Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 11

Zanima vas kako odjaviti pretplatu HRT-u?

Zanima vas kako odjaviti pretplatu HRT-u?
1

Koliko ste se puta pitali zašto plaćate RTV pristojbu? Istražili smo zašto plaćamo 80 kn mjesečno i kako odjaviti prijamnik?

VIDEO

Posljednjih smo tjedana čitali o HRT-ovom popisivanju prijemnika u jednoj zagrebačkoj tvrtki te se opet pokrenula rasprava o plaćanju RTV pristojbe. Ministrica kulture Andrea Zlatar potvrdila je kako su u pripremi izmjene i dopune Zakona o HRT-u kako bi se riješila postojeća kriza na državnoj televiziji. 

Moramo li plaćati pristojbu? 

Na stranicama HRT-a stoji kako plaćanjem RTV pristojbe građani Republike Hrvatske omogućuju postojanje javnog RTV servisa svoje zemlje, koji - za razliku od komercijalnih radijskih ili televizijskih postaja - ima prema njima posebne, precizno definirane zakonske obveze.  Ako i mislite da HRT ne ispunjava vaša očekivanja od javne televizije svejedno ste obavezni plaćati pristojbu. U Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji („Narodne novine“ broj: 137/10),stoji da svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu televizijski prijamnik ili drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu. Radiotelevizijsku naknadu plaćaju vlasnici radio i/ili tv prijamnika, te na taj način sudjeluju u financiranju hrvatskoj javnog RTV servisa, to jest Hrvatske radiotelevizije, kao opće društvene potrebe.

"HRT-ovi inkasatori posluju nezakonito"

Za mišljenje smo pitali Nelu Kovačević iz udruge "Dalmatinski potrošač" koja nam je naglasila da se potrošači najviše žale na postupanje HRT-ovih kontrolora. Komentirala je "HRT pretplata je zakonom utvrđena i kao takva je neupitna. Provedba rada HRT-ovih kontrolora nije zakonita. Iz više razloga. Prvo, 'inkasator' nema pravo ulaziti u vaš dom i tražiti bilo što od vas. Brojni su se potrošači žalili na ucjene istih i smatramo to zloupotrebom položaja. Najveći broj primjedbi se odnosi na gotovinsku naplatu. Kao udruga smo ljuti na naplatu na licu mjesta jer mislimo da je nezakonita, inzistiramo da bude samo putem računa, a ne da kontrolori utjeruju dugove po kućanstvima".

HRT je vođenje ovrhe nad osobama koje odbijaju plaćati pristojbu povjerio čak četirima odvjetničkim uredima, što nam je Nela Kovačević komentirala kao svojevrsnoj pljački HRT-a i odvjetničkih ureda koji vode ovrhe. Tvrdi kako nema potrebe da pored brojne administrativne i pravne službe angažiraju odvjetničke urede te se logično pita kako uz toliko zaposlenih ne mogu pronaći nekoliko pravnika koji će se baviti time? Dodaje kako odvjetnik za dug od ovrhe od tristotinjak kuna uzima naknadu od tisuću kuna iz čega je očigledno da se radi o "pljački na mala vrata tv pretplatnika".

Kako odjaviti TV prijamnik?

Ako ne posjedujete nikakav prijamnik ili su razlozi odjave valjani prema Zakonu o HRT-u, možete ga odjaviti dopisom ovjerenim kod javnog bilježnika kojeg ćete poslati na adresu HRT-a. Važno je da dopis pošaljete s povratnicom, kako bi imali dokaz o poslanom zahtjevu. Izjavu možete pronaći ovdje. U slučaju da kontrolor na terenu provjerava stvarno stanje vaše odjave, obavezni ste mu priložiti potrebne papire, ali ga niste dužni pustiti u stan.

Slučaj Stipe Petrine

Radi se o gradonačelniku Primoštena koji ne plaća RTV pristojbu od 1986. godine jer kako sam kaže smatra "da se radi o haraču i porezu na budale". Dobio je spor protiv HRT-a te na njegovoj internetskoj stranici stoji da je "uspio dokazati da HRT nema valjani dokaz temeljem kojeg naplaćuje svoju pristojbu, da inkasatori nezakonito ulaze u kuće građana i da HRT lažira dokumente o prijavljivanju TV prijamnika". 

Tko je ovlašten da obavi pretragu stana?

Sukladno Zakonu o HRT-u postoje takozvani 'inkasatori' odnosno osobe koje su od strane HRT-a ovlaštene za obavljanje kontrole plaćanja RTV pristojbe. Zakonom je propisano kako su 'inkasatori' 'ovlašteni utvrđivati vlasništvo, odnosno, posjedovanje prijamnika koji nije bio prijavljen, te vlasništvo, posjedovanje i/ili korištenje prijamnika koji je odjavljen'.

Znači li to da ovlaštena osoba može ući u vaš stan? Na nekoliko mjesta u Zakonu stoji kako ovlaštena osoba neposrednim uvidom utvrđuje nepravilnosti. Što to znači? Tko ima pravo ući u vaš posjed i kontrolirati vaš prijamnik? Člankom 34. Ustava Republike Hrvatske definirana je nepovredivost doma dok članak 5. govori o suglasnosti svih Zakona s Ustavom što bi u ovom slučaju važilo i za zakon o HRT-u.  

Nadalje, važno je da zapamtite da samo sud može pisanim nalogom odrediti pretragu doma ili nekog drugog prostora u vlasništvu građana. Policija pak ima pravo pretražiti stan samo uz sudski nalog za pretres stana, kojeg tom prilikom mora pokazati vlasniku stana. Kod pretraživanja stana moraju kao svjedoci biti nazočna i dva punoljetna civila, a pretraživanje se smije dogoditi dok ne stigne odvjetnik na kojeg osoba ima pravo. Dakle, prema zakonu HRT-ovi kontrolori nemaju pravo ulaziti u vaš stan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith