Obavijesti

News

Komentari 28

Burić: Zakon o ništetnosti se donosi zbog Vladimira Šeksa

Burić: Zakon o ništetnosti se donosi zbog Vladimira Šeksa
1

HDSSB-ovac je poručio svima da se ne zavaravaju te zaključio da ovaj prijedlog ne donosi ništa novoga. Pitao je zašto zakon nije donesen kad se odvijao slučaj Purda

VIDEO

Nastavak saborske sjednice započeo je Zakonom o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije. Umjesto ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića zakon je ispred predlagatelja branio ministar uprave Davorin Mlakar. Kaže da je Vlada RH uvjerena da je Srbija internim zakonodavstvom svoju jurisdikciju proširila na područje Hrvatske, što je s obzirom na potpisane međunarodne deklaracije nedopušteno. Ništetni će biti svi pravni akti bivše JNA i njihovih sudova koji se odnose na Domovinski rat.

- Prijedlogom ovog zakona RH ničime ne dovodi u pitanje izvršavanje obveza prema međunarodnom sudu koje je Hrvatska preuzela. To je zakon koji će omogućiti da pravosudna tijela poštuju propise RH. Napominjem da je Vlada uz ovaj zakon na sjednici utvrdila i prijedlog deklaracije kojom bi se pozvalo Srbiju da na temelju preuzetih obveza međunarodnim ugovorom riješi sva pravosudna pitanja vezana uz kaznena djela i stavi izvan snage svoje pravne propise koji dovode do kolizije u Hrvatskoj - rekao je Mlakar.

HDSSB-ov Dinko Burić poručio je svima da se ne zavaravaju te zaključio da ovaj prijedlog ne donosi ništa novoga.

- Da nije optužnice protiv Vladimira Šeksa, ne bi pred Saborom bilo ni ovog zakona. A zašto ga Vlada nije donijela kad se odvijao slučaj Purda. Prijedlog zakona je kontradiktoran jer se u jednom članku zakona svi akti JNA proglašavaju ništetnim, a u drugom članku stoji da ne dovode u pitanje obveze koje je Hrvatska preuzela pred međunarodnim sudom. To samo znači da će ispunjavati sve zahtjeve međunarodne zajednice, pa i Srbije - rekao je Burić.

Kajin psovao zbog papira

IDS-ov Damir Kajin konstatirao je da je danas čudan dan i da se čudan zakon donosi po čudnoj proceduri. Pitao se je li ministar Bošnjaković pao u neku nemilost, budući da ne brani zakon, a zaključio da će ovaj zakon biti ćorak.

- Bojim se da nećemo imati niti jedan efikasan zakon, a ni deklaraciju - rekao je Kajin. Tražeći papire po govornici, pobjegla mu je psovka ' A u materinu'.

SDP-ovog Davorka Vidovića samo je zanimalo što zakon zapravo donosi i hoće li mu kolega Vladimir Šeks moći otići u Brežice na kavu i u Mađarsku na kobasice.

SDSS-ov Milorad Pupovac razočaran je što umjesto informacija ima samo bezbroj poluinformacija i dezinformacija. Dodao je da ćemo ovim zakonom samo produbiti nesigurnost.

- Treba sve vratiti u pravni okvir. Ne bih htio da nitko od nevinih ljudi dođe pod sumnju, a kamo li pod optužnicu. Ovim zakonom idemo u pravcu da će Srbija reći: ako vi nećete kažnjavati one koje bi trebalo, mi isto nemamo tu obvezu. Ovo nije bespravno upadanje u tuđu kuću i bespravno oduzimanje imovine - rekao je Pupovac i najavio da neće podržati zakon.

HSP-ovac Danijel Srb istaknuo je da je Hrvatska jako pogriješila u nekoliko slučajeva.

- Hrvatska je suradnjom između hrvatskog i srpskog ministarstva dopustila Srbiji da njihove optužnice dobiju na važnosti. To je velika pogreška Hrvatske. Jednako je tako pogriješila što je srbijanskim istražiteljima dopustila da na hrvatskom tlu ispituje dr. Vesnu Bosanac. Na to smo pristali mi, naše Vlade koje su i dovele do takve situacije - rekao je Srb. Iako, kaže, zna da taj zakon neće pomoći ni praktički otetom Veljku Mariću, a niti hrvatskim braniteljima, HSP će ga ipak podržati.

Grubišić Šeksu: Osjećate li ponos zbog 'locirati, uhititi, transferirati'?

HDSSB-ov Boro Grubišić u pojedinačnoj je raspravi bocnuo potpredsjednika Vladimira Šeksa upitavši ga osjeća li ponos što je svojevremeno izjavio da generala Antu Gotovinu treba locirati, identificirati, uhititi i transferirati. Također je upitao kako je moguće da netko sudi hrvatskim braniteljima koji su bili po srpskim logorima. Šeks se opet branio da je on samo prenio zaključak sa sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Gospodine Grubišić, ne znam koliko puta treba objasniti i vama i drugu Buriću kraj vas da mi opet stavljate u usta da sam izrekao riječi akcijskog plana. Ja sam samo prenio sadržaj zaključka i to na prijedlog tadašnjeg premijera Ive Sanadera i predsjednika Stjepana Mesića. Kad je već stotinu puta dokazano i ukazano da sam samo prepričao zaključak s tog vijeća, valjda ćete napokon od toga odustati. Inače će vam pripasti jedna vrlo laskava titula- rekao je nervozno Šeks. Grubišić mu je odgovorio da nije bio mala beba i da je mogao odbiti izreći takve riječi, no nije to želio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa