Obavijesti

News

Komentari 158

"Ako se banke neće držati rokova, dobit će oštre kazne"

"Ako se  banke neće držati rokova, dobit će oštre kazne"
1

Dugo vremena je trajala agonija građana, i ne bih htio sada reći da slijedi agonija banaka, ali neka si malo razmisle. Neka nekog drugog boli glava, kaže Lalovac

VIDEO

Ministar financija Boris Lalovac gostovao je u RTL Direktu i osvrnuo se na rat s bankarima.

- Osjećamo se dobro. Svi smo ustrajni da primjena ovog zakona bude u Saboru u četvrtak, u petak glasanje, i to je za nas završena priča - rekao je Lalovac, a na pitanje o pravnim mjerama banaka kojima se prijete ovrhama i deložacijama građana rekao je: 'Ja sam temperamentna osoba, kad sam to pročitao, jako sam se loše osjećao i sam si rekao da banke više nikome neće prijetiti u Hrvatskoj. Ni građanima, ni Vladi. Mi ćemo na to vrlo žestoko dogovoriti. To nije realno, oni mogu svaki dan raditi deložacije, bez obzira u kojoj valuti vi imali kredit, ali na tome ćemo morati poraditi jer ovo je socijalna država i svatko ima pravo na dom'.

Lalovca ne brine i moguća arbitraža koju su najavile banke.

- Vrlo jasno smo govorili, nek se koncetriraju na izračune, zakon koji ishodi parlament - toga se moraju pridržavati. Ukoliko bude kakvih zaustavljanja zakona, drugi zakon je pripremljen, porez na aktivu je pripremljen. Ako je 400 milijardi kuna, ukupna bankovna aktiva može iznositi 1 posto. Uzet ćemo konoliko oliko nam treba - rekao je Lalovac i dodao: 'Ako banke počnu razvlačiti stvar, nitko zadovoljni od mene jer ću napuniti državnu blagajnu'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To znači da će biti vrlo oštre kazne prekršajnim odredbama za odgovorne osobe i cijelu banku. 55 tisuća puta te kazne su jako veliki iznosi. Ukoliko dobiju tužbu, porez na ukupnu aktivu ćemo aktivirati - rekao je Lalovac.

Lalovac se dotakao i rebalansa proračuna kojeg Vlada donosi u utorak na sjednici kasno popodne. 

Rebalans proračuna: Deficit se neće mijenjati

- Bit će veći rashodi, veći prihodi, deficit se neće mijenjati. Iznosit će oko 12,5 milijardi, što je 3,8 posto, ponovno govorim po keš principu. Najveći korisnici poput ministarstva znanosti dobit će oko 300 milijuna kuna, ministarstvo socijalne skrbi 150. Idemo na indeksaciju mirovina - poručio je Lalovac.

'Banke, imate još 15 dana, počnite kalkulirati anuitete klijentima'

Na pitanje da li se boji arbitraža kojima banke prijete, ministar financija Boris Lalovac je u ponedjeljak gostujući na NovojTV rekao:

- Ne, vrlo jasno smo rekli da trebamo zaštititi građane, i poruka bankarima je,- umjesto da se sada bave arbitražama, imate još 15 dana, počnite kalkulirati anuitete svojim klijentima. Uvijek ste govorili da su vam klijenti na prvom mjestu, pokažite to i dajte se u posao - poručio je Lalovac. 

Lalovac je rekao i da se sastao s guvernerom HNB-a te da je upravo Boris Vujčić predložio konverziju u eure jer bi konverzija u kune bila štetna. 

- Smatramo da upravo s konverzijom u eure, i na ovakav način dati ljudima da izađu iz dužničkog ropstva, neće biti problem. Pogotovo jer se i 2010. u izvješću HNB-a pokazalo da su banke zaradile 3,5 milijarde kuna od tečajnih razlika. Također se navelo da su banke na izvedenicama gdje su se štitile od švicarca, izgubile 3,3, milijarde kuna, ali njihove matice s kojima su one zatvarale te švicarce, one su zaradile 3,3 milijarde kuna - rekao je Lalovac. 

- Dugo vremena je trajala agonija građana, i ne bih htio sada reći da slijedi agonija banaka, ali neka si malo razmisle što su davali. Bitno je da se sada agonija građana makne, i neka nekog drugog boli glava - rekao je Lalovac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 158
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a