Obavijesti

News

Komentari 88

A Leko ih uzalud moli: I djeca su se pitala gdje su zastupnici

A Leko ih uzalud moli: I djeca su se pitala gdje su zastupnici
5

Iako je Leko apelirao da se odbori sastaju ponedjeljkom i utorkom, rijetko tko to poštuje. U ponedjeljak prijepodne u Saboru smo od 151 zatekli samo 6 zastupnika

VIDEO

Sablasno prazni hodnici i tek pokoji zastupnik u svom uredu, slika je Sabora ponedjeljkom , iako su oni koji u Hrvatskoj imaju sreću da rade, nakon vikenda, bili na svojim radnim mjestima. Uz saborske djelatnike, prijepodne smo od 151 zatekli samo šestero zastupnika . Riječ je o SDP-ovcima predsjedniku i potpredsjedniku Sabora Josipu Leki i Nenadu Staziću, Goranu Mariću (HDZ), Josipu Salapiću (HDSSB), Goranu Beusu Richemberghu (HNS) i nezavisnoj zastupnici Jadranki Kosor.

Nadmoćniji po broju u Saboru su bili učenici Osnovne škole Savski Gaj, koji su razgledali zgradu. Iako su ponedjeljak i utorak rezervirani za sjednice odbora, a Leko je na zastupnike nebrojeno puta apelirao da radna tijela u navedene dane odrade svoj posao oni se na tu molbu u pravilu ogluše. Sjednice se u pravilu zakazuju u vrijeme dok Sabor zasjeda ili tijekom stanke za ručak.

Leko ne razumije zašto se ne radi

Josip Leko ipak brani svoje kolege.

Jurica Galoić/Pixsell

- Ne možemo tvrditi jesu li na radnom mjestu. Jedno od radnih mjesta zastupnika je Sabor. Recimo u nedjelju je 12 zastupnika bilo u Jasenovcu. U petak će ih biti sasvim sigurno više u Okučanima. Saborski zastupnici moraju i trebaju raditi . Koji je razlog da nema sjednica klubova i odbora teško je meni to razumjeti. Sazivaju ih predsjednici radnih tijela. Volio bih i potrebno je za Sabor da radna tijela odrade točke dnevnog reda kako bi ih mogli slagati prema prioritetima - rekao je Leko.

Na pitanje žalosti li ga što se ne zastupnici ne odazivaju na njegove apele odgovara:

- Ne radi se tu o takvim emocijama. Tu se radi o poslu . Volio bih da imam odrađene sve teme koje su na dnevnom redu da mogu uskladiti dinamiku rada Sabora - izjavio je.

Leko vjeruje da će do kraja mandata Sabor donijeti Kodeks o etičkom ponašanju zastupnika , koji prema njegovim tezama predviđa novčane kazne za one zastupnike koji neopravdano izostanu sa sjednica. Ovog tjedna trebala bi se sastati radna skupina sačinjena od predstavnika klubova.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata 01:58

Nenad Stazić smatra da bi zastupnici trebali slušati što im govori predsjednik Sabora.

- To je nešto manji grijeh od nedolaska pojedinih zastupnika na glasovanje što je u najmanju ruku problematično. Bitno je održati sjednicu Odbora, ali bilo bi dobro da ne smeta plenarnoj sjednici - rekao je.

U uredu smo zatekli i Gorana Marića koji se pripremao za raspravu. Neprihvatljivo mu je što odbori ne odrađuju sjednice u dane koji su za to predviđeni.

- Zasjedanje odbora kad je rasprava u Saboru trebalo bi biti praksa samo u iznimnim situacijama. Sve ostalo je na štetu same saborske rasprave. Zato i često djeluje dvorana prazna, a i odbori su neposjećeniji, neodgovorniji i n eprofesionalnij i jer ne mogu svi članovi biti prisutni kako sudjeluju u saborskoj raspravi. Uvijek ću između saborske rasprave i sjednice odbora izabrati raspravu. Ova praksa je neprihvatljiva i nedostojna političke kulture - poručio je Marić.

'Sustav rada Sabora nije dobar'

Josip Salapić navodi da zastupnici uvijek imaju što za raditi i mišljenja je da bi trebali raditi cijeli tjedan. Iako je navodi radno mjesto saborskog zastupnika specifično lošom praksom smatra da odbori zasjedaju u pravilu tijekom plenarne sjednice.

Jurica Galoić/Pixsell

- Sustav rada Sabora nije dobar , a većina je ta koja bi trebala uvesti red. S obzirom na krizu i uvjete života u Hrvatskoj nije dobra poruka da zastupnici ne dolaze na radno mjesto i da Sabor ne funkcionira kako bi trebalo - smatra Salapić. Napominje da su njegovi zastupnici na terenu u svojim lokalnim zajednicama.

Jadranka Kosor jedna je od rijetkih koja na radno mjesto dolazi i kad su stanke u zasjedanju.

- Dolazim jer posla uvijek ima i zato što ovdje primam plaću . Mislim da je to minimum minimuma što možemo učiniti. Razočarana sam jako što se nije uspio nametnuti tempo da Sabor radi svaki dan - rekla je.

Napominje da su odbori srce funkcioniranja parlamenata svugdje u svijetu, a kod nas često ne mogu prikupiti ni kvorum ili zastupnici na njih nerado dolaze iako su za to plaćeni.

- To se pretvara u čistu formu, a to je glasanje . To je jedna otužna situacija i javnost s pravom misli da je ovo marginalno tijelo iako se ovdje kroji budućnost. Sabor n e koristi ni mehanizam koji ima , a to je da sam nameće tempo rada. Što očekivati ako ni šef oporbe, koji pretendira sutra voditi državu, ne dolazi na svoje radno mjesto, a ovdje prima plaću koja je za prilike u državi iznimno visoka. To govori kako će biti nakon sljedećih izbora - poručila je.

I Beus Richembergh branio je kolege koji, navodi, da se uz rad u Saboru od zastupnika očekuje i rad na terenu. S obzirom da je i sam predsjednik odbora naveo je i zašto se sjednice ne održavaju ponedjeljkom i utorkom.

- Mogu ja sazvati sjednicu u ponedjeljak, ali ako mi nema tko doći, što da radim. Da knjižim sjednice koje se nisu mogle održati ili da je održim u vrijeme kad će članovi sigurno biti u Saboru. U interesu je da se sjednica odbora održi i da se zakonski prijedlog raspravi. I ja bih volio da se sjednice odbora održavaju ponedjeljkom i utorkom, ali moramo krenuti od realne situacije - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca