Obavijesti

Kolumne

Komentari 273

Božo Petrov spašava Most, ali i otvara HDZ-u put na vlast...

Božo Petrov spašava Most, ali i otvara HDZ-u put na vlast...
1

Božo Petrov je shvatio da ne može natjerati cijeli Most da koalira s HDZ-om, pa je stoga smislio veliku koaliciju sa SDP-om, na tragu famoznog Kolindina zajedništva.

VIDEO

Nisu bili ni za HDZ, ni za SDP. A sada žele ići i s HDZ-om i sa SDP-om.

U nešto više od pet minuta Božo Petrov, čelnik Mosta nezavisnih lista, priopćio je novinarima na popodnevnoj press konferenciji njihov plan za novi dan: veliku koaliciju Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste u kojoj bi Most trebao sudjelovati kao medijator koji će suprotstavljene strane dovesti za stol.

A pritom vjerojatno i preuzeti ulogu mandatara.

I tako, nakon proklamiranog zajedništva Kolinde Grabar Kitarović sada smo dobili i novopečeno jedinstvo Bože Petrova.

Zanimljivo, Petrovu nije palo na pamet ugurati u tu veliku koaliciju i ostale stranke koje su ušle u Hrvatski sabor, tako da bi Vlada u slučaju da prođe ovaj njegov prijedlog imala opoziciju samo u Živom Zidu, HDSSB-u, Milanu Bandiću i Radimiru Čačiću.

Oni bi bili korektiv vlasti.

A nažalost, nije se sjetio predložiti da na čelo te Vlade jedinstva ili zajedništva ili čega već zasjedne - Kolinda Grabar Kitarović.

Pa da se više ukinu ti nepotrebni izbori i Hrvatska se vrati u stabilnost jednopartijskog sustava.

Žrtve uspjeha 

Zašto, pobogu, Božo Petrov nije na tu ideju došao prije parlamentarnih izbora? Da se ne mučimo s glasanjem.

Ali dobro, potpuno je jasno da je Most pao žrtvom svog izbornog uspjeha. I nisu bili prvi koji su poručivali da imaju plan, a onda se izgubili na prvom zavoju.

Ovim prijedlogom, međutim, ne spašavaju Hrvatsku. Oni u prvom redu spašavaju sami sebe i HDZ. Kad su shvatili da ne mogu zajedno formirati vlast, pronašli su način kako da se te vlasti ipak domognu.

Na kratkoj press konferenciji na kojoj nije pokazao volju odgovarati na neka važna pitanja, Petrov je naglasio kako je ova ideja jedinstvene vlade pomogla u homogenizaciji zastupnika Mosta, odnosno spriječila je njihov raskol oko pitanja koga će Most podržati u formiranju vlade.

Jedni su bili za HDZ, drugi su bili za SDP, treći su bili protiv jednih i drugih, pa je Petrov pronašao rješenje koje bi ih trebalo sve zadovoljiti.

U tom slučaju najpoštenije bi bilo da se Petrov nametnuo kao istinski demokrat i javno pozvao svoje saborske zastupnike, njih 19, da svoj potpis za sastavljanje Vlade daju kome god žele.

Ako su to nezavisne liste, ili se barem vole takvima nazivati, ako su to nezavisni pojedinci koji se skoro nikada nisu ni sreli ni vidjeli, ako oni nisu jedinstveni oko pitanja koga bi podržali, onda bi bio red da ih Petrov i Prgomet puste da se opredijele za koga hoće. Za SDP ili HDZ.

Jer će se to ionako dogoditi samo po sebi.

Ruka spasa HDZ-u

Ovako, rješenje se našlo u vladi nacionalnog jedinstva koja nije oduševila Milanovića, čovjeka koji u ovom trenutku može skupiti najviše mandata u parlamentu, ali je zato pružila ruku spasa HDZ-u.

Tomislav Karamarko nije samo najveći gubitnik među izbornim pobjednicima, već je postao svjestan da njegovoj stranci treba kompletan Most za formiranje većine. 

Od nedjelje do danas vidjelo se u izjavama njihovih zastupnika da je to praktički nemoguće, pa se Petrov dosjetio modela kojim će HDZ dovesti na vlast, a istodobno zadržati Most na okupu.

Vuk sit, a ovce na broju.

Osim toga, ovakva Vlada bi trebala osigurati dvotrećinsku većinu zastupničkih glasova za mnoge reforme, poput ukidanja županija. Pod uvjetom da HDZ i SDP takvo nešto uopće žele.

I tako, ono o čemu se šuškalo prije izbora, stvaranje Velike koalicije, sad je formirano u prvi službeni prijedlog. 

Nažalost, Petrov nije rekao koji je plan B u slučaju da HDZ i(li) SDP odbiju ovu ponudu, za koju su Milanović i Karamarko već pokazali da joj nisu skloni, ali nije ni trebao. Opcija je da SDP i HDZ naprosto formiraju veliku koaliciju bez Mosta ili, puno realnije, da se Most rascijepi i formira većinu sa SDP-om.

I naravno, postoji i opcija da se ide u ponavljanje izbora. 

Na kojima bi Most gotovo sigurno osjetio posljedice ove montipajtonovske šarade. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 273
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica