Obavijesti

News

Komentari 0

Donald Tusk: Izbjegličku krizu trebamo zajednički rješavati

Donald Tusk: Izbjegličku krizu trebamo zajednički rješavati
1

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u srijedu da zemlje jugoistočne Europe ne mogu same riješiti migrantsku krizu, jer je to globalni problem

VIDEO

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u srijedu u Zagrebu da zemlje jugoistočne Europe ne mogu same riješiti migrantsku krizu, jer je to globalni problem koji zahtjeva uključivanje SAD-a, Turske i afričkih zemalja te istaknuo kako je budućnost regije u Europskoj uniji.

"To područje u srcu Europe suočava se s golemim priljevom izbjeglica i migranata. Moramo raditi zajedno u duhu suradnje i koordinacije. EU je spremna pružiti pomoć", rekao je Tusk u izjavi novinarima na regionalnom summit Brdo-Brijuni.

"No ponavljam, to je globalan problem. Kao što je  nama potrebna predanost zemalja regije, potrebna je i predanost SAD-a, Turske i afričkih zemalja", dodao je.

Čelnik EU-a je ocijenio da su nedavni teroristički napadi u Parizu, Ankari, Bejrutu, Bagdadu, Bamaku i na Sinaju "grozan podsjetnik" kako nasilni ekstremizam ugrožava globalnu sigurnost, uključujući i sigurnost zapadnog Balkana..

"Sveobuhvatni pristup protiv terorizma mora uključivati akcije za borbu protiv ekstremizma, za sprječavanje radikalizacije, kao i za rješavanje problema stranih boraca", istaknuo je Tusk.

On je ponovio predanost Bruxellesa politici proširenja na jugoistočnu Europu. 

"Nema sumnje da je budućnost zapadnog Balkana u EU-u. Unija ostaje predana politici proširenja na tu regiju", rekao je Tusk.

Dvadeset godina nakon Daytonskog sporazuma, kaže Tusk, europske i euroatlanske integracije pomogle su u transformaciji jugoistočne Europe. 

"Ono što nam je danas najviše potrebno je stvarni napredak kako bi oživjeli process proširenja na zemlje kandidatkinje i ubrzali euroatlanske integracije zemalja koje žele ući u NATO", istaknuo je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca