Obavijesti

News

Komentari 419

Vlada daje 40 milijuna kuna za mobitele: 'S tim smo uštedjeli'

Vlada daje  40 milijuna kuna za mobitele: 'S tim smo uštedjeli'
3

Iako će Vlada u iduće dvije godine nabaviti čak 10.550 novih mobitela oni tvrde da je riječ o uštedi od čak sedam milijuna kuna u odnosu na njihovu prijašnju nabavu

VIDEO

Državni ured za središnju javnu nabavu objavio je natječaj za mobilnu telefoniju za razdoblje od dvije godine, a procijenjena vrijednost natječaja je 40 milijuna kuna. U iduće dvije godine nabavit će se tako čak 10.550 mobilnih aparata, 2.150 novih SIM-kartica s novim brojevima, oko 2.200 modema ali i drugih pripadajućih usluga, poput podatkovnog prometa i slično. 

Mobiteli će se isporučiti Uredu predsjednika Sabora, predsjedniku Josipoviću, Uredu predsjednika Vlade, svim ministarstvima, mnogim državnim uredima i stručnim službama. 

Iz Vlade pojašnjavaju kako se ne radi samo o nabavci mobilnih telefona nego širim telekomunikacijskim uslugama. 

- Time ćemo uštedjeti sedam milijuna kuna u odnosu na prijašnje nabave telekomunikacijskih usluga, Vlada je zapravo ovime uštedjela - dodaju iz Vlade.

Službenici zatražili mobitele 'osjetljive na dodir'

Inače, što se tiče mobitela, svrstani su u tri razreda: običnim sa standardnim funkcijama, onima s naprednim funkcijama i pametnim telefonima. Ipak, detaljne specifikacije traženih uređaja pokazuju da i drugi razred mobitela trebaju biti 'pametni telefoni' jer su službenici zaželjeli da im zaslon bude osjetljiv na dodir, da ima kapacitet memorije 16 gigabajta te mogućnost pregleda GSM karte. 

Tako će ukupno biti nabavljeno 6.250 smartfona, a ostatak otpada na obične mobitele za niže rangirane državne službenike.

Vlada reagirala i priopćenjem

Na medijske napise o nabavi mobilnih telefona za tijela državne uprave priopćenjem su reagirali iz Službe za odnose s javnošću Vlade RH. 

Objasnili su, između ostalog, da Vlada vodi računa o troškovima, te da je upravo ova javna nabava prava potvrde odgovornog ponašanja prema sredstvima državnog proračuna.

Priopćenje donosimo u cijelosti. 

U cilju točnog informiranja javnosti, Služba za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske reagira na medijske napise o nabavi mobilnih telefona za tijela državne uprave.

Državni ured za središnju javnu nabavu objavio je 2. svibnja 2013. godine poziv i dokumentaciju za nadmetanje u otvorenom postupku javne nabave za javne govorne, podatkovne i mješovite usluge te dopunske i pomoćne usluge u pokretnoj i elektroničkoj komunikacijskoj mreži, zajedno s uređajima (GSM telefoni i 3G/4G modemi) i s elektroničkim karticama (SIM-kartice) za korištenje tih usluga.

Poziv je objavljen iz razloga što dosadašnji okvirni sporazum ističe 29. srpnja 2013. godine pa je nužno provesti novi postupak objedinjene javne nabave.

Prethodni postupak javne nabave proveden 2011. godine po prvi je puta proveden objedinjeno za više tijela i donio je uštedu od 60% u odnosu na ranije troškove mobilne telefonije budući je prije toga svaka institucija nabavljala u pojedinačnim natječajima.

U netom raspisanu javnu nabavu uključeno je znatno više tijela državne uprave nego prije dvije godine, točnije njih 35, pa se očekuju i dodatne uštede. Procijenjena vrijednost ove javne nabave iznosi 40 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost nabave prema okvirnom sporazumu iz 2011. godine iznosila 47 milijuna kuna.

U ovu javnu nabavu uključeni su Vlada RH, svi Vladini uredi, sva ministarstva, svi državni uredi (četiri), sve državne upravne organizacije (Državni inspektorat,

Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Državna geodetska uprava, Državni hidrometeorološki zavod, Državni zavod za statistiku, Državni zavod za mjeriteljstvo,

Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost), Ured predsjednika i Hrvatski sabor. 

Napominjemo, također, da se radi o sustavu VPN razgovora pa troškovi razgovora unutar cijele korisničke mreže (svih tijela uključenih u nabavu) iznose 0 kuna.

Ističemo i da je riječ o okvirnoj procjeni te da s razlogom očekujemo da će u konačnici nabavljene količine usluga temeljem ugovora koji budu sklopljeni nakon provedenog postupka javne nabave biti i znatno niže.

Dakle, Vlada, kao i ostala tijela državne uprave, itekako vodi računa o troškovima i upravo je ova javna nabava prava potvrda odgovornog ponašanja prema sredstvima državnog proračuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 419
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca