Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 5

Radne navike za uspješnog se školarca vježbaju kroz zabavu

Radne navike za uspješnog se školarca vježbaju kroz zabavu
1

Nagrađivanje truda motivira 90 posto djece, a "Ti si tako pametan" izaziva strah od kritike. Sudoku trenira mozak, a "nema igre" prije zadaće može biti opasno

VIDEO

Da bi dijete s lakoćom išlo ukorak sa sve složenijim školskim obvezama, ključno je u što ranijoj dobi razviti radne navike. 

U svakome radnom danu treba odrediti vrijeme za učenje i pisanje zadaće, koje se prelaskom u viši razred povećava. Kad djetetu radni ritam postane navika, školske zadatke izvršavat će efikasnije. Da biste odredili pravo vrijeme, pratite kad je mozak vašeg mališana najspremniji za učenje. To ne mora nužno biti odmah nakon škole. Neka djeca bolje uče nakon jela, a druga se prije pisanja zadaće vole razgibati u igri. Istraživanja su pokazala da fizička aktivnost može pomoći u stimuliranju djetetove koncentracije i kognitivnih funkcija. 

Stoga ne forsirajte da neprekidno sjedi za radnim stolom sve dok ne završi sve zadatke. Čak i više nego vama na poslu, školarcu koji je aktivan i pun energije treba pauza. Stoga u vremenu određenom za učenje i pisanje zadaće odredite manje stanke u kojima će dijete pojesti voće, poigrati se s ljubimcem ili deset minuta prošetati. Potrudite se da učenje bude što zabavnije, nabavite mozgalice, sudoku, puzzle i povežite gradivo s primjerima iz stvarnog života. 

Kad je zadaća gotova, postavite nov izazov - neka dijete samo pronađe pogreške koje je napravilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dnevni plan obveza motivira djecu na rad

Pomozite djetetu da napravi dnevni plan rada i zapiše obveze za taj dan. Tako će, križajući obavljene zadatke, lakše pratiti kako napreduje, što će ga motivirati da nastavi s radom. 

Rasteretite dijete da ima više vremena za zadaću

Ako dijete nakon škole ide na sportske treninge, satove plesa i klavira, neće se moći nositi s mnoštvom obveza. Dogovorite se i neke od izvanškolskih aktivnosti stavite na popis čekanja pa će mu ostati više vremena za zadaću.

Katkad ni učenje na podu nije zabranjeno

Tiho radno mjesto, zaštićeno od buke televizora i galame mlađe braće, ima ključnu ulogu u izgradnji dobrih radnih navika svakog školarca. No dobro je da dijete povremeno uči i drugdje.

Oprezno s pohvalama

Na urođene darove - inteligenciju i talent, gledajte samo kao na polaznu točku imajući na umu da talent bez truda i rada nije dovoljan za djetetov uspjeh. 

Kako biste kod djeteta razvili radne navike, budite oprezni s pohvalama poput: “Ti si jako pametno i nadareno dijete“ jer mogu donijeti više štete nego koristi, upozoravaju psiholozi. 

Roditelji koji pretjerano hvale dijete kako bi mu podigli samopoštovanje nesvjesno uništavaju njegovu motivaciju za rad. Psiholozi savjetuju - pohvalite dijete za uloženi trud, a ne za uspjeh. Istraživanja su pokazala da djeca etiketirana kao pametna na kraju postižu manje od onih koji su dobivali pohvale za uporno učenje i rad. Čak 90 posto mališana koji su pohvaljeni za trud s nestrpljenjem očekuje i idući zadatak. 

Za razliku od njih, djeca koju roditelji obasipaju pogrešnom vrstom pohvala nerado prihvaćaju rizik, osjetljiva su na neuspjeh i češće odustaju pred izazovom.

Djeca moraju stalno učiti, a ne ‘kampanjski’

Nemojte dopustiti da dijete preskače učenje zato što u kratkom roku može zapamtiti gomilu podataka. Informacije memorirane neposredno prije ispita jednako će brzo i zaboraviti.

Za ispit se najbolje uči ponavljanjem

Kampanjsko učenje noć prije ispita loša je taktika. Mozak će najbolje upiti gomilu informacija ako dijete ponavlja gradivo više puta tijekom nekoliko dana.

Djetetu se daju smjernice, a ne odgovori

Učenje i pisanje zadaće prilika su da se zaposleni roditelji nakon povratka s posla druže s djetetom. No budite oprezni i ne rješavajte djetetove probleme. Školarcu trebaju smjernice i pomoć da dođe do pravih odgovora, a ne gotova rješenja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang