Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 15

Planirate kupiti novi tablet? Saznajte koji je uređaj najbolji

Planirate kupiti novi tablet? Saznajte koji je uređaj najbolji
1

Jeste li se ikada zapitali koja je namjena tableta, zašto bi itko kupio tablet i naposljetku što vrijedi odabrati? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u nastavku

VIDEO

Broj ljudi koji posjeduju tablete se udvostručio, iako se još uvijek ne radi o masovnoj pojavi. Uz veće tržište ide i veća konkurencija pa osim Appleovog iPada danas posotje brojni drugi tableti u izboru kojih je donijeti pravu odluku kod kupnje postalo sve teže i teže. 

Zašto bi itko kupio tablet?

Dok jednom ne isprobate tablet teško je objasniti njegovu ulogu i namjenu. I sami smo u početku bili u toj poziciji. No, tableti imaju mnoge zanimljive i kreativne namjene. Za razliku od punokrvnog računala koje je fokusirano na stvaranje sadržaja, tablet je puno bolji za konzumaciju (pregledavanje) sadržaja. Dakle, tablet je pogodan za čitanje, surfanje, e-mailove, igre i video. Ima i druge, na prvi pogled manje očite namjene, kao što je zamjena za infotainment sustav, navigaciju i putno računalo u automobilu. Za konzumaciju sadržaja tablet je praktičniji od laptopa jer je prenosiviji i odmah dostupan. Ne morate čekati da se upali kao kod pravog računala već je dovoljno da ga samo otključate kao mobitel. 

Prava revolucija navodno će doći kada tableti stignu u škole i druge obrazovne ustanove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Apple iOS vs. Google Android

Vaše iskustvo korištenja tableta uvelike će ovisiti o izboru operativnog sustava tableta. Appleovi uređaji naravno dolaze s iOS-om, dok ostali proizvođači nude Android OS

iOS je uglađeniji, stabilniji i fluidniji uz nešto više kvalitetnih tablet optimiziranih aplikacija. Mana (nekome je ovo prednost) je velika zatvorenost i kontrolirano iskustvo kakvo je Apple zamislio, a ne kakvo vi želite. 

Android OS vam pruža veću slobodu i otvorenije mogućnosti, ali i u posljednjoj 4.0 (IceCream Sandwich) verziji koja je napredak naspram starije, još je uvijek pomalo nestabilan. Također mu nedostaje više tablet optimiziranog softvera. Brojne popularne Android aplikacije još uvijek ne postoje u tablet varijanti.

Vrijednost za novac

Za razliku od pametnih telefona ili prijenosnih računala u kojima postoje brojne kategorije i cjenovni razredi kod  tableta situacija je jednostavnija te zapravo imamo samo dva cjenovna razreda. 

Prvi je iznimno povoljan i u njega spadaju tableti manje poznatih proizvođača (kod nas je u ovoj kategoriji najpopularniji proizvođač Prestigio). Uređaji iz ove kategorije mogu se nabaviti po iznimno niskim cijenama od 700 do 2.000 kuna, ali najčešće nude slabe specifikacije, lošije ekrane i Android 2.3 prenesen s mobitela. Iskustvo korištenja i kvaliteta izrade su loši, ali za tu cijenu se ne može puno očekivati. 

Drugi cijenovni razred je u kategoriji od 3.000 do 6.000 kuna. Cijenovno odstupanja među modelima u ovom razredu nastaju jedino zbog količine uključene interne memorije (16, 32 ili 64 GB) i opcije čitanja SIM kartice za pristup mobilnom internetu (3G/4G). U ovoj kategoriji nalazi se Appleov iPad (druga i treća generacija) kao i Android tableti brojnih poznatih proizvođača kao što su Samsung, Acer, Asus, HTC, Motorola i drugi. Velike razlike među uređajima, osim u dimenzijama ekrana, zapravo i nema. 

Mogućnosti 

Kada je prije 2 godine najavljen prvi iPad velika kritika je bila kako je riječ o istom hardveru s pametnih telefona na uređaju s većim ekranom. S vremenom su korisnici spoznali iznenađujuću činjenicu – isti ti procesori iz današnjih smartphone uređaja su poprilično snažni i za brojne funkcije dostojno zamjenjuju klasična PC stolna i prijenosna računala, a netbook uređaje definitivno nadilaze. 

Tako su tijekom prošle godine standard kod tableta bili dvojezgreni (Dual core), a ove godine postaju četverojezgreni (Quad core) procesori. Svaki moderan tablet danas bez problema vrti Full HD video, otvara desktop web stranice, dobro se nosi sa multitaskingom i može ponuditi grafiku kod igara koja se ozbiljno bliži kvaliteti igraćih konzola trenutne generacije. Također, kod Androida je standard i povezivanje na veliki ekran (TV ili monitor) putem HDMI-ja i podrška za Bluetooth (a nešto rijeđe i USB) periferiju. Kombinacijom ovoga današnji tablet možemo bez problema spojiti na monitor i pomoću Bluetooth miša i tipkovnice koristiti kao desktop računalo.

Kvaliteta izrade i pouzdanost

Kvaliteta izrade današnjih tablet uređaja (više klase od 3 do 6 tisuća kuna) je vrhunska. Proizvođači su shvatili važnost kvalitetnih i dugotrajnih materijala kao što su aluminij i Gorilla staklo, pa su plastični tableti koji djeluju jeftino u posljednjoj generaciji uređaja u potpunosti izumrli. Garancija je najčešće 2 godine, a s obzirom da su ovakvi uređaji i dalje jako novi na tržištu, o pouzdanosti i cijeni popravaka nakon isteka garancije još je uvijek teško govoriti. 

Jednostavnost korištenja

Nakon što ste odlučili da želite tablet, pitanje je koja veličina ekrana vam treba. Danas se na tržištu nude 7", 8.9" i 10" modeli. 10" modeli su definitvno najpopularniji i najbrojniji, iPad ima dijagonalu 9.7", dok Android tableti dolaze s 10.1" dijagonalom. Ako tražite nešto prenosivije, a ekran pametnog telefona vam je premalen, onda je 7" kategorija za vas. Ti uređaji manje podsjećaju na pravi tablet, a više na nešto između smartphonea i tableta. 7" HTC Flyer bez problema stane u unutrašnji džep jakne.

Koji model kupiti?

U principu ne preporučamo jeftine uređaje iz nižeg segmenta od 700 do 2.000 kuna. Kvaliteta izrade je loša i plastična, ekrani su nekvalitetni i ne reagiraju dobro na dodir. Sami uređaji nisu pretjerano brzi i imaju puno bugova u softveru. Ako svejedno planirate kupiti uređaj u ovom segmentu potražite modele od Prestigia jer imaju kvalitetnu servisnu podršku. Ako pak tražite čitač knjiga s mogućnostima tableta i povoljnijom cijenom, to je odabir za vas.

Ako kupujete ozbiljniji tablet orijentiran internetu i multimediji, budite spremni izdvojiti više novca. U 7" kategoriji je najzanimljiviji HTC-ov Flyer. Njegova najveća mana – korištenje verzije Androida 2.3, nedavno je ispravljena i uređaj je dobio upgrade na Android 3.0. 

Od 8.9" uređaja vjerojatno najbolji je Samsung Galaxy Tab. Ipak, nema velike razlike u cijeni naspram 10“ uređaja. Samsungov Galaxy Tab P7300 ima nedostataka u optimiziranosti softvera. LG-ev Optimus Pad 3D košta previše (7.000 kn), a jedini razlog tome je ne pretjerano korisna 3D funkcionalnost. 

U 10" kategoriji je izbor nešto veći, ali naše preporuke ima nezaobilazni Apple iPad 2 i iPad 3 Retina koji nudi daleko najbolje iskustvo korištenja. Ako pak niste ljubitelj Applea, best buy uređaji su po nama 10.1“ Galaxy Tab i Asus Transformer Prime

Odluku donesite sami a ukoliko želite saznati više, pročitati još testova i vijesti o prijenosnim uređajima posjetite stranicu Usporedi.hr.   

Usporedi.hr 

Ovaj članak realiziran je uz pomoć stranice Usporedi.hr, čiji je cilj olakšati Vam kupovinu prijenosnih gadgeta kroz iskustva u korištenja putem testova, tema i novosti. Usporedi.hr pokrenut je u studenom 2007. godine kao vodič za kupovinu tehničke robe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje