Obavijesti

Kolumne

Komentari 91

Bijeg u pobjedu: Josipović se odmiče od Milanovića i Vlade

Bijeg u pobjedu: Josipović se odmiče od Milanovića i Vlade
1

Prije četiri godine Ivo Josipović je zamolio Milanovića da mu se makne iz kampanje kako bi dobio izbore. Milanovića nije bilo ni na današnjoj prezentaciji programa

VIDEO

Prije četiri godine Ivo Josipović zamolio je Zorana Milanovića, ne baš popularnog šefa oporbe, da se odmakne od njegove kampanje kako bi mogao dobiti predsjedničke izbore.

A Zorana Milanovića, neuspješnog premijera najnepopularnijeg političara u državi, nije bilo ni danas u Domu hrvatskih likovnih umjetnika odakle je Ivo Josipović i službeno krenuo u kampanju za drugi mandat.

I ne samo to, na prezentaciji nije bilo ni jednog SDP-ova ministra. Iz Vlade su nazočni bili samo HNS-ovi ministri, Vesna Pusić i Anka Mrak Taritaš, od esdepeovaca samo neki saborski zastupnici - uz predsjednika parlamenta Josipa Leku - ali ne i glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.

No, zato je počasno mjesto među uzvanicima zauzela Mirela Holy, čelnica Oraha, koja se posljednjih dana i tjedana ne odvaja od Ive Josipovića.

Nema najvažnijeg čovjeka koalicije

Na predstavljanju programa, dakle, nije se ukazao najvažniji čovjek najveće stranke koja podržava kampanju Ive Josipovića, što nije bitno samo radi političkog dojma, već i zbog činjenice da bi ustavne promjene koje čine okosnicu Josipovićeva predizbornog programa trebale u budućnosti dobiti podršku upravo šefa vladajuće koalicije.

U suprotnom, Josipović bi bio prisiljen ispuniti svoju prijetnju kako je spreman sa svojim ustavnim promjenama izaći na referendum, što bi dodatno osramotilo i dezavuiralo Milanovića i njegovu Vladu.

Izvadio baterije

Prije četiri godine u predsjedničkoj kampanji Milan Bandić je napadao Josipovića tvrdnjom kako je on "kandidat na daljinski upravljač Zorana Milanovića". Danas je Josipović izvadio baterije iz daljinskog.

Štoviše, današnji skup po sastavu uzvanika mogao bi se proglasiti radnim sastankom "antimilanovićevskog" vijeća, na čelu s osovinom Josipović-Holy. Čak je i Radimir Čačić bio u popularnoj "Džamiji", ali ne i Zoran Milanović.

To je valjda taj Pravi put.

Ne samo što je Josipović proteklih nekoliko godina postao utočište svima koji su se razišli s Milanovićem (a u kampanji je angažirao čak i odbačenu Željku Antunović), ne samo da se od Josipovića zahtijeva veći angažman u kritici i korekciji Milanovićeve vlade, već je i Mirela Holy baš ovoga vikenda iznova odbila tvrdnje kako će njezin ORaH sigurno koalirati sa SDP-om na idućim parlamentarnim izborima.

Bez obzira što obje stranke ipak surađuju u kampanji za drugi mandat Ive Josipovića, na službenom predstavljanju njegova programa ipak se pojavila samo Holy, ne i Milanović. Kao ni, što je naročito znakovito, nijedan SDP-ov ministar iz njegove Vlade.

Bijeg u pobjedu

Tako je Josipović danas predstavljao svoj predizborni program koji se ticao već najavljenih izmjena Ustava, ali ostao je dojam da se njegov glavni predizborni program zapravo svodi na nešto puno važnije, na nešto što može prelomiti ove izbore.

A to je distanciranje od Milanovićeve Vlade.

S jedne strane, udarat će na Kolindu Grabar Kitarović i njezino svojatanje zastave, Domovinskog rata i domoljublja, a s druge nastojati se što više udaljiti od krajnje nepopularnog premijera.

Otud i poziranje s Mirelom Holy, najpopularnijom političarkom i najglasnijom Milanovićevom protivnicom.

Ona skuplja potpise za Josipovićevu kandidaturu, zajedno se voze električnim automobilom, Josipović se pod njezinim utjecajem protivi vađenju nafte u Jadranu, Holy se po novinama hvali da će "skočiti kod Ive na Pantovčak".

A naročito je idilična bila scena iz Uspinjače kad zajedno mašu kroz zamagljeno staklo penjući se prema Gornjem gradu.

Udar na Vladu

Pa ipak, koliko god Josipović bježao od hrvatske Vlade i njezina predsjednika - više ne samo verbalno, nego čak i fizički - posve je jasno da njegov uspjeh na izborima uvelike ovisi o odnosu prema ekipi iz Banskih dvora.

Kolinda Grabar Kitarović udarat će na Vladu i koaliciju čiji je Josipović kandidat, a on se ipak neće moći čitavu kampanju vaditi na tvrdnju o tome kako "nema ovlasti za ocjenjivanje rada Vlade". Za mnoge je već i to ocjena, ne baš pozitivna.

Ono što cijelu priču čini još intrigantnijom jest činjenica da se Milanović nada kako će Josipovićev trijumf otvoriti vrata i njegovu trijumfu na parlamentarnim izborima za godinu dana, baš kao što je to bilo i prije nekoliko godina.

Ono što bi trebalo izgledati kao prirodna koalicija dvojice socijaldemokrata, sve više podsjeća na isforsirani savez za puno političko preživljavanje.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith