Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 27

Stomatolozi naplaćuju pacijentima besplatne usluge?

Stomatolozi naplaćuju pacijentima besplatne usluge?
1

Odlazak stomatologu mnogima predstavlja opterećenje zbog eventualno neugodnih bolova, ali i novčanih iznosa koje treba izdvojiti za pojedine stomatološke usluge

VIDEO

Posjet stomatologu radi uklanjanja bolova na zubu ili jednostavno radi uljepšavanja osmijeha, mnogi često namjerno odgađaju. Glavni razlog tome su uglavnom bolna iskustva tijekom liječenja, ali i visoke cijene nekih stomatoloških usluga. Dok je liječenje zuba kod privatnih stomatologa jasno definirano, česti problemi nastaju kod stomatologa koji rade preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), kao i kod pacijenata koji ne znaju što sve pokriva osnovno, a što dopunsko zdravstveno osiguranje.

Naplaćivanje stomatoloških usluga pacijentima

Na internetskim stranicama Udruge za zaštitu potrošača grada Karlovca ''Korana'' objavljen je članak u kojem ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Dragomir Petric poručuje građanima da ne plaćaju stomatolozima ništa osim razlike u cijeni materijala za ''crne'' i ''bijele'' plombe što može iznositi, kako tvrdi, najviše 50 kuna, dok je ''sve što vam naplate preko toga, najobičnija pljačka, zloupotreba položaja i kazneno djelo''.

Navodi se kako Petric tvrdi da je među zubarima postala uobičajena praksa naplaćivanja gotovo svih usluga pacijentima, iako za istu svrhu već primaju novac od HZZO-a. "Gdje god od vas zatraže zdravstvenu iskaznicu – ništa ne plaćajte! Država je tim stomatolozima pokrila troškove prostora, plaće medicinske sestre, opreme i grijanja ambulante, a plaća im i sav potrošni materijal, osim ''bijelih'' plombi'', tvrdi Petric.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Traženje povrata sredstava od HZZO-a

Da stomatolozi naplaćuju usluge koje bi trebale biti besplatne, tvrdi i dr. Đula Rušinović Sunara, koja kaže da bi se pritužbe koje dobivaju mogle staviti pod zajednički nazivnik: zubari su se međusobno dogovorili o priči koju ispričaju pacijentima pa im mahom govore o "kvalitetnijim materijalima" koje ugrađuju, iako koriste one s besplatnog popisa HZZO-a.

U članku objavljenom na internetskim stranicama ''Korane'' navodi se i kako u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje neslužbeno priznaju da "ima različitih pristupa" kod naplaćivanja usluga stomatologa te podsjećaju osiguranike da imaju pravo na besplatne preglede te liječenje ili vađenje zuba, kao i svu kurativnu, palijativnu i preventivnu zaštitu, poput čišćenja kamenca do dva puta godišnjeanestezijušivanje desničišćenje zubnih kanala ili liječenje paradentoze. "Za trošak koji smatraju neopravdanim pacijenti mogu zatražiti povrat sredstava od HZZO-a, a u upravnom postupku bit će utvrđeno je li zahtjev osnovan", kazali su u HZZO-u.

Cjenik usluga treba istaknuti na vidljivom mjestu

Temeljem članka 34. Zakona o stomatološkoj djelatnosti, Hrvatska komora dentalne medicine donijela je jedinstven Cjenik usluga dentalne medicine, kojim je definirana najniža cijena dentalne usluge. Hrvatska komora dentalne medicine izradila je Nomenklaturu dentalnih usluga, odredila za svaku uslugu određeni broj bodova i utvrdila vrijednost boda. Sukladno članku 35., cjenik dentalnih usluga mora biti istaknut na dostupnom i za pacijente vidljivom mjestu.

''Najniže propisane cijene primjenjuju se za naplatu usluga dentalne medicine pacijentima koji ne ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja te za izvanstandardne usluge. Slijedom navedenog, doktori dentalne medicine obvezni su izraditi i pridržavati se cjenika najniže propisanih cijena od strane Komore'', navode u Komori. Doktori dentalne medicine koji su zaposleni pri zdravstvenim ustanovama i drugim pravnim osobama, rade prema cjenicima tih ustanova u kojima su zaposleni, a koji također moraju biti sukladni najniže propisanim cijenama.

Povreda pravila ponašanja u obavljanju dentalne medicine

''Pružanje usluga dentalne medicine po cijeni koja je niža od najniže propisane cijene u Nomenklaturi usluga smatra se težom povredom pravila ponašanja u obavljanju dentalne medicine. S obzirom na naprijed navedeno, molimo sve doktore dentalne medicine, bez obzira na njihov status (nositelji privatne ili grupne prakse, osnivači zdravstvene ustanove ili druge pravne osobe, zaposlenici u privatnoj ili grupnoj praksi te u zdravstvenim ustanovama i drugim pravnim osobama), da se pridržavaju najniže propisanih cijena'', poručuju iz Komore.

Cjenik stomatoloških usluga minimalne cijene Hrvatske komore dentalne medicine možete vidjeti ovdje. Prema tom cjeniku, cijena kompozitnog ispuna na jednoj plohi iznosi 217.30 kuna, na dvije plohe 262.40 kuna, a na tri plohe 307.50 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija