Obavijesti

News

Komentari 230

Ipak arbitraža: Četiri sindikata potpisala, Ribić i društvo odbili

Ipak arbitraža: Četiri sindikata potpisala, Ribić i društvo odbili
1

Vlada i sindikati javnih službi idu na arbitražu nakon što su samo četiri sindikata javne službe potpisala s Vladom dodatak Temeljnog kolektivnog ugovora

VIDEO

Vlada i sindikati javnih službi idu na arbitražu nakon što su samo četiri sindikata javnih službi od njih osam potpisala s Vladom dodatak Temeljnog kolektivnog ugovora.  

Spomenka Avberšek uime sindikata zaposlenih u zdravstvu, Ivica Babić u ime sindikata liječnika, Ljubica Pilić u ime zaposlenik u kulturi i Jadranka Ivezić za socijalne službe potpisali su dodatak temeljnog kolektivnog ugovora. Dodatak temeljnog kolektivnog ugovora nisu potpisali Vilim Ribić koji predstavlja sindikat znanosti, Zvonimir Laktašić, predsjednik sindikata liječnika, Branimir Mihalinec koji zastupa srednjoškolske profesore te  Anica Prašnjak koja pregovara uime medicinskih sestara. 

Arbitraža će odlučiti važi li to što je danas potpisano ili ne

Arbitraža bi trebala biti gotova sljedeći tjedan. Njome će se odlučiti da li su potpisi četiriju sindikata uime tri djelatnosti dovoljni za to da dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru počne važiti. U arbitraži će sudjelovati dva predstavnika Vlade, dva predstavnika sindikata i jedan neovisni arbitar.

Ako arbitraža odluči da su potpisi četiriju sindikata uime tri djelatnosti dovoljni za to da dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru počne važiti, zaposlenici u javnim službama gube dvije božićnice, ove i sljedeće godine te jedan regres. Također bez jubilarnih nagrada ostaju svi koji imaju manje od 35 godina radnog staža.

Zaposleni u prosvjeti dobit će dodatak od 2,3 posto od 1. siječnja 2013. godine te će im se i dalje isplaćivati dodaci od tri, pet, sedam i devet posto, ovisno o radnom stažu. Naknade za prijevoz će se utvrđivati računima, a oni koji se voze automobilima će dobiti 75 posto troškova.

Ako rezultat arbitraže ne budu izmjene temeljnog kolektivnog ugovora, Vlada će svima kroz revidiranje koeficijenata smanjiti plaće za deset posto i prosvjetarima ukinuti dodatke od tri, pet, sedam i devet posto.  

Stol nema alternative, uvijek budimo za stolom, i kad je najgore nemojmo otići od stola, rekao je Vilim Ribić 

Spomenka Avberšek je ljuta na Ribića

Spomenka Avberšek je oštro reagirala na Vilima Ribića koji nije potpisao izmjene. 

- Državni službenici će zadržati plaće jer su normalni, a mi ćemo ostati bez toga jer se netko inati - rekla je Avberšek aludirajući na Ribića. Dodala je i kako vladajući moraju naći način da ne kazne onaj dio sindikata koji je potpisao izmjene kolektivnog ugovora. 

Neven Mimica i Mirando Mrsić nadaju se da će arbitraža donijeti rješenje. Spomenka Avberšek zadovoljna je 'završetkom Santa Barbare'.

Uoči sastanka  sindikata i Vlade Vilim Ribić je rekao da moraju biti pristojni i kulturni.

- Stol nema alternative, uvijek budimo za stolom, i kad je najgore nemojmo otići od stola, rekao je okružen kolegama iz Matice sindikata.

- Samo bih vam htio skrenuti pozornost da je danas petak 13., crni petak hrvatskog sindikalizma, poručio je Ribić i dodao da je 85 stranačkih sljedbenika u Saboru bez kritičkog otpora usvojilo Zakon o reprezentativnosti koji će rasturati sindikate.  Objasnio je i da se danas potpisuje odricanje od njihovih prava i to trajno, a da to njihovi kolege ne vide dok oni žele pružiti otpor.

Ako arbitraža odluči da današnji potpis vrijedi za sve sindikate: 

1. Ostaju bez dvije božinice (ove i sljedeće godine)

2.  Ostaju bez jednog regresa

3. Neće dobiti jubilarne nagrade oni koji imaju manje od 35 godina radnog staža

4. Zaposleni u prosvjeti će 1. siječnja 2013. dobiti dodatak od 2,3 posto te će im se i dalje isplaćivati dodaci od 3,5,7,9 posto ovisno o radnom stažu

5. Naknade za prijevoz će se utvrđivati računima, a oni koji se voze automobilom dobit će 75 posto iznosa za prijevoz

Ako arbitraža poništi potpise ova četiri sindikata: 

Vlada će svima kroz revidiranje koeficijenata smanjiti plaće za deset posto i prosvjetarima ukinuti dodatke od tri, pet, sedam i devet posto

Sindikati ranije najavili da neće potpisati sporazum

Danas je bio dan odluke za dogovor Vlade i sindikata o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora. Vlada je očekivala da će sindikati potpisati sporazum, ali od osam sindikata, četiri su najavila da neće potpisati i da će u rujnu provesti referendum na kojem će pitati svoje članove jesu li za izmjene kolektivnog ugovora ili ne. No, Vlada je zaprijetila da će, u slučaju nepotpisivanja sporazuma svih sindikata, otkazati kolektivni ugovor. 

U četvrtak je Neven Mimica, potpredsjednik Vlade rekao kako će se prvo ipak ići u proces mirenja, ali ako ni to ne donese željene rezultate, Vlada će biti prisiljena ukinuti kolektivni ugovor. Vilim Ribić, čelnik nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja za Dnevnik HTV-a izjavio je da četiri sindikata koja se protive izmjeni temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) ništa neće potpisati. Barem do rujna, kada će se njihovo članstvo na referendumu izjasniti po tom pitanju. Četiri sindikata okupljena oko Matice hrvatskih sindikata optužuju sindikate koji će potpisati ugovor da su pristali na sve što je Vlada tražila i da su time postali njezini glasnogovornici. 

Ukoliko dođe do raskida kolektivnog ugovora, svi zaposleni u javnim službama ostat će bez svih dodataka na plaću, a njih bi Vlada onda jednostrano uređivala uredbama. Sindikati koji ne žele potpisati sporazum najavili su da se ne boje otkazivanja kolektivnog ugovora ,a ako do toga i dođe spremni su na štrajkove i pravnu bitku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 230
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa