Obavijesti

News

Komentari 123

"Čudi nas da ima investitora koji žele ulagati u Hrvatsku"

"Čudi nas da ima investitora koji žele ulagati u Hrvatsku"
3

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić se u petak na konferenciji za novinare pohvalila i napretkom projekta njenog ministarstva zvanog gospodarska diplomacija

VIDEO

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić se u petak na konferenciji za novinare pohvalila i napretkom projekta njenog ministarstva zvanog gospodarska diplomacija. Priznaje da se i sami čude da i u ovakvim uvjetima u Hrvatskoj ima inozemnih tvrtki koje ulažu u našu zemlju.

- Želimo dobiti informaciju inozemnih tvrtki koje su se usprkos problemima koje ima Hrvatska ipak odlučile investirati u Hrvatsku kako bismo definirali koje su, uz naše poteškoće, i komparativne prednosti - rekla je ministrica Pusić. 

Kontroliraju učinkovitost rada hrvatskih ambasada

Osim toga kontroliraju učinkovitost rada hrvatskih ambasada. Oni koji nisu zadovoljili dobili su "crveni karton" i pismo opomene.

- Osam pisama je upućeno. Preko 50 diplomatsko konzularnih predstavništva imamo. To ne znači da i drugi ne bi mogli više i jače zapeti. Mi smo stalno s njima u komunikaciji, ali ovo su oni slučajevi koje smo smatrali da ih treba upozoriti na ovaj način - rekla je Pusić.

Za pomoć su im se obratile 872 kompanije

Njezin zamjenik Joško Klisović rekao je kako im se u pola godine, koliko je prošlo od predstavljanja projekta gospodarske diplomacije, 872 kompanije obratilo za pomoć.

- Pružili smo 1532 usluge i generirali 92 izvozne prilike za naše izvoznike. Možete me pitati u kojoj smo vrijednosti doprinijeli pojedinom izvozniku. Vrijednost pojedinog ugovora je poslovna tajna i u pravilu nam to izvoznici ne daju. Ipak 15 tvrtki nam je kazalo i oni u totalu čine oko milijarde dolara izvoza. Sve ostalo vjerojatno nećemo ni saznati jer je to dio njihovih poslovnih tajni - rekao je Klisović. Na pitanje smatra li Pusić da ministri Grčić i Vrdoljak ne rade svoj posao obzirom da je briga o gospodarstvu dio djelokruga njihovih ministarstava, a na kojem sada radi i ministarstvo vanjskih poslova, Pusić kaže: 

- Ništa od ovoga nije posao za jednog ministra. To je posao za cijelu Vladu u kombinaciji sa znanstvenim institucijama.

Naglasila je kako 13 posto hrvatskih izvoznika zapošljava 50 posto svih zaposlenih u hrvatskom gospodarstvu. Spomenula je opće poznate probleme našeg gospodarstva na kojima rade.

Pomoć izvoznicima i investitorima

- Uz sve poteškoće uz koje se suočavamo, postoji cijeli niz stranih tvrtki koje i danas investiraju i rade u Hrvatskoj. Šutnja administracije otežava informiranje. Nedovoljno precizne informacije ili nedovoljno brzo reagiranje pojedinih institucija otežava ljudima poslovanje u Hrvatskoj. Zato smo smatrali da uz naš doprinos poboljšanja investicijske klime, ono što neposredno možemo učiniti, je definirati mogućnosti pomoći našim izvoznicima s jedne strane i s druge strane pomoći onim stranim tvrtkama koje danas investiraju ili su se odlučile investirati u Hrvatsku - zaključila je Pusić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik