ostane na mjestu prometne nesreće. ''Može se privremeno udaljiti samo radi pružanja pomoći osobama koje su ozlijeđene u prometnoj nesreći ili ako mu je samome potrebna liječnička pomoć, odnosno radi obavještavanja policije'', dodaju u MUP-u.

Sudionik u prometnoj nesreći također treba poduzeti sve što je u njegovoj moći da se otklone nove opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće. ''Dužan je također omogućiti normalan tok prometa te nastojati da se ne mijenja stanje na mjestu nesreće i da se sačuvaju postojeći tragovi, uz uvjet da poduzimanje tih mjera ne ugrožava sigurnost prometa'', tvrde u MUP-u.

Potpisati Europsko izvješće o nezgodi

Ako se dogodi prometna nesreća u kojoj ima poginulih ili ozlijeđenih, svakako je potrebno označiti mjesto nesreće trokutom pedesetak metara iza vozila, a noću i svjetiljkom te obući reflektirajući prsluk. Trokut i prsluk su važni jer će nadolazećim vozačima dati do znanja da uspore i voze s posebnom pozornošću. ''O prometnoj nesreći potrebno je obavijestiti najbližu policijsku upravu ili policijsku postaju i vratiti se na mjesto prometne nesreće i pričekati dolazak ovlaštene osobe koja obavlja očevid.'' 

Prema članku 176. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ''vozači, sudionici prometne nesreće, u kojoj je uzrokovana manja materijalna šteta na vozilima, dužni su odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nezgodi ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima''. 

U automobilu biste uvijek trebali imati primjerak Izvješća. Obrazac je besplatan, a možete ga dobiti u bilo kojoj osiguravajućoj tvrtki. Isti članak propisuje novčano kažnjavanje vozača u iznosu od dvije do pet tisuća kuna ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili vlasniku oštećenog vozila ne ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto prometne nesreće. 

Preuzimanje podataka o vozaču i vozilu

Prije pomicanja vozila, ako možete, fotografirajte situaciju sudarenih vozila iz nekoliko kuteva, odnosno iz dalje i bliže udaljenosti kako bi se jasno vidjela oštećenja na vozilima, tragovi kočenja te krhotine na kolniku. U slučaju prometne nesreće s manjom materijalnom štetom, kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

Iz Ministarstva također dodaju kako je vozač koji se zatekne ili naiđe na mjesto prometne nesreće dužan na zahtjev ovlaštene osobe prevesti osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći do najbliže zdravstvene ustanove. ''Vozač je dužan na ovaj način postupiti i prije dolaska ovlaštene osobe, osim ako se nesreća dogodila na mjestu na kojem se može očekivati brzi dolazak vozila hitne pomoći ili ako vozač zaključi da se nestručnim i neodgovarajućim načinom prijevoza stanje ozlijeđene osobe može pogoršati'', dodaju.

Ne voziti pod utjecajem alkohola ili opojnih droga

Naravno, bitno je naglasiti kako se ne smije, dok se ne obavi uviđaj, uzimati alkoholna pića, opojne droge ili lijekove koji se inače ne smiju upotrebljavati prije ili za vrijeme vožnje.

Što se tiče policije, policijski službenik dužan je uvijek obaviti očevid prometne nesreće u kojoj ima poginulih i ozlijeđenih osoba ili je nastala veća materijalna šteta. Na jednak je način dužan postupiti i kod prometne nesreće s manjom materijalnom štetom, koju je policiji dojavio jedan od sudionika, a ako sudionici prometne nesreće nisu potpisali Europsko izvješće o prometnoj nesreći ili na drugi način nisu razmijenili podatke o sebi i vozilima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith