Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 9

Donosimo top cijene kvalitetnih zimskih gojzerica

Donosimo top cijene kvalitetnih zimskih gojzerica
1

Posjetili smo nekoliko trgovina kako bismo istražili kakve su cijene kvalitetnih gojzerica te na što sve trebate obratiti pažnju prilikom kupnje istih

VIDEO

Gojzerice, odnosno planinarske cipele, svakako su prvi i najvažniji dio opreme koji trebate nabaviti ukoliko se odlučite baviti planinarenjem. Pritom je važno voditi računa o njihovoj idealnoj veličini kako vas ne bi nažuljale, ali i vrsti materijala od kojih su izrađene. 

Naravno, u planinarskim pohodima bitno je izbjegavati tenisice i klasične gradske cipele pošto su nepodobne i neudobne za planinarenje. Kvalitetnije su gojzerice izrađene od kože, a u pravilu dulje traju one koje imaju što manje šavova. Za potplatu gojzerica posebno je važno da se ne oštećuje i ne skliže na kamenu, a jedan od poznatijih tipova potplate za njih zove se Vibram te ga možete prepoznati po žutoj osmerokutnoj oznaci. On osigurava mekše hodanje, odnosno amortizaciju kod hodanja. 

Na što je još bitno obratiti pažnju prilikom odabira i kupnje novih gojzerica, upitali smo članice dviju planinarskih društava.

Stabilnost, udobnost i prozračnost gojzerica 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A. J. članica je planinarskog društva Japetić već pune dvije godine. Oko pravog odabira te dvojbi u kupovini viših ili nižih gojzerica savjetuje radije kupnju viših. ''One su čvršće te štite gležanj, za razliku od nižih'', rekla je te dodala kako je ''itekako potrebno voditi računa o gojzericama s čvrstom potplatom kako bi stopalo u cipeli bilo stabilno''. Savjetuje i da se svakako obrati pozornost na oznake na gojzericama, odnosno o tome jesi li vodonepropusne te od kojeg materijala su izrađene. 

B. B., članica planinarskog društva Pinklec od svibnja 2011. godine, savjetuje kupnju onih gležnjača s potplatom Vibram. ''Prvenstveno moraju biti prozračne i udobne, po mogućnosti s brazdama na potplatama'', rekla je. ''Za kretanje po lakšim usponima koji zahtijevaju uglavnom pješačenje, bolje je odabrati mekane cipele, ali ako se krećete po kamenju ili snijegu, tada svakako morate imati čvršće kako bi se zaštitile noge i gležnjevi od vanjskih utjecaja.''

Iz Pinkleca također poručuju kako se paleta materijala od kojih su izrađene gojzerice u zadnje vrijeme naglo povećala. ''Osim kože sve više se koriste novi materijali koji su u segmentima poput težine, održavanja i trajnosti bolji od kože'', tvrde te dodaju kako kod klasičnih planinarskih cipela većina proizvođača i dalje upotrebljava za vanjski materijal kožu debljine od 1 do 3.2 milimetra, dok kod lakših modela kombiniraju kožu i poliamidnu tkaninu. 

Cijena kvalitetnih gojzerica

Naravno, što je cipela kvalitetnija, to joj se povećava i cijena. Gojzerice su zbog raznih nužnih kontura i materijala pri njihovoj izradi mnogo kvalitetnije od klasičnih cipela, stoga prije kupnje planinarske obuće trebate imati na umu da ćete na njih izdvojiti više novaca nego na svakodnevne cipele.

A.J. na svoje sadašnje gojzerice izdvojila je oko 600 kuna. ''Ipak, one spadaju u kategoriju srednje kvalitete tako da, kada ću kupovati nove, izdvojit ću i čak 1000 kuna na kvalitetnije.'' Sto kuna jeftinije svoje gojzerice je platila B. B. ''Redovna cijena im je zapravo tada kada sam ih kupovala također bila oko 600 kuna, ali ja sam ih kupila na sniženju. Smatram kako se za iznos od 800 do 1000 kuna mogu naći sasvim solidne, a za cijenu iznad 1000 kuna i odlične gojzerice'', zaključila je.

Alpina

Kako bismo saznali koliko doista koštaju kvalitetne planinarske cipele, zaputili smo se u nekoliko trgovina da provjerimo ponudu i usporedimo cijene.  

Prvo smo se zaputili u trgovinu Alpina gdje smo pronašli gojzerice za odrasle po cijenama od 499 kuna do 1599 kuna, ali imaju i trenutno sniženje od 20 posto na pojedine modele. Među njima su bile poluvisoke smeđe za 749 kuna, sličan model Tibet za 1199 kuna te poluvisoke Teton narančaste boje za 1399 kuna. Dječje gojzerice crvene boje koštaju 349 kuna

Upitali smo prodavače u trgovini koja je zapravo ključna razlika između skupljih i jeftinijih modela. ''Najveća je razlika u principu u vrsti materijala od kojih su izrađene te Vibram tehnologiji koja se nalazi na potplatama skupih te klasičnoj gumenoj potplati koja je na jeftinijim modelima'', rekli su nam.

Iglu šport

U trgovini Iglu Šport poručuju kako se tvrdoća cipele izabire ovisno o vrsti aktivnosti te poručuju pridržavanje pravila ''što su teži ruksak i teren, tvrđa mora biti cipela''. U njihovoj ponudi pronašli smo gojzerice po cijenama od 899 do 1849 kuna.

Među njima su gojzerice marke Trangoworld. Model Longtrack su lagane, visoke i vodonepropusne gojzerice. Ojačane su od gume na prednjoj i stražnoj strani te koštaju 899 kuna. Istu cijenu ima i model trekking gojzerica Opal marke La sportiva, izrađen od kvalitetne vodoodbojne kože s Gore-Tex membranom. Smeđe su boje te na vrhu cipele imaju zaštitnu gumu.

Zamberland gojzerice Vioz Top GT, specifične po tome što su više od standardnih, ali niži od visokih čizama. Uz pojačanu zaštitu gležnja, njihova cijena je 1849 kuna.

Ženske gojzerice Nova Advanced GTX jedne od najprodavanijih Mammutovih modela te koštaju 1099 kuna. ''Osim što su čvrste i sigurne, vrlo su udobne za nošenje. Napravljene su od kvalitetnih materijala nebuk i velkro kože, a potplata sadrži individualno prilagodljivi memo-uložak i Vibram gumu'', tvrde u Iglu športu.

Hervis

U Hervisovoj ponudi najviše je modela sportske obuće Merrell. Takve ženske gležnjače u kombinaciji smeđe i crne boje pronašli smo za cijenu od 899.99 kuna te su također vodonepropusne. Gležnjače istog brenda, sive boje te ponešto debljeg materijala koštaju 999.99 kuna. Nešto viši model gojzerica Salomon ima istu takvu cijenu, dok niske planinarske tenisice istog brenda koštaju 799.99 kuna. Kilimanjaro kožne ženske gojzerice sa sivo-crnim ljubičastim deteljima koštaju 349.00 kuna.

U ponudi muške sportske obuće Merrell pronašli smo gojzerice za 899.99 kuna, dok visoke crne gojzerice marke Columbia koštaju 599.99 kuna. Na akciji su niske Kilimanjaro gojzerice čija je trenutna cijena 299.99 kuna, dok im redovna iznosi 349.99 kuna.

Intersport 

U trgovini Intersport također smo naišli na gležnjače brenda Merrell i to na ženski model smeđih zimskih cipela Siren Mid Thermo. Gornji dio je izrađen od kombinacije kože i tekstila dok potplata Vibram omogućuje dobar prijem na svim podlogama. Cijena im je 1029.95 kuna. Merrell visoke zimske muške cipele Isotherm kombinacija su kože i gume, a izolacija Primaloft osigurava toplinu noge do čak -32 stupnja. Također sadrže potplatu Vibram te koštaju 1129.95 kuna. 

Muški i ženski model Denali marke McKinley, s vodoodbojnom membranom izrađen je od  kombinacije kože, umjetnog materijala te gumene obloge, dok je potplata od grube gume. Cijena im je 399.95 kuna. Salomon visoke zimske cipele Rimouski, također muški i ženski model, sadrže vodoodbojnu membranu te izolaciju, a koštaju 979.95 kuna.

Deichmann 

U trgovini Deichmann među muškim modelima planinarskih cipela raspon cijena kreće se od 169 do 299 kuna. Tako za cijenu od 169 kuna možete kupiti model brenda Highland creek, kao i poluvisoki model brenda Century.

Century gojzerice u kombinaciji smeđe i crne boje koštaju 199 kuna, a poluvisoke planinarske cipele Highland creek mogu se naći za cijenu od 229 do 259 kunaŽenski model Highland Creek sivih gležnjača košta 199 kuna.

Idealan omjer cijene

Najniža cijena gojzerica u posjećenim trgovinama jest 169 kuna u Deichmannu, a najviša od 1849 kuna u Iglu športu. Iako su nam mogi preporučili kako kod kupovine gojzerice trebate računati na staro pravilo koje kaže da što manje platite cipelu, manje ćete i dobiti, računajte na to kako idealni omjer cijene i dobivenoga kod gojzerica srednje klase iznosi između 700 i 1200 kuna. U svim većim gradovima postoje trgovine planinarskom opremom te često postoje popusti za članove planinarskog društva pa ukoliko ste član jednoga takvoga, svakako se kod trgovaca raspitajte o tome.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…