• Članak
  • Komentari 17
  • Share 1
  • Tweet3

Braniteljski fond: Branitelji su već prodavali udjele?

Iako je zakonom zabranjeno, neki branitelji nisu mogli dočekati da prođe razdoblje zaključavanja pa su još prošle godine počeli prodavati udjele

Ponedjeljak, 24. 3. 2008. u 19:15    Piše: A. A. B., B. R., Ž. K.
Od 12. travnja branitelji imaju pravo raspolagati svojim udjelima u Fondu hrvatskih branitelja. No, već je prošle godine u oglasnicima bilo oglasa u kojima prodaju udjele ili ih mijenjaju za automobile ili motocikle. Neki su branitelji tad prodavali udjele po cijeni od dva do pet eura. Pravo na udjele ima oko pola milijuna građana. Stručnjaci upozoravaju branitelje da ne prodaju udjele ako stvarno ne moraju. Vrijednost udjela ovisi o stanju na tržištu dionica, pa stručnjaci preporučuju da barem pričekaju oporavak tržišta.

Kad istječe rok u kojem branitelji nisu smjeli prodavati udjele?
Rok istječe 12. travnja 2008., kad će proći tri godine tzv. razdoblja zaključavanja, koje je počelo osnivanjem Fonda hrvatskih branitelja. Pravo na udjele ima oko više od pola milijuna građana.

Kolike su vrijednosti pojedinačnih udjela?
Vrijednost pojedinačnog udjela 20. 3. bila je 597,16 kuna. No važno je napomenuti da cijena ovisi o stanju na tržištu dionica.

Je li dobra preporuka prodavati udjele?
Savjet je da se branitelji ne žure s prodajom udjela u Fondu branitelja. Bilo bi dobro pričekati da se tržište oporavi jer je posljednjih mjeseci bilježilo pad, pa je to utjecalo na imovinu Fonda. Sredinom listopada Fond je upravljao s oko 4,5 milijarde, a sad ima oko 3,4 milijarde kuna.

Od kojih se dionica sastoje udjeli?
Fond hrvatskih branitelja ima dvije dionice, i to Hrvatskih telekomunikacija i Ine. No do kraja godine u Fond će ući i dionice Croatia osiguranja (CO) te HEP-a.

Kako se određuje tko ima koliki udio u Fondu hrvatskih branitelja?
Kriterij za dodjelu udjela je status hrvatskog branitelja i broj dana provedenih na ratištu. Pravo na udjele imaju i članovi obitelji poginulih, nestalih ili umrlih branitelja.

Mogu li vlasnici darovati udjele?
Udjele nije moguće darovati, moguće ih je naslijediti samo u slučaju vlasnikove smrti, sukladno Zakonu o nasljeđivanju.

Može li netko postati vlasnik udjela ako mu je naknadno ustanovljen status branitelja ili je lista vlasnika zaključena?
Nije. Tko god ima status ili mu se status tek naknadno utvrdi postaje vlasnik udjela.

Hoće li se Fond ukinuti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju?
Fond može trajati neograničeno, osim ako mu imovina padne ispod 50 posto imovine koja je bila na zadnji dan treće godine od osnivanja. Ulazak u EU nema veze s radom Fonda.

Hoće li Fond isplaćivati dividende?

Braniteljima će Fond nakon razdoblja zaključavanja isplatiti dividendu od 21,79 kuna po jednom udjelu.

Tagovi: hep, ina, dionice, prodaja, udjel, fond, branitelji

Izdvojeni komentari 17 komentara Pogledaj sve komentare
25.03.2008., 10:27

Goge61: Ekonomska situacija je za mnoge jako teška, ali kako se do danas čovjek snalazio bez dionica tako neka se pokuša i dalje. Isplati se čekati i biti strpljiv! Mayhem26 što to tebi raste i gdje toga ima? Jel ti uopće čitaš novine i pratiš gospodarstvo i ekonomiju! E, svašta!! Ne prodajte dionice, zaraditi ćete druge godine dvostruko ili trostruko!

24.03.2008., 22:19

ani83: ...........prvo su došli popovi pa skotovi pa lopovi.........i sad mi živimo u plodovima njihovog (ne)rada i lopovluka................................još jedna u nizu od priča...................stoko diši duboko i stegni remen na hlačama jer gore tek dolazi......................(pričica od 37milijuna,za početak).................................................................................................................................. prikaži sve

24.03.2008., 20:05

n-n-a: jesu i to dobili lazni branitelji jer kada su dobijali mirovine pa sigurno i dionice ,vece od onih koji su to zasluzili

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar