Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 10

Pazite da se pozajmica ne pretvori u izgubljen novac

Pazite da se pozajmica ne pretvori u izgubljen novac
1

Kada vas prijatelji ili članovi obitelji zamole da im posudite novac, odmah im poželite pomoći. Ali, što ako taj novac više nikada ne dobijete nazad?

VIDEO

Kada je riječ o novcu i financijama općenito, ljudi s nelagodom razgovaraju o toj temi. Sigurno je svatko od nas bio u situaciji da nas je netko pitao da mu posudimo određenu svotu novca, bio to prijatelj, poznanik ili članovi obitelji. Svima želimo pomoći, ali kada je riječ o novcu, tu smo ipak svi najosjetljiviji jer nikada ne znamo hoćemo li nam biti vraćen ili ne. Ali, ako odlučimo pomoći, težim putem možemo doći do zaključka kako prijateljstvo i financije ne bi trebalo miješati. Postoje oni koji jednostavno odluče kako neće posuđivati novac osobama s kojima su bliske. Ako mislite da je to možda pregrubo, ponudite im neku drugu vrstu pomoći.

Rizik uvijek postoji

Naša čitateljica Ružica H. ispričala nam je svoje neugodno iskustvo s pozajmljivanjem. "Kada me nedavno prijateljica pitala da joj pozajmim novac, odmah sam rekla da ću joj pomoći. Nisam ni razmislila i odmah sam pristala dati joj pozajmicu. Nakon toga mi se jedno vrijeme uopće nije javljala niti sam znala što se točno događa i za što joj treba. Najgore od svega je to što mi se nakon toga prestala javljati. Bilo bi mi lakše da se čujemo i da mi otvoreno kaže da još nije u prilici da mi vrati novac. Mislim da ljudima ne treba biti neugodno pričati o financijama jer zapravo se sve može dogovoriti. Pogotovo zato što meni nije hitno doći do tih novaca. Drugi put ću zasigurno onome kome budem posuđivala reći kako očekujem da razgovaramo i da mi kaže ako nije u prilici vratiti, a ne da čekam po nekoliko mjeseci."  

Što napraviti?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ipak, svi zajmovi se ne trebaju, nužno, pretvoriti u katastrofu. Vjerojatno se taj zajam, u većini slučajeva, i vrati, ali rizik zasigurno postoji. Treba biti oprezan pogotovo kada se radi o većim svotama novca. Kada se radi o nečemu, što može utjecati na vaše prijateljstvo, promislite dvaput prije nego što odlučite pozajmiti novac. Vjerojatno je ponekad bolje reći 'ne' nego sebe staviti u poziciju gdje ćete trebati moliti da svoj novac dobijete natrag. Ako vas netko zamoli novac, a stvarno želite pomoći toj osobi, onda budite oprezni. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći.  

Raspravite o drugim opcijama. Je li postoji neki drugi način na koji možete pomoći, a ne samo posuđivanjem novca? Ponekad se novac čini kao jedino rješenje nekog problema, ali i ne treba uvijek biti tako. Ako već ne želite dati pozajmicu, ponudite neku drugu vrstu pomoći. 

Posudite onoliku svotu novaca koju možete priuštiti da izgubite. Nemojte se dovesti u situaciju da vam novac, koji ste posudili, treba za osnovne životne troškove ili za neke druge važne stvari. Procijenite koliki iznos možete posuditi, ali i izgubiti, a da pretjerano ne osjetite na svom kućnom budžetu. Nemojte da vaš novčanik pati zbog tuđih problema. 

Budite jasni i otvoreno recite što očekujete. To znači da možete napraviti raspored obročnog plaćanja koji želite da se poštuje. Diskutirajte o tome što ako se dogodi da nešto pođe po krivu i ako ne dobivate svoj novac na vrijeme. U ovakvim slučajevima komunikacija je jako važna. 

Razgovarajte i riješite probleme na vrijeme. Ako vam ne vrate novac na vrijeme, nemojte čekati predugo, a da to ne kažete onome kome ste posudili novac. Komunikaciju održavajte otvorenom i neka u svakom trenutku znate na čemu ste. Nemojte se sramiti razgovarati o svojim financijama. 

Pazite kome pozajmljujete. Sigurno svoje poznanike dovoljno poznajete da možete procijeniti tko bi vam mogao vratiti novac, a tko ne. Isto tako, ispitajte za što je novac potreban. Ako će netko tim novcem plaćati neke svoje luksuze onda je takva posudba besmislena. Ali, ako se radi o nekim težim problemima koje zahtijevaju novac onda svakako možete pomoći. 

Možda vam se sve ovo čini banalnim, ali ako ste se našli u ovakvoj situaciji onda ste svjesni koliko vam razgovor o financijama može zadati problema. Prije nego što se upustite u pozajmljivanje, obratite pozornost na navedene savjete koji vam mogu pomoći da se pozajmica ne pretvori u izgubljeni novac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang