Obavijesti

News

Komentari 511

U Vukovaru na rubu incidenta: HDZ i SDP u svađi zbog ćirilice

U Vukovaru na rubu incidenta: HDZ i SDP u svađi zbog ćirilice
7

Igor Gavrić (HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ) izabran je u srijedu za predsjednika Vijeća nakon što je dobio presudan glas HDSSB-ove vijećnice Slavice Jelinić

VIDEO

Vijećnica HDSSB-a Slavica Jelinić priklonila se u srijedu koaliciji stranaka okupljenih oko HDZ-a i tako ovoj opciji priskrbila većinu, čime je konačno konstituirano Gradsko vijeće Vukovara. U vijeću sada sjedi 10 vijećnika okupljenih oko koalicije HDZ-a i HSP- AS, četiri su vijećnika SDP-a, SDSS ima također četiri vijećnika, a po jednog vijećnika imaju HNS, HDSSB i SNS. Na sjednici je odabran i predsjednik Gradskog vijeća i to je Igor Gavrić iz redova HSP-AS, donedavni glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, a za prvog dopredsjednika izabran je Filip Karaula, iz HDZ-a. 

Vijećnici vladajuće garniture nisu dali svoj glas niti jednom predloženom kandidatu oporbe za drugog dopredsjednika pa će on biti odabran naknadno. 

"Pozdravljamo odluku Ustavnog suda"

- Kada se članovi oporbe budu dogovorili oko toga čiji kandidat bi mogao biti drugi dopredsjednik, za njega ćemo dati glas - rekao je kasnije novoizabrani Gavrić najavljujući kako će prvi koraci Gradskog vijeća biti donijeti bitne odluke za funkcioniranje Grada koje su sve do sada čekale na ustroj vijeća, ali i postupanje po odluci Ustavnog suda po pitanju ćirilice. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pozdravljamo odluku Ustavnog suda jer to smatramo pobjedom nas vijećnika HDZ-a i HSP Ante Starčević koji smo i ukazivali na sporni članak 8. Ustavnog zakona. Sada je vidljiva činjenica da su ploče u Vukovaru postavljene protuustavno i protuzakonito. Mi ćemo urediti Statut grada Vukovara kako nam se to i nalaže. Imamo rok od godinu dana i pristupit ćemo tome ozbiljno i studiozno. Također ćemo tražiti reviziju Zakona o pravima manjina, ali i zahtijevat ćemo najhitnije provođenje Zakona o prebivalištu, da se utvrdi konačan popis birača u gradu, a što je i glavni problem svega lošeg što se u gradu događa. Građani mogu odahnuti jer će se konačno trakavica oko ćirilice zaustaviti - komentirao je Gavrić odluku Ustavnog suda po pitanju dvojezičnosti. Gavrić je najavio i novi proračun za desetak dana te neke nove projekte. 

Na rubu incidenta 

Iako je sama sjednica protekla u mirnom i kolegijalnom tonu, reakcije pojedinih vijećnika nakon sjednice, pa i samog gradonačelnika Ivana Penave, bile su oštre i na rubu incidenta. 

Naime, pred novinarskim kamerama 'zakačili' su se Filip Karaula i Goran Bošnjak iz SDP-a, i to oko pitanja lažnih popisa srpskih birača u Vukovaru kao glavnog problema pitanja ćirilice. 

- Odluka Ustavnog suda na tragu je našeg prijedloga koji smo dali u vrijeme kada se odlučivalo o dvojezičnim pločama, a kada smo predlagali postavljanje ploča na određene ustanove i određene ulice. No, HDZ i HSP A. Starčević tada su se tome oštro protivili, SDSS je zagovarao punu primjenu Ustavnog zakona, a mi smo bili za kompromis koji će sada ionako morati biti proveden - kazao je Goran Bošnjak iz SDP-a dodajući kako se već neko vrijeme provodi revizija popisa stanovnika od strane MUP-a. 

"Ukazujemo na lažan popis stanovništva"

- Godinama već ukazujem na to da je najveći problem Vukovara lažan popis stanovništva. Na temelju tih lažnih dokumenata koji su izdani Srbima koji tu ne žive mi donosimo zakone, propise, valjamo cijelu državu, a zbog čega? Mi u Vukovaru nemamo više od 24 tisuće stanovnika, što znači 25 posto pripadnika nacionalne manjine, i tu padaju sve odluke svih sudova. Ajmo prebrojati sve Vukovarce i pustite nas da živimo, to bi trebalo biti jednostavno - kazao je ljutito novoizabrani dopredsjednik Gradskog vijeća Filip Karaula koji je pokazao spisak ljudi, pripadnika srpske manjine, poimence, koji su prijavljeni u Vukovaru na lažnim, nepostojećim adresama. 

Bošnjak je potom to nazvao političkom demagogijom tvrdeći da se provodi kontrola popisa stanovništva, a Karaula mi je dometnuo da 'svakome on mora biti poklopac'. 

Karaula je dodao kako Vukovar ima 15 tisuća takvih građana viška. 

"Samom odlukom suda je spašen obraz hrvatske države" 

- Odluka Ustavnog suda za nas je očekivana u dijelu koji se tiče ocjene referendumskog pitanja neustavnim iz prostog razloga što težimo da pripadamo klubu zemalja koji poštuju standarde manjinske zaštite pa to obvezuje i Republiku Hrvatsku. U dijelu koji se tiče provođenja Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma smatramo da bi mogli nastati problemi iz razloga što je teret prebačen na jedinice lokalne samouprave koja nije zrela da to pitanje riješi, jer da je bila zrela ne bi ovo došlo do Ustavnog suda. Samom odlukom suda je spašen obraz hrvatske države i hrvatske Vlade prije svega, a nadalje ostaje da se dokaže lokalni nivo u smislu poštovanja manjinskih prava Srba na ovim prostorima. Skeptičan sam u tom dijelu jer teško je očekivati da vijećnici tipa novoizabranog predsjednika Gradskog vijeća koji je donedavni glasnogovornik Stožera za obranu Vukovara odlučuje o tome koji je to nivo pravednosti poštovanja standarda i prava pripadnika srpske zajednice. Isto tako, teško to mogu očekivati od Filipa Karaule koji redovno već 15 godina prebrojava pripadnike srpske zajednice na ovim prostorima, a zaboravlja da to čini jednako revnosno i kada je u pitanju većinski narod - prokomentirao je Srđan Milaković iz SDSS-a

No, za razliku od vijećnika Gradskog vijeća koji smatraju odluku Ustavnog suda korektnom, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava iznenadio je svojim stavom. 

"Odluka Ustavnog suda nije riješila ništa"

- Neshvatljivo je da u demokratskoj državi u kojoj vlast proizilazi iz naroda, postoji tijelo ili grupa ljudi, u ovom slučaju imenom i prezimenom njih 11, kojima je omogućeno da si daju za pravo zabraniti hrvatskom narodu i hrvatskim građanima da konzumiraju izjašnjavanje i odlučivanje po bilo kojem pitanju ili problem na najdemokratskiji način – neposredno na referendumu, po principu jedan čovjek-jedan glas. Obrazloženje odluke kako se najviši institut i čin demokracije, referendum, zabranjuje zbog zaštite demokratskih vrijednosti, samo je po sebi apsurdno i govori o mentalitetu kome je demokracija strani pojam. Postojanje 'vrhovnog tijela' koje je iznad naroda govori o neslobodnom i nedemokratskom društvu koje smatra da su po određenim pitanjima narod i građani maloumni te da trebaju imati mentore koji će im govoriti što smiju, a što ne - kazao je Penava dodajući kako je odluka Ustavnog suda samo naizgled kompromisna i ne rješava ništa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 511
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag