Obavijesti

News

Komentari 171

Rasipanje bez srama: Lalovac reže automobile, plaće i šefove

Rasipanje bez srama: Lalovac reže automobile, plaće i šefove
1

Dubinska analiza troškova je pokazala kako u nekim agencijama i zavodima na jednog zaposlenog dolazi jedan šef, a kupuju automobile vrijedne 500.000 kuna

VIDEO

Vlada je odlučila udariti na rastrošne državne agencije, zavode, fondove i ustanove. Analiza njihovih troškova pokazala je nevjerojatne primjere rastrošnosti i da se može uštedjeti čak milijarda kuna godišnje, a da funkcije države uopće ne budu ugrožene.

- Povjerenstvo za dubinsku analizu je predložilo uštede i krećemo odmah u akciju - kaže nam izvor iz Vlade.

Vladino povjerenstvo je nekoliko mjeseci analiziralo poslovanje 187 agencija, ustanova, fondova i parkova koje zapošljavaju 25.000 ljudi

Ukidajte već jednom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Analiza je pokazala da su neučinkoviti, rastrošni, imaju veće plaće nego što bi trebali, skupo plaćaju prostore. Tako su u Nacionalnom parku Plitvice kroz vrijeme kupili čak 100 automobila od kojih svaki vrijedi 300.000 kn. U dvije agencije su našli dva auta vrijedna po pola milijuna kuna.

Povjerenstvo je utvrdilo da se na jednostavan način može uštedjeti samo na automobilima 25 milijuna kuna godišnje.

Predlažu da niti jedna agencija ne može kupovati automobile vrednije od 170.000 kuna, što je pristojan automobil srednje klase. Smjet će ubuduće nabaviti automobil svakih osam godina. Također treba ograničiti korištenje službenih automobila, pa bi ih odmah trebalo i manje. Sve u svemu 25 milijuna kuna koje će se štedjeti je očito odlazilo na udobno voženje raznih šefova u agencijama.

Šefovi sami sebi

A njih itekako ima. Primjerice, u jednoj agenciji od 43 zaposlena čak je 20 rukovoditelja, odnosno šefova. Tako ispada da jedan šef naređuje jednom čovjeku, što je potpuna besmislica. A na plaćama svih 25.000 zaposlenih se može uštedjeti čak 187 milijuna kuna.

Povjerenstvo ponovno predlaže ono što je već Vlada davno trebala napraviti: pospajati sve srodne agencije, prebaciti neke u ministarstva i osnovati zajedničku nabavu.

Zaposleni u Agencijama uopće nemaju ujednačene plaće pa povjerenstvo samo kroz ujednačavanje za razna upravna vijeća i odbore tvrdi da se može uštedjeti čak deset milijuna kuna.

Zaposlenici sad u ničemu ne oskudijevaju. Većina agencija se nalazi u unajmljenim prostorima. Povjerenstvo je utvrdilo da neki zaposlenici sjede zgureni u pet kvadrata, a neki se kočopere u stotinama kvadrata.

I 24sata su već objavila kako je Agencija za opremu pod tlakom unajmila 516 kvadrata za 11 zaposlenih, odnosno 47 kvadrata za svakoga od njih.

Stručni, a treba im skupa pomoć

Povjerenstvo sad kaže da se mora ograničiti i cijena i kvadratura. Ni jedna agencija ili ustanova ne bi više smjela imati unajmljeni prostor koji bi koštao više od 11 eura po četvornome metru mjesečno. I ne bi po zaposleniku mogli imati više od 25 kvadrata, uključujući hodnike i sve prateće prostorije. Za tu cijenu se i u Zagrebu mogu naći sasvim pristojni uredski prostori, što opet pokazuje koliko su dosad bili rastrošni.

Unatoč tome što se u agencijama redovno pravdaju da imaju visoke troškove zaposlenih jer su oni visokostručni i s iskustvom, porazno je koliko su potrošili da ih netko drugi savjetuje, radi im studije, zastupa ih u sporovima i slično. Ukupno Povjerenstvo kaže da se na tim intelektualnim uslugama može godišnje uštedjeti nevjerojatnih 107 milijuna kuna. Uz sve to su samo na nagrade svojim radnicima potrošili 42 milijuna kuna prošle godine, što je Povjerenstvu neprihvatljivo i previše.

Dodatnih 30 milijuna bi mogli uštedjeti samo na službenim putovanjima i isplatama naknada za terenski rad da bolje organiziraju posao. Čini se da su stalno na terenu, no po nalazima o potrošnji energije agencija bi se reklo da nikada ne napuštaju svoje urede. Po ljeti pale klimu, po zimi odvrnu grijanje. Kako drugačije opisati da je jedna agencija po jednom kvadratu svog prostora potrošila nevjerojatnih 2140 kuna godišnje. Prosjek je deset puta manji za sve ostale: 204 kune po kvadratu.

Zato će im se ubuduće ograničiti koliko smiju potrošiti na energiju. Time će uštedjeti 11 milijuna kuna.

Agencije će morati tražiti i da im unajmljivač osigura energetski certifikat i tako će uštedjeti 15 posto. Novac je očito odlazio u zrak bez ikakve potrebe i velike uštede se mogu napraviti samo na osnovnim energetskim popravcima. Ironija je da ova Vlada već treću godinu provodi programe energetske učinkovitosti.

Manje telefonirajte ljudi

Povjerenstvo smatra da bi se i boljim ugovorima te racionalnošću moglo uštedjeti 44 milijuna kuna za telefone, poštu i prijevoz pošiljki. Sve ostale razne usluge koje agencije, zavodi i fondovi koriste se mogu srezati za nevjerojatnih 160 milijuna kuna, zaključuje Povjerenstvo. S obzirom na to da je problem prekobrojnosti Agencija poznat i da se Vlada pohvalila da je uvela koliko-toliko reda, ovaj nalaz je zaista poražavajući.

Europska komisija traži dvije milijarde kuna ušteda

Zahtjevi iz Bruxellesa prema Hrvatskoj nisu bili mali, dvije milijarde kuna ušteda do travnja. Samo u agencijama povjerenstvo je pronašlo čak milijardu kuna. Postavlja se pitanje zašto se u prethodne tri godine mandata nije pročešljalo poslovanje i napravilo uštede.

100 automobila

nabavio je NP Plitvička jezera. Svaki stoji oko 300.000 kuna. Na ukidanju toga da svatko ima službeni automobil uštedjelo bi se 18 milijuna. Vozila neće smjeti biti skuplja od 170.000 kuna.

2140 kuna

bio je godišnji račun za struju po kvadratnom metru u jednoj agenciji. To je deset puta više od prosjeka. Nevjerojatni troškovi za režije mogu se smanjiti jednostavnom brigom i energetskom učinkovitošću koju će morati provesti.

20 šefova

radi u agenciji koja ukupno ima 43 zaposlena. Jedan radi, drugi šefuje. Mali sektori, uprave, odjeli , odsjeci, pododsjeci, kućice su za gomilanje viška zaposlenih u cijeloj državnoj upravi.

47 kvadrata

na raspolaganju ima svaki zaposlenik Agencije za opremu pod tlakom. Zaposlenicima se ograničava da ne mogu imati više od 25 kvadrata s hodnicima i svim pomoćnim prostorijama.

187 milijuna kuna

ministar Lalovac planira uštedjeti samo na plaćama u svim agencijama. Trebaju bolje organizirati posao i imati manje rukovoditelja. Također, nužno je smanjiti nepotrebnu administraciju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 171
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje