Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 11

Saznajte koje proizvode smijete prevoziti preko granice

Saznajte koje proizvode smijete prevoziti preko granice
1

Svatko tko odluči posjetiti stranu zemlju, mora prijeći granicu te carinsku proceduru s proizvodima koje nosi sa sobom. Saznajte na koje proizvode trebate platiti carinu

VIDEO

Vjerojatno već svatko tko je prelazio granicu zna da u Hrvatskoj za proizvode kao što su osobna prtljaga, oprema za kampiranje, prijenosni TV aparat, prijenosno računalo, fotoaparat, kamera i slično vrijede propisi koji omogućavaju nesmetani unos takve robe uz obvezu samo usmenog deklariranja robe carinskom službeniku. 

Propisima dopuštene količine unosa i izvoza robe i proizvoda

Međutim, u okviru osobne prtljage postoje i proizvodi koji se mogu unijeti uz oslobađanje od plaćanja carine, ali samo u propisanim količinama. To su sljedeći proizvodi:


  • Duhan - Duhanski proizvodi u količini do 200 cigareta ili cigara težine do 3 grama po komadu, 50 cigara ili 250 grama duhana za pušenje mogu se unositi u zemlju bez plaćanja carine. To pravilo vrijedi i za srazmjernu kombinaciju navedenih količina duhanskih proizvoda.
  • Alkohol - Destilirana i žestoka alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22 posto, etilni alkohol s udjelom alkohola od 80 posto i više, destilirana i žestoka alkoholna pića, aperitivi iz vina ili alkohola i slična pića s udjelom alkohola 22 posto i manje te pjenušava i desertna vina do 2 litre te ostalo vino također se mogu unijeti u zemlju bez naplate carine. Jednako kao i s duhanom, ovo se također odnosi i na odgovarajuću srazmjernu kombinaciju količine navedenih pića. Putnici do 17 godina starosti nemaju pravo unositi duhan i alkohol kao predmete osobne prtljage.
  • Parfemi – Kako biste izbjegli plaćanje carine na parfeme, dozvoljen je unos količine do 50 mililitara te do 25 mililitara toaletne vode.
  • Lijekovi - Medicinski proizvodi u količini neophodnoj za putnikove osobne potrebe, uz predočenje osobne medicinske dokumentacije, odnosno povijesti bolesti ne zahtijevaju plaćanje carine. Prema mišljenju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi neophodnim lijekovima smatra se količina potrebna najduže za jednomjesečnu uporabu.
  • Homeopatski proizvodi – Dozvoljena količina za neplaćanje carine za proizvode poput čajeva, ampula, kapsula, masti, krema i slično jest najviše jedno pakiranje.
  • Roba nekomercijalne naravi – Roba nekomercijalne naravi, odnosno ona koja nije namijenjena preprodaji, već služi osobnim potrebama putnika i članova njegove obitelji, također se oslobađa od plaćanja carine ako njezina ukupna vrijednost ne prelazi 1000 kuna.

Prijevoz hrane preko granice

Bez obzira na količinu koja se unosi, živežne namirnice moraju udovoljavati propisima o hrani te moraju proći pregled sanitarnog inspektora na graničnim prijelazima ulaska. Unos proizvoda životinjskog podrijetla, odnosno mesa i mesnih prerađevina te svih drugih proizvoda koji sadrže meso, jaja, mlijeko, sir i druge mliječne proizvoda, kao i hrana za životinje životinjskog podrijetla, slobodan je u smislu veterinarskog pregleda pri ulasku u Hrvatsku do određenih količina po putnikuKoličine proizvoda životinjskog podrijetla koje putnici mogu nositi u osobnoj prtljazi kad ulaze u Hrvatsku možete pogledati ovdje

Veterinarska ili sanitarna inspekcija će putniku oduzeti sve proizvode koji ne udovoljavaju propisanim uvjetima. Pri tome je potrebno napomenuti kako se to odnosi isključivo na veterinarsku kontrolu određenih proizvoda. Međutim što se tiče carinskih propisa, na određenu robu je također primjenjivo oslobođenje od plaćanja carine i PDV-a do vrijednosti 300 kuna, dok je za unos robe vrijednosti veće od označene potrebno obračunati i naplatiti carinski dugUnos veće količine od navedene moguć je samo uz posjedovanje propisanog certifikata veterinarske službe zemlje iz koje se roba unosi i obvezatni veterinarski pregled

Dozvoljene količine novca

Stranu gotovinu i čekove te gotovinu i čekove u kunama strani putnici mogu unositi ili iznositi bez ograničenja, ali su obvezni cariniku prijaviti unošenje ili iznošenje svote u protuvrijednosti od 10 tisuća eura ili više. Iznošenje strane valute iz države ograničeno je isključivo za hrvatske državljane - rezidente na 3 tisuće eura u gotovini, dok je za iznošenje veće svote potrebno odobrenje Hrvatske narodne banke

Unos i iznošenje domaće valute, odnosno kuna, je za rezidente ograničen na iznos od 15 tisuća kuna, dok unos ili iznošenje veće svote podliježe posebnom odobrenju Hrvatske narodne banke.

Prijevoz kućnih ljubimaca

Privremeni unos i iznos kućnih ljubimaca poput pasa, mačaka, zamoraca, hrčaka i slično na kraće razdoblje može se dopustiti preko svih graničnih prijelaza i bez provedbe veterinarskog pregleda, uz uvjete da vlasnik posjeduje međunarodnu svjedodžbu o zdravlju životinja te da udovoljavaju ostalim uvjetima, ovisno o vrsti kućnih ljubimaca te zemlji iz koje se unose.

Prije svakog putovanja koje od vas iziskuje prijelazak granice, dobro se raspitajte o proizvodima kojima je prijelazak dopušten. Mnogi često odlaze u susjedne zemlje kako bi u trgovinama i supermarketima prošli nešto jeftinije, a da pritom ne znaju kolike količine primjerice hrane smiju unositi u zemlju. Bitno je stoga dobro proučiti propisana pravilima o robi i proizvodima kako vas ''jeftinija'' kupovina ne bi koštala više naplatom carine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith